Googlebomb: Verhagen een landverrader?

30 september 2010, 06:04

Althans, als je op landverrader zoekt in Google verschijnt na een Wikipedia artikel de pagina van Verhagen van de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Al eerder waren Balkenende en Bush het slachtoffer van een zogenaamde Googlebomb (2003). Maar Google heeft hier een anti-algoritme (2007) voor bedacht die er voor moest zorgen dat dit niet meer zou gebeuren in de toekomst.

Het kenmerk van een Googlebomb is dat er in korte tijd veel links naar een pagina geplaatst worden met een tekst die niets (normaal gesproken niet) met die pagina te maken heeft. Je zou het anti-algoritme dus kunnen omzeilen door deze links in een wat langere tijd gespreid te plaatsen. Al lijkt het er op dat dit nu niet gebeurd is, want in de diverse link-analyse tools kan ik geen links vinden die de tekst “landverrader” bevatten. Het zou dus veroorzaakt moeten zijn door recente links. De Googlebomb is dus niet zo dood als we dachten.

Bronnen: gisteravond berichtte Fok over dit fenomeen en kwam het voorbij in een Tweet van Prem.

Ander Google nieuws van vandaag: Google Instant is nu ook in Nederland aangekomen. Tenminste: als je ingelogd bent en een recente browser gebruikt. Het effect op het zoekgedrag (er worden meer woorden gebruikt in een zoekopdracht) is in het gelinkte artikel na te lezen.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Ido Sharon

  Google bomb of gewoon relevante resultaten op zoekopdracht 😉


  30 september 2010 om 07:22
  Keesjan Deelstra

  moet je maar niet meewerken aan het kabinet “Bruin 1”. Sorry kan het niet laten.

  Grappig is dat dit artikel zelf inmiddels boven die pagina van Verhagen scoort. De pagina van Verhagen stond trouwens op 3, nu dus op 4. Zo sterk is deze Google bom dus niet? Inderdaad lastig achter te komen waar het vandaan komt.


  1 oktober 2010 om 06:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!