Penalty op je affiliatesite: Wat nu?

15 oktober 2010, 04:14

De laatste tijd zien wij vaak dat affiliates worden afgestraft door zoekmachines. Dit gebeurt vaak in de vorm van een ernstige daling in rankings, of in het ergste geval een penalty. Vooral Google wordt steeds strenger in het beoordelen van websites. Het laatste jaar zijn voornamelijk websites die weinig toegevoegde waarde aan de huidige zoekmachineresultaten leveren de pineut. Omdat heel veel websites afhankelijk zijn van het verkeer uit Google is het belangrijk om proberen te voorkomen dat je ook door Google gestraft gaat worden. Vaak is de oorzaak dat een affiliatewebsite niet uniek genoeg is of niet genoeg toegevoegde waarde biedt voor de zoekmachines. Vaak kun je de oorzaak terug vinden in je logfiles of in Google Webmaster tools. Oplossingen voor de meest voorkomende problemen kun je lezen in onderstaande blogpost:

1. De “thin affiliate sites”

Oorzaak:

Google doet er alles aan om zijn gebruikers goede zoekmachineresultaten te geven. Daar horen geen websites tussen die geen toegevoegde waarde bieden boven de gevestigde namen. Als een bezoeker bijvoorbeeld zoekt op “verzekeringen” dan is het voor een bezoeker niet relevant om allemaal websites te vinden met dezelfde content. Google probeert dus een gevarieerd aanbod te tonen op alle zoektermen en probeert de “thin affiliates” uit de resultaten te filteren.

De “thin affiliate” is een term die in het leven is geroepen voor sites die alleen maar bestaan uit betaalde affiliate links en verder weinig of geen toegevoegde waarde bieden. Verder worden deze sites vaak gekenmerkt door het hebben van geen content, gescrapete content of enkel content verkregen uit datafeeds. Als je objectief naar een website probeert te kijken is het vaak wel duidelijk te zien of het gaat om een “thin affiliate site”. Toch nog twijfel? Kijk dan in de SEO Browser hoe Google je website ziet of lees What is a Thin Affiliate Site?

Oplossing:

Vaak helpt het al om zelfgeschreven content toe te voegen op bijvoorbeeld de productpagina’s. Dit kan ook in de vorm van een blog. Als de bovengenoemde SEO Browser weinig content toont dan is het zaak relevante content te schrijven. Ook kan een website verrijkt worden met andere soorten content zoals video’s, foto’s, tooltjes, spelletjes of applicaties. Wat je ook doet, probeer uniek te zijn en meerwaarde te bieden. Zie je affiliatewebsite als een eigen merk en niet als sluis van informatie.

2. Affiliatelinks open en bloot

Oorzaak:

Hoewel Google zelf zegt dat je geen penalty zal krijgen voor het hebben van affiliate links, maar enkel om de soms slechte content erom, is het toch zeer sterk aan te raden wel een nofollow-tag op je affiliate links te plaatsen. Google geeft namelijk zelf aan dat betaalde links (wat affiliate links indirect ook zijn) moeten worden voorzien van een nofollow-tag of dat deze geblokkeerd dienen te worden met behulp van robots.txt. Lees hier wat Google zelf zegt over betaalde links.

Oplossing:

 • 1. Nofollow
 • 2. Cloaken
 • 3. Noindex in robots.txt

3. Slechte kwaliteit uitgaand linkprofiel

Oorzaak:

Een slechte verhouding tussen betaalde en onbetaalde links zorgen voor een onnatuurlijk linkprofiel. Hoe die verhouding exact moet zijn is niet bekend, maar wanneer een website voor 100% uit affiliatelinks bestaat is dat niet “natuurlijk” in de ogen van een zoekmachine, ook wanneer al deze affiliatelinks van een nofollow-tag zijn voorzien. Ook is het verstandig om enkel naar sites van goede kwaliteit te linken en niet naar sites die tot een zogeheten “bad neighbourhood” behoren.

Oplossing:

Probeer je linkprofiel natuurlijk te maken. Het toevoegen van gewone onbetaalde links kan hier al goed bij helpen. Kies bij voorkeur voor websites die betrouwbaar en relevant zijn voor je affiliatesite. Dit kunnen websites zijn van merken die geen webshop hebben (je wilt natuurlijk geen omzet mislopen), Wikipediapagina’s of gerenommeerde weblogs binnen het segment. Link in geen geval naar andere websites die ook een penalty hebben: je wilt tenslotte niet met deze websites in verband gebracht worden. Twijfel je over je uitgaande links? Haal je site dan eens door de Text Link Checker controle, deze tool geeft een indicatie van de kwaliteit van je linkomgeving.

