Binnenkort: Advertenties in de Twitter stream

2 november 2010, 05:23

Twitter heeft vandaag op haar blog aangekondigd dat het advertentieplatform Promoted Tweets wordt uitgebreid. Verschenen er eerder al promoted tweets in zoekopdrachten, en promoted trends tussen de trending topics, binnenkort zullen er ook advertenties in de Twitter stream verschijnen. De nieuwe advertenties zullen getoond worden op basis van keywords, zodat ze relevant zijn voor de gebruiker. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld koffiemerken volgt, of wanneer hij mensen volgt die veel over koffie tweeten, zal deze gebruiker in de doelgroep vallen.

In eerste instantie zullen de advertenties alleen via partner HootSuite worden vertoond. Voorlopig zal er nog even flink getest worden. Twitter maakt in de aankondiging met klem duidelijk dat advertenties alleen worden getoond wanneer deze relevant zijn. Als tegenprestatie ontvangt HootSuite een deel van de advertentie-inkomsten.

Promoted Tweets wordt sinds april dit jaar stap voor stap uitgerold. Na promoted tweets, promoted trends verscheen eind september nog promoted accounts, waarbij Twitter accounts van adverteerders tussen de “Suggestions for you” verschijnen.

Deze aankondiging gaat echter veel verder. Tot voor kort waren de advertenties makkelijk te negeren. Doordat de advertenties daadwerkelijk in de Twitter stream verschijnen, dringen ze in een veel grotere mate de persoonlijke Twitter ervaring binnen. Dit kan enerzijds zorgen voor een sterke groei van inkomsten, maar tegelijkertijd voor irritaties bij de gebruikers.

Voor de lancering van de nieuwe promoted tweets heeft Twitter al een aantal partners gestrikt, aldus Ad Age. Onder andere Red Bull, Starbucks en Virgin zouden van de partij zijn.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!