De tien grootste irritaties op Twitter

De tien grootste irritaties op Twitter

Ik ben een fervent gebruiker van Twitter. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat deel ik zinnige en onzinnige dingen met mijn volgers en volg ik met veel plezier wat zij allemaal te melden hebben. Lief en leed, business en fun. Alles valt samen. Twitter is voor mij zelfs belangrijker geworden dan e-mail. Maar, als je zoveel gebruik maakt van een medium zijn er ook dingen waar je je aan stoort. Bij mij zijn dat mensen die het nodig vinden om een automatisch DM-bericht te sturen met teksten als: “Leuk dat je me volgt, ik twitter over….” Of erger nog: “AANRADER: Laat Mij Jouw KlantenLijst Opzetten + Bonus Materiaal t.w.v. 859 euro!!! (100% Gratis)”.

Onderzoekje

Ik zie bovenstaand voorbeeld als SPAM. Ongepersonaliseerd en ook totaal niet interessant. En ik ontvolg deze mensen dan ook meteen. Maar dat is slechts mijn mening. Dus heb ik even op Twitter geïnformeerd wat als de grootste irritaties ervaren wordt door mijn volgers en hun volgers en hun volgers… . Al deze suggesties heb ik in een Twtpoll gezet en uiteindelijk hebben 709 tweeps met behulp van 3242 stemmen de volgende top 10 bepaald:

De irritatie top tien

1. Melden hoeveel volgers je hebt (34%)
2. Automatische DM’s met: “Bedankt dat je me volgt..” (34%)
3. Self proclaimed ‘Social Media Experts’ (24%)
4. Massale goedemorgen/middag/avond tweets (23%)
5. Onzinnig gebruik van #durftevragen zoals: wat zal ik op mijn brood doen, jam of kaas? (23%)
6. Twifficiency tweets en Spam API’s (21%)
7. Tweeps die je gaan volgen en als je niet binnen een dag terugvolgt ontvolgen. (18%)
8. Iemand die zo’n opsomtweet met oa hun eigen naam weer rt. (18%)
9. Mensen zonder Avatar. (16%)
10. Woorden zo verbasteren dat ze speciaal voor twitter zijn, zoals twexit en #twirritatie (14%)

En nu? Alles anders doen?

Wat moet je als twitteraar met deze lijst? Moet je meteen maar stoppen met alles dat als irritant beschouwd wordt? Ik vind dat je dat lekker zelf moet weten. Mocht je jezelf echter schuldig maken aan al deze “zonden” wees dan niet verbaasd dat je steeds vaker volgers verliest.
Zelf maakte ik me trouwens schuldig aan de volgende irritaties: nummer 4 en nummer 10. Daarom zeg ik geen goedemorgen en twexit meer op Twitter. Verder ga ik lekker gewoon door. En als het je niet bevalt, ontvolg me maar ?

Het zelfregulerend vermogen van Twitter

Het mooie aan Twitter is dat er geen regels zijn. Er heerst een bepaalde vorm van Anarchie en iedereen is vrij te doen wat hij of zij wil. Mooi georganiseerd, gereguleerd door de crowd.
Voor onderzoekers die zich bezig houden met groepsgedrag en groepspsychologie is Twitter volgens mij een heel interessant studieobject.


DelenEr zijn 38 reacties op dit artikel

 • Wat dacht je van die massale #FF #FollowFriday-tweets met -tig namen zonder een reden aangegeven waarom je überhaupt die mensen zou willen volgen?

  geplaatst op
 • Ik wil daar nog één aan toevoegen:

  11. Mensen die ipv reply-en, eerst retweeten en hun antwoord daarachter zetten.

  Een reply is in mijn ogen een direct antwoord op iemand, waarvan ik als derde het antwoord in de meeste gevallen niet hoef te weten. Gelukkig maak ik mij verder niet schuldig aan 1 van deze 10 (of 11) punten! :-)

  geplaatst op
 • Bij mij veruit op #1: de #koffietweet.
  En zéker als de koffie 'op' is. Zoals deze van @eenjurk: "Mijn #koffie is op!!!! Aaaaaaaargghhh!!!".

  En op #2: Verwijzingen naar blogposts met genummerde lijstjes, bij voorkeur over Social Media. Er zijn altijd minstens 10 redenen om die niet te lezen.

  geplaatst op
 • @Jos: "En op #2: Verwijzingen naar blogposts met genummerde lijstjes, bij voorkeur over Social Media. Er zijn altijd minstens 10 redenen om die niet te lezen."