4. Vast in een linkfarm

Oorzaak:

De meeste affiliates hebben meerdere websites. Het probleem begint echter pas als al deze websites naar elkaar linken, zonder dat deze voor de bezoeker relevant zijn. Dit valt ook onder het kopje “onnatuurlijk linkprofiel”: de linkjes worden namelijk niet geplaatst om de kwaliteit van de websites te verbeteren, maar om eigen websites verder te helpen. Voor je rankings zal dit echter meer kwaad dan goed doen omdat dit in de ogen van Google spam is. Linkfarms worden snel ontdekt omdat ze naar elkaar linken, vaak op hetzelfde IP adres staan en actief zijn onder dezelfde hosting.

Oplossing:

Alle linkjes die verwijzen naar andere eigen pagina’s kunnen het beste verwijderd worden. Alleen als een andere website binnen je eigen portfolio echt van toegevoegde waarde kan zijn voor een bezoeker kun je deze opnemen. Plaats deze het liefst op een plek waar de link omringd is door content; links in de footer van een website worden sowieso al sneller als spam gezien. Vermijd deze daarom.

5. Overduidelijk links gekocht?

Oorzaak:

Zoals eerder in deze blogpost besproken houdt Google niet van betaalde links. Het is dus verstandig om voorzichtig om te gaan met het kopen van inkomende links. In de meest ideale situatie wijzen er alleen links naar je website die niet zijn verkregen door ervoor te betalen. Google ziet dit steeds beter en straft je hiervoor af met een penalty of devalueert de inkomende links, waardoor je rankings dalen.

Oplossing:

Kijk eens kritisch naar je backlinkprofiel. Je kunt dit doen met behulp van speciale linkbuilding tools zoals Majestic SEO of Yahoo Site Explorer. Als je besluit links te kopen, dan is het verstandig om in ieder geval niet de indruk te wekken aan de zoekmachines dat deze link is gekocht. Het is daarom belangrijk om te kijken in welke context de links zijn geplaatst. Sta je onder een kopje “betaalde/gesponsorde links”? Zorg dan dat je daar wegkomt. In dit geval is het verstandig om wat meer inkomende links te verkrijgen die omringd zijn door tekst, en links die te opvallend gekocht zijn te (laten) verwijderen.

6. Slecht backlinkprofiel

Oorzaak:

Inkomende links bepalen voor het grootste gedeelte hoe hoog je website rankt. Hoe hoger de kwaliteit van die websites, hoe meer profijt je daarvan hebt. Slechte links kunnen daarentegen ook je rankings om zeep helpen. Als je ergens een aantal goede links had staan die zijn verwijderd, kan het zijn dat je rankings dalen. Ook devauleert Google wederzijdse links, links vanaf startpaginaklonen, linkpagina’s en andere directories.

Oplossing:

De kwaliteit van je backlinkprofiel verhogen. Zorg dat je links verkrijgt van websites die over vertrouwen, relevantie en linkwaarde beschikken. Zorg dat elke inkomende link in ieder geval over één van deze factoren beschikt. Vaak is het gebrek aan een goed backlinkprofiel ook gevolg van een “thin affiliate site”, soms is het dus ook zaak om eerst de kwaliteit van de website zelf te verbeteren.

7. Content verstopt?

Oorzaak:

Verborgen content ontstaat bijvoorbeeld wanneer de tekst dezelfde kleur heeft als de achtergrondkleur of de achtergrondafbeelding. Deze content is voor zoekmachines in principe wel zichtbaar, maar is visueel voor de bezoekers niet zichtbaar. Deze methode wordt nog wel eens bewust toegepast om te ranken in zoekmachines op meerdere zoekwoorden, maar wordt door Google genadeloos afgestraft, want verborgen content valt onder spam.

Oplossing:

Check eerst je website op verborgen tekst. Dit kan door simpelweg ctrl+A in te toetsen zodat alle tekst op een pagina wordt geselecteerd. Om echt alle verborgen tekst te vinden kun je gebruik maken van de Web Developer Tool die je in Firefox of Chrome kunt installeren. Je kunt diverse “styles” uitschakelen. De oplossing is simpel: verwijder verborgen tekst. Als het kwalitatieve content is, kun je het wellicht op een andere manier op je website kwijt, bijvoorbeeld onderaan een pagina.

8. Content is niet actueel (meer)

Oorzaak:

Nieuwe websites geeft Google vaak een voorsprong in rankings, zij zijn namelijk erg actueel. Zeker met een niche site kun je relatief snel vrij hoog in de zoekmachineresultaten komen. Echter is het wel belangrijk om je website actueel te houden omdat anders andere nieuwe websites voor jouw website komen te staan. Google hecht veel waarde aan de actualiteit van de content. Om deze reden worden websites die na livegang bijna niets aan hun website veranderen vaak uit de resultaten gefilterd.

