Populaire YouTube video’s nieuw levensbloed voor Hyves tv

19 augustus 2010, 10:04

Facebook is in Amerika inmiddels de derde video website na YouTube en Yahoo volgens ComScore. Hyves heeft in Nederland minder succes met video. Daarom is besloten om met Hyves TV een nieuw concept te lanceren; in plaats van gebruik te maken van de content van eigen gebruikers wordt Hyves tv nu een plek om populaire YouTube video’s te vinden en te delen. Andere platformen dan YouTube zullen in een later stadium worden toegevoegd.

Op Hyves worden dagelijks zo’n 100.000 nieuwe YouTube filmpjes gedeeld onder gebruikers. Vanaf nu gaat Hyves van al deze YouTube filmpjes populariteitslijstjes maken ondergebracht in verschillende categorieën. Deze lijstjes worden gedeeld op Hyves tv.

Hyves gebruikt voor het afspelen van de YouTube content een eigen player. Hiermee is het bijvoorbeeld ook mogelijk om automatisch de volgende YouTube video in de lijst te starten. Hierdoor wordt het kijken naar YouTube video’s op Hyves volgens oprichter Raymond Spanjer is “alsof je met je laptop op schoot aan het TV kijken bent.” Naast YouTube wordt binnenkort ook videocontent van Uitzending Gemist en RTL Gemist toegevoegd aan Hyves tv.

Deze nieuwe opzet heeft voor Hyves natuurlijk vele voordelen omdat veel van de techniek door YouTube wordt afgehandeld. Hyves hoeft bijvoorbeeld geen rekening meer te houden met opslag en datakosten voor video. Bovenal hoeft Hyves zich geen zorgen te maken over eventuele copyright claims aangezien de getoonde content door YouTube wordt verspreid.

De getoonde YouTube video’s bevatten wel gewoon advertenties. Het is nog de vraag of Hyves een deal heeft met YouTube over de opbrengsten hiervan of dat deze geheel ten goede komen aan YouTube zelf. Wat Hyves doet met het eerdere concept van Hyves tv en de videocontent die door gebruikers daar is gedeeld is vooralsnog niet duidelijk. De oude website is nu nog wel beschikbaar.

Tevens verschenen op Zoomz.nl.

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

8 Reacties

  Remco Bron

  @Albert: ik wou het zelf niet zeggen 😉


  19 augustus 2010 om 10:27
  Yme Bosma

  Reageerde op de jouw andere weblog ook al, dus nogmaals…

  Is niet zo dat onze eigen video geen rol meer speelt hoor;-) Worden elke dag 15.000 video’s geupload op Hyves, ongeveer net zoveel als op YouTube in NL voorzover ik kan nagaan… Zou me niet eens verbazen indien we met Hyves relatief beter scoren t.o.v. YouTube dan Facebook in de VS.

  Verschil is alleen dat de populairste video’s op YouTube bijvoorbeeld muziekvideo’s zijn, die lenen zich weer erg voor het concept dat we nu uitrollen… De eigen video-uploads zijn bijna allemaal user-generated, itt tot de meeste populaire video’s op YouTube.

  En ja, lijkt best op dat verhaal uit 2007, met voortschrijdend inzicht kom je een heel eind…;-)


  19 augustus 2010 om 11:13
  Remco Bron

  @Yme Bedankt voor de toelichting. Wordt de ‘oude’ website dan nog wel gehandhaafd of gaat deze op in de profielen?

  Kan je verder iets meer zeggen of er een deal met YouTube is gemaakt over de advertentieinkomsten en/of het skinnen van de YouTube player?


  19 augustus 2010 om 11:41
  Yme Bosma

  De eigen uploads gaan in het nieuwe format zeker ook een plekje krijgen, net als andere contentbronnen, maar omdat het vooral user generated is delen mensen dit vooral in hun eigen netwerk, niet zozeer op een publieke video portal. Itt tot veel YouTube content.

  We hebben verder geen deal met YouTube, die zien dit vandaag ook voor het eerst;-)

  Waarom zeg je trouwens “Hyves heeft in Nederland minder succes met video. Daarom is besloten om met Hyves TV een nieuw concept te lanceren”? Beide stellingen zijn niet waar.


  19 augustus 2010 om 12:19
  Simon

  @Remco: waarom zou YouTube een advertentiedeal willen sluiten met hyves? Zonder YouTube heeft Hyves.tv uberhaupt geen kans van slagen, betere positie dan YouTube in deze is er niet en delen van inkomsten lijkt me zelfs dom.

  @Yme: de quote van Raymond: “alsof je met je laptop op schoot aan het TV kijken bent”, vind ik apart. Veel mensen willen dat toch JUIST niet? Als ik met 5 man hyves.tv wil kijken lukt het al bijna niet meer! Ik vind dat persoonlijk geen sterk verkoopargument.


  20 augustus 2010 om 07:06
  Remco Bron

  @Simon: Je hebt gelijk, maar daarom had ik er juist interesse in of ze een dergelijke deal met YouTube voor elkaar hadden gekregen. Nu zijn ze voor YouTube reclame’s een mooi uithangbord maar aan de andere kant waren ze dat natuurlijk ook al via de profielen.


  20 augustus 2010 om 08:14
  Diederik

  @Yme: wanneer mogen wij een mooie social media update 5 van je verwachten? 🙂

  Nummer 4 is alweer 2.5 maand geleden! 🙁

  ps. ben ook zeker benieuwd naar de cijfers van hyves.tv zodra jullie die hebben!


  20 augustus 2010 om 19:50
  Brian Neidorp

  M’n oma kijkt liever naar Max


  23 augustus 2010 om 10:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!