  Sterker nog: de auteur is ook nog eens een self-proclaimed ‘Social Media Expert’. ;)

  geplaatst op
 • 12. Tweets over 'I'm at X' en 'Ousted Y as mayor of Z'.
  13. Mensen die alleen maar links naar artikelen plaatsen om iets te bewijzen. Als je iets interessant vindt, prima. Maar als je het doet om interessant te lijken laat het dan maar.
  14. Bedrijven die alleen over hun acties en diensten tweeten.

  geplaatst op
 • Een herkenbaar (en enigzins voorspelbaar) lijstje, zowel qua irritaties als punten waar ik mezelf schuldig aan maak. Ik denk echter dat iedereen, zonder uitzonderingen, met regelmaat iets op Twitter zet waar anderen zich aan (kunnen) irriteren/ergeren. Terwijl dezelfde content juist voor derden weer heel erg nuttig/leuk/boeiend kan zijn. Dat is de charme en tegelijkertijd de beperking van Twitter; je kan bijna nooit voor iedereen tegelijkertijd relevant zijn.

  Mijn sociale omgeving wordt soms moe van alle vakgerelateerde tweets en zakelijke contacten zullen zich misschien soms verzuchten aan mijn huis-tuin-keuken tweets. So be it. 'If you want my pearls, you have gotta eat my dirt!' :-)

  Hoewel een mogelijkheid om een bepaalde groep mensen een bericht te sturen, érg welkom zou zijn. Een bericht naar een bepaalde lijst, bijvoorbeeld.

  Tenslotte: we moeten naar mijn mening niet teveel in irritaties denken, dan wel in manieren om respect te verdienen: 'Tweet Cred: How To Gain Respect On Twitter' ~ http://bit.ly/9zbcNS

  @joostgeurtsen

  geplaatst op
 • Nog een irritatie: iemand die coach, spreker en trainer is volgens haar (meestal) of zijn biografie, maar overduidelijk een soort huismoeder of huisvader was in een leven voor Twitter, Linkedin en Facebook (want daar zijn ze dan meestal spreker of trainer over).

  Ennum iedereen weet mijn mening over Social Media Experts inmiddels wel ;-) En anders moeten ze even rondstruinen op mijn blog...

  Aan nummer 1 heb ik me wel eens schuldig gemaakt, maar ja, eh voor een simpel meisje als ik is 1000 followers heel wat, 500 ook trouwens. De rest vind ik zelf ook grote irritaties. Ik stuur altijd direct een bericht terug naar mensen met automatische DM's dat ze nog eens moeten nadenken daarover, met de sterke suggestie daarmee te kappen.

  Afijn...het is gewoon een grote bende en ik ben blij met mijn slotje, heb ik zelfs controle over het soort mensen dat mij mag volgen, krijg je ook geen vreemde discussies met coaches die denken dat ik moeilijk kan omgaan met kritiek. "Moeilijk he, omgaan met kritiek?" neee...weet je wat pas moeilijk is? Jou NIET nu blokkeren.

  Dat dus.

  geplaatst op
 • fijne captcha code: death85 ... anyway

  Ik schep er juist een genoegen in om de meest onzinnige #durftevragen vragen te stellen en dan af te wachten wat de reacties zullen zijn, die zijn soms echt de moeite waard!!!!!!11111

  geplaatst op
 • Wat een ergernissen allemaal. Het lijkt het gewone leven wel alleen staat daar waarschijnlijk hondenpoep op nummer 1. En laten we eerlijk zijn wij Nederlanders hebben altijd wel wat te klagen. Dus ook op en over twitter.

  Maar ik vind het gewoon een prachtig medium en ik neem alle ergernissen gewoon op de koop toe of neem maatregelen zodat ik me er niet maar aan erger.

  Want laten we eerlijk zijn: ergeren zegt meer over degene die zich ergert dan over degene die de ergernis zou veroorzaken.

  Tot ziens op twitter
  @petrah @boeddhisness

  geplaatst op
 • @ Jan Willem

  Leuke post en ook heel herkenbaar.

  " Of erger nog: “AANRADER: Laat Mij Jouw KlantenLijst Opzetten + Bonus Materiaal t.w.v. 859 euro!!! (100% Gratis)”.

  Die gast is zo mooi kapot gemaakt op Geenstijl: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/08/tom_de_haan_de_internetgoeroe.html

  geplaatst op
 • En: "grote namen" die 10-duizenden volgers hebben, maar zélf hooguit enkele tientallen twitteraars volgen. Dat zijn vaak 'roeptoeters', die volgens mij het punt van social media kompleet missen.

  geplaatst op
 • Leuke bijdrage Jan Willem, in ieder geval genoeg voer voor discussie.