Oplossing:

Blogs ranken vaak hoog in de resultaten van Google, dat komt omdat zij vaak nieuwe actuele content toevoegen. Je kunt overwegen om een blog te starten naast je gewone website of af en toe wat nieuwe pagina’s toevoegen. Zorg er in ieder geval voor dat de content die op je website staat klopt en regelmatig wordt ververst.

Wat nu?

Heb je alles aangepast op je website wat de penalty heeft kunnen veroorzaken? En biedt je website echt toegevoegde waarde? Dan kun je een heroverwegingsverzoek indienen bij Google. Zij zullen je website nog eens beoordelen en als zij vinden dat je website van kwaliteit is zul je weer terug verschijnen in de zoekmachineresultaten.

Dit artikel verscheen eerder op het affiliate marketing blog van M4N.

Marjolein van der Kolk
Senior Marketing Manager bij M4N

Categorie
Tags

40 Reacties

  Maarten

  Leuk artikel maar “Cloaken” lijkt me meer een oorzaak voor een ban i.p.v. van een oplossing.


  15 oktober 2010 om 05:03
  MvanEeghen

  Een prima blogpost, mijn complimenten. Toch 2 puntjes:

  1. Het is niet zo dat Google ‘steeds strenger wordt’. Google wordt steeds beter in het herkennen van optimalisatietechnieken die uitsluitend tot doel hebben om beter te presteren in de zoekmachines.

  2. Er is maar 1 manier om zeker te zijn dat je nooit een penalty krijgt: Optimaliseer je website voor bezoekers, niet voor zoekmachines. Als je bij alles wat je doet de bezoeker centraal stelt en niet de zoekmachine, dan werk je aan een strategie voor de lange termijn. Doe je het niet en wil je snel scoren in zoekmachines, prima. Maar dan moet je niet zeuren dat op een gegeven moment je strategie achterhaald is.


  15 oktober 2010 om 05:21
  sjongsma

  Tof stukje Marjolein! Ik ben helemaal voor dat affiliatesites meer relevante content aanbieden zodat ze ook een toegevoegde waarde op internet gaan worden, ipv soms een irritante extra laag.

  Nou moet ik wel zeggen dat er flink wat nuances zijn in de statements die je hier boven maakt. De meeste punten zijn zeker geen penalties vanuit Google. Voorbeeld: voor duplicate content krijg je geen penalty. Het is gewoon niet handig en je rankings kunnen daardoor overhoop gaan, maar zoekmachines zullen je er nooit een straf voor geven. Het enige waar je je niet aan moet branden zijn betaalde links zonder een nofollow.

  Ook het na elkaar linken van je eigen sites is zeker geen linkfarm! Stel je hebt een site met allemaal LCD LED TV’s. En ook nog een site met Bluray spelers. Dan is het helemaal niet zo gek dat je dit naar elkaar laat linken. Uiteraard moet je niet 200 sites naar elkaar laten linken, dat is niet meer relevant en zeker niet natuurlijk.

  De meeste punten die je aangeeft geldt voor iedere site. Er is gewoon geen reden waarom een zoekmachine jouw site zou ranken. Google heeft een index vol met sites en die zijn allemaal kwalitatief beter voor de zoeker dan de jouwe. Dat is meestal de reden dat een site niet terug komt in zoekresultaten.

  Laatste puntje: ik zie bij je oplossingen staan “cloacking”. Wat bedoel je daar precies mee? Want cloacking kan tegen de regels van zoekmachines zijn en je dus wel een penality opleveren.


  15 oktober 2010 om 05:29
  Remi

  Goed artikel. Vooral het eerste punt is essentieel. Je moet als affiliate zorgen dat je site een toegevoegde waarde biedt voor je bezoekers. Als je alleen maar content herkauwt voeg je niets toe en verdien je het dus ook niet om hoog te ranken.

  Doe je dat goed, dan neem je punt 3, 4, 6 en 8 in feite ook vanzelf weg. Want een goede site is niet bang om af en toe eens naar andere goede content te linken en trekt ook vanzelf een natuurlijk linkprofiel aan. Daarnaast kun je eigenlijk geen toegevoegde waarde bieden zonder ook zelf een deel van je content te creëren.

