Bloggen helpt, nog steeds

18 augustus 2010, 07:14

We maken ons tegenwoordig vaker druk over wat we aanmoeten met social media als Twitter en Facebook dan dat we in discussie belanden over het nut van bloggen als communicatie- en marketingtool. Dat betekent dat blogs mainstream aan het worden zijn, of dat de aandacht ervoor verslapt. Of misschien een combinatie van beide. eMarketer deed gisteren een voorspelling over het gebruik van blogs door bedrijven in de VS. De aandacht voor bloggen onder marketeers is springlevend. “Companies are finding that blogs fill a specific niche that other forms of social media do not,” analyseert eMarketer senior analist Paul Verna. In 2012 gebruikt 43 procent van de US bedrijven blogs als een marketingtool, blijkt uit onderstaande tabel:

Verna van eMakerter vervolgt de analyse:

“Studies have shown that marketers perceive blogs to have the highest value of any social media in driving site traffic, brand awareness, lead generation and sales—as well as improving customer service.”

Waar Verna dat vandaan haalt weet ik niet precies. Maar eMarketer is niet de meest lullige onderzoekspartij, hoewel ze er in hun voorspellingen natuurlijk wel eens naast zitten is het wat mij betreft wel aardig om op te merken dat het gebruik van blogs voor bedrijven nog steeds gezien wordt als een goede tool voor traffic, branding etc.

De vraag is natuurlijk, hoe het de social media die op dit moment ‘the talk of the town’ zijn, zullen vergaan. Worden die ook mainstream, of gaan de ontwikkelingen daarvoor te snel? Wachten bedrijven eerst af totdat de kracht al dan niet bewezen is en zetten ze daarna structureel in met een langere adem? Blijft boeiend. Zelf roep ik ook wel eens dat je niet alles wat je wilt zeggen, kunt opsluiten in 140 karakters….

Zie/lees ook het door eMarketer aangehaalde onderzoek van het University of Massachusetts Dartmouth Center for Marketing Research: “The Fortune 500 and Social Media: A Longitudinal Study of Blogging and Twitter Usage by America’s Largest Companies”. Hieronder op SlideShare:

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Annelies Verhelst

  Geloof ik best. Mijn blog is al jaren (inmiddels) basis van mijn activiteiten en dat zie je op zich best terug in bezoekersaantallen. Merk wel dat ik nu steeds vaker moet gaan bloggen om alles een beetje te laten flowen (jeweetwel). Krijg nu van die enorme ‘gaps’ in mijn statistieken, dat ziet er zo stom uit 😉 (luxeprobleem). Maar in totaal: mijn eigen blog, Marketingfacts en alle ‘her en derretjes’ waar ik nog meer blog helpen wel qua branding en geloofwaardigheid. Het zorgt dat mensen nog meer van me willen weten. Die beweging zorgt er ook voor dat je je blog kunt blijven ontwikkelen, het af en toe persoonlijk kunt maken en dat mensen sneller geloven dat je iets heus wel kan (anders dan tig proefteksten schrijven voordat je ergens binnen bent).

  Eh, als deze reactie een beetje wazig is, komt dat omdat ik weer eens onwijs zit te multitasken.


  18 augustus 2010 om 08:05
  ArnoudEngelfriet

  Voor mij is er geen twijfel dat mijn blog de beste manier is om mijn activiteiten en kennis te promoten. Ik zou niet weten hoe ik mijn analyses in tweets kwijt zou kunnen, laat staan via krabbels op Hyves.

  Voor contact met je achterban lijken me social media geschikter inderdaad, maar dat is een wezenlijk ander doel dan jezelf/je bedrijf te positioneren.


  18 augustus 2010 om 08:26
  Hardcopy

  Nuttige informatie verspreiden kan inderdaad nog steeds prima via blogs. Ze zijn ook voor iedereen geschikt: zakelijk en privé, voor algemene zaken en voor niches. Alles kan met een blog.


  18 augustus 2010 om 09:58
  Tessie

  Without meaning to, I have found myself with quite a few polka dots sh.rts.i. so I guess I like them in my wardrobe! I have never thought about them in my home, but I love your use of them in your nursery!


  12 juli 2016 om 06:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!