  Wat mij betreft ontbreken nog de (vaak geautomatiseerde) Twitteraccounts die je gaan volgen omdat je toevallig een bepaald steekwoord gebruikt. Gebruikte zelf dit weekend het woord 'Gardameer' in een tweet en werd direct gevolgd door @GardameerItalie... Context ontbreekt volkomen!

  geplaatst op
 • Weinig irritaties hier over het twetgedrag van mensen, want die unfollow ik gewoon.

  Wat ik wel vaker zie is dat iemand me begint te volgen (ik krijg een mail), vervolgens ga ik bij die persoon op zijn profiel kijken. Meestal is het dan zo'n zelfverklaarde web 2.0-specialist die een of andere dienst wil slijten en wat me dan opvalt is dat ik mezelf niet zie staan bij zijn following-lijst. Hij begint me dus kennelijk te volgen (om die notificatiemail van twitter uit te lokken) en unfollowt direct.

  Dat soort mensen -heel flauw- follow en unfollow ik voor de vorm een stuk of 10 keer zodat ze 10 mails van twitter krijgen.

  geplaatst op
 • Ik vind al die lijstjes over irritaties op twitter misschien nog wel irritanter dan de irritaties zelf.

  Kom op zeg, dit lijstje zie ik inmiddels elke week wel ergens op een blog voorbij komen...
  Als je iets of iemand niet interessant vindt op twitter, dan moet je die persoon niet volgen. Zo simpel is het. Filteren, keuzes maken enz..

  geplaatst op
 • Ik vind alleen de laatste alinea van deze blogpost relevant. Verder ergert iedereen zich maar een slag in de rondte.

  geplaatst op
 • Ook altijd stom, mensen die ''PLEASE RT'' in een tweet zetten die nergens op slaat!

  geplaatst op
 • Het meest irritante blijft mensen die melden dat ze zich irriteren aan iemand anders zijn twitter gebruik. Het is een relatief nieuw medium en raad ik een ieder aan om de zelfregulering even af te wachten voordat je je irritatie uitspreekt.

  FourSquare meldingen b.v. zorgen toch echt voor IRL ontmoetingen en zo'n goedemorgen tweet is zeker nuttig als een soort 'heartbeat' melding.

  geplaatst op
 • Ik miste nog bij de top 10 ergernissen: de top 10 lijstjes. Grote onzin, ik maak zelf wel uit wat ik irritant vind

  geplaatst op
 • Wat een gemopper... *zucht*

  'k Vind twitter gewoon leuk en erg gezellig; veel mensen die het leuk vinden om te praten als ik daar zin in heb (da's meestal wel). Bovendien kun je ook nog eens antwoord krijgen op vele vragen.

  En als je wilt ontvolgen; prima, gewoon doen. En verder niet zeuren.

  geplaatst op
 • Hieronder ook maar even de volgende 20. Er worden veel suggesties genoemd die ook in het onderzoek naar voren kwamen maar te weinig stemmen kregen.

  11. Mensen zonder Avatar. (16%)
  12. Woorden zo verbasteren dat ze speciaal voor twitter zijn, zoals twexit en #twirritatie (14%)
  11. De Failwhale (stomme walvis). (14%)
  12. Ik vind die nieuwe follow suggesties irritant. (13%)
  13. mensen die al hun followers retweeten (12%)
  14. Mensen die je in 1 week 5 keer followen en unfollowen. (11%)
  15. Als iem een DM stuurt en in de timeline consequent bij iedere DM roept @... ' Zie je DM' (10%)
  16. Aantal mensen die in onderlinge eindeloze discussie zijn (10%)
  17. Lange tweets vol met tikfouten. (9%)
  18. Dat ik van iedereen weet hoe laat ze wakker zijn "goedemorgen" en wanneer ze koffie drinken (8%)
  19. @robert_engel. (8%)
  20. Mensen die eerst vragen, en dan pas verder in hun timeline kijken wat er aan de hand is (7%)
  21. Tweets die door alle afko's en toevoegingen van RT, @ en # haast onleesbaar zijn! (7%)
  22. BN'ers. (7%)
  23. Mensen die #durftevragen e.d. gebruiken om mededelingen te doen i.p.v. vragen te stellen. (7%)
  24. Carglass. (7%)
  25. Alles met TW ervoor. (7%)
  26. Al die stomme testjes. (7%)
  27. Iemand die een @-reply stuurt zonder de @ te typen. (6%)
  28. Bepaalde mensen die op elke update die je plaatst iets grappigs menen te moeten zeggen (6%)
  29. Opeens al je lists, followers en following foetsie!! (5%)
  30. Dit soort onderzoeken. (5%)

  geplaatst op
 • uiteraard zonder de eerste twee :)

  geplaatst op
 • Ik mis een hele belangrijke in deze lijst: De "I'm at..."-kreet, waarin mensen zonder reden aangeven waar ze zijn. Voegt niets toe.

  geplaatst op
 • lol @ #19.