  Overigens zou je kunnen stellen dat het woord ‘straffen’ hier niet op zijn plek is. Thin affiliates konden dit zien aankomen en hadden tot nu toe geluk. Google is niet strenger geworden voor thin affiliates. Ze zijn hoogstens beter geworden in het herkennen van die sites. Dus de regels van het spel zijn niet aangescherpt, maar de scheidsrechter is beter geworden.


  15 oktober 2010 om 05:35
  sjongsma

  @arjan: ah helder! Thanks 🙂


  15 oktober 2010 om 06:34
  marjoleinvdkolk

  In de eerste plaats bedankt voor jullie reacties, leuk om meer reacties vanuit de seohoek te krijgen (hoewel ik hoop dat het ook door affiliates wordt gelezen). Google wordt gewoon steeds beter in het filteren van kwalitatief slechte sites (wordt “strenger”, beetje verkeer verwoord misschien ;)), feit blijft dat er de laatste twee maanden veel (thin) affiliates hun rankings kwijt zijn. Misschien leuk om te weten is dat wij al deze affiliates hebben getest op bovenstaande factoren, daar is deze lijst op gebaseerd. Puntjes gelden natuurlijk voor iedere website.

  Veel factoren zijn te herleiden naar punt 1, dit is naar mijn idee het belangrijkste waar affiliates zich op moeten richten. Liever 1 site over televisies die goed is dan 50 dunne sites die onderling allemaal naar elkaar linken. Als bezoeker vind ik dat spammerig en ik geloof dat zoekmachines daar ook zo tegenover staan. Met zo’n lijst wil ik in ieder geval duidelijk maken maar de focus (niet) moet liggen. En wellicht dat het verbergen van content geen 1-1 relatie heeft met rankings, ik geloof wel dat je alleen zoiets doet als je content van zichzelf niet goed genoeg is. Het speelt dus wel allemaal met elkaar samen.

  Wij adviseren om alleen uitgaande affiliates te cloaken of te herschrijven. Een clicks.m4n.nl link zegt veel minder dan een website.nl/go/televisie-modern link voor de bezoeker. De gehele /go/ folder op noindex zetten met behulp van robots.txt. Volgens jullie is nofollow genoeg?


  15 oktober 2010 om 06:54
  sjongsma

  @marjolein: helemaal mee eens! Het klinkt als een cliché, maar als je site een toegevoegde waarde heeft voor bezoekers, dan ben je in de basis al goed bezig. Penalties of straf vanuit zoekmachines valt reuze mee. Als je echt bewust tegen de richtlijnen ingaat, begeef je je al op het verkeerde pad en dat weet je dan ook.

  Wat betreft de nofollow: daar zit een heel verhaal achter. Persoonlijk zou ik kiezen voor nofollow op de link zelf. Dat heeft wat SEO technische voordelen.


  15 oktober 2010 om 07:19
  anoukmegagadgets

  Goed artikel!

  Een vraagje..

  Ik ben verantwoordelijk voor een website en ik werk veel met affiliates. Dus als adverteerder. Is het nu ook schadelijk voor mijn website als er in het netwerk veel thin affiliates zitten?


  15 oktober 2010 om 07:30
  anoukmegagadgets

  Goed artikel!

  Een vraagje..

  Ik ben verantwoordelijk voor een website en ik werk veel met affiliates. Dus als adverteerder. Is het nu ook schadelijk voor mijn website als er in het netwerk veel thin affiliates zitten?


  15 oktober 2010 om 07:30
  marjoleinvdkolk

  Ja tuurlijk moet je sowieso een nofollow plaatsen op een affiliatelink, maar is dat genoeg? Ik zie als bezoeker persoonlijk liever een herschreven url en op deze manier kun je het ook makkelijker afvangen in de robots.txt.

  @anouk wanneer er een nofollow op de link staat is er geen probleem.


  15 oktober 2010 om 08:02
  franksnijders

  Ah ik zie dat mijn wordpress cloak plugin automatisch al een nofollow op alle uitgaande links zet, dus mijn vraag mag worden vergeten 😉


  18 oktober 2010 om 08:16
  WilliamSl

  can i buy domperidone over the counter


  4 april 2016 om 22:10
  Danielsex

  can i order viagra online


  17 april 2016 om 01:12
  MichaelTogs

  where to buy viagra online without prescription


  17 april 2016 om 01:12
  ArmandoAlef

  where to buy viagra online in australia


  17 april 2016 om 03:46
  MichealVex

  buy generic viagra online uk


  18 april 2016 om 01:29
  StephenRawl

  buy cheap generic viagra online


  18 april 2016 om 04:26
  MelvinEl

  best place to buy generic cialis online


  20 april 2016 om 03:54
  Michaelhon

  ip:104.27.179.157


  22 april 2016 om 06:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!