  Anyways, Herkenbare 'irritaties'. Ik merk dat ik vliegensvlug langs dit soort dingen scroll. Een soort vorm van bannerblindheid, maar dan voor reacties op twitter. Dus irriteer ik me eraan? Nee.

  geplaatst op
 • Naast het debiel gepositioneerde Follow Us tabje dat over het naam invoerveld heenvalt...

  Mijn grootste irritatie is het oeverloos slap geouwehoer dat mensen over je uittweeten. Nee, het zal me roesten dat je eten niet lekker smaakte, dat je naar de film gaat of dat je ruzie met je vriendin hebt. Er is nog een veel te hoog percentage mensen die veel te veel vrije tijd hebben om dit soort non informatie te volgen van diverse mensen.

  En inderdaad, lekker doen natuurlijk, maar ik volg ze niet.

  geplaatst op
 • @china, daar was twitter toch ooit voor bedoeld om te zeggen wat je NU aan het doen bent?

  geplaatst op
 • Zo, wat een irritaties allemaal! Helemaal mee eens met @CoachSandeer. Als je je irriteert aan mensen ontvolg ze.

  Als je alleen zakelijk bezig wilt zijn en niet wil weten wat iemand aan het doen is, aan het eten is of waar iemand is, dan kun je beter Linkedin gebruiken. Het leuke van deze tools is dat elke tool een ander doel heeft.

  Twitter is nog steeds een microblog. Bedenk wel bij elke nieuw persoon die je gaat volgen dat het zijn/haar microblog is en dat deze tweep de grootste (on)zin mag plaatsen op zijn/haar microblog.

  Dus irriteer je niet langer en ga mensen (ont)volgen :)

  geplaatst op
 • Ik krijg steeds meer te horen dat het sinds deze lijst gepubliceerd is, het een stuk rustiger is geworden op Twitter.
  Mij is het nog niet opgevallen, jullie wel?

  geplaatst op
 • @jw nog niets van gemerkt en eerlijk gezegd heb ik mijn twittergedrag er ook niet op aangepast ;-)

  geplaatst op
 • @marco Gelukkig! Was namelijk ook niet de bedoeling :)

  geplaatst op
 • Lijkt op 19, reply-en naar niet-bestaande-profielen.

  Bijvoorbeeld "ik ben met Thijs @debelgischekeizer".

  PS: Ik heb ook niet gemerkt dat het rustiger is geworden :-).

  geplaatst op
 • Alle tweets over deze lijst beginnen ook al langzaamaan een irritatiefactor te krijgen :)
  Maar toch moet elke Twitteraar ervan op de hoogte zijn.
  We hebben ongeveer 200.000 actieve twitteraars in Nederland en nu pas heeft 18% deze lijst gezien.

  geplaatst op
 • Wanneer ben je een social media expert?

  geplaatst op
 • Mensen die berichten retweeten en daarmee aan een loterij meedoen, juk :r

  geplaatst op
 • Hyves is uit, facebook in!! Let op, dit staat echt te gebeuren. E.e.a. geheel schuld van hyves door steeds van alles en nog wat niet toe te staan. Geen handige verbiningen met twitter en groepshyve of bijvoorbeeld foto's vanaf mobiel (anders dan i-phone)

  geplaatst op
 • Laten we eerlijk zijn. Als je zoveel irritaties hebt hoor je NIET op twitter! Wij willen echte tweeps! Niet losers die allemaal lopen te zeuren.

  geplaatst op
 • @ Anouk van Sister: Eens. Opzouten, @jwalphenaar! Wat denk je wel niet! ;)

  geplaatst op
 • @Anouk van Sister, heb je de tekst ook gelezen? Is iets meer dan 140 karakters, maar dat geeft wel meer duidelijkheid over deze lijst :)

  geplaatst op
 • Ik kreeg vandaag weer zo'n Spam DM.
  Hierbij de GRATIS downloadlink naar mijn product 'Zeer Snel Geld Verdienen Met Je Microfoon' t.w.v. €97.
  Met een link, maar die zal ik niet plaatsen.

  Doen deze mensen dit nu bewust om te spammen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.