Layar maakt indruk tijdens eerste verjaardagsfeestje

21 juni 2010, 10:31

Je hoefde echt geen fan te zijn om onder de indruk te raken van de bak met cijfers, distributiedeals, technische vernieuwingen en andere aankondigingen die de mensen van Layar afgelopen vrijdag in De Rode Hoed over ons uitkieperden. Het eerste verjaardagsfeestje (Layar NEXT) van de Augmented Reality-pioniers was een strak geregisseerd geheel, dat de aandacht drie uur lang probleemloos vasthield. Hieronder een impressie én de nieuwe video:

Wat was Layar ook al weer?

De makers van Layar noemen het een Augmented Reality browser. Layar legt een digitale informatielaag over het camerabeeld van je mobiele telefoon. Kijkend door de lens kom je zo van alles te weten over je omgeving, bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde geldautomaat is. Je telefoon moet wel een ingebouwd kompas hebben.

Nieuwe video

Het is niet bij geldautomaten gebleven. Er zijn inmiddels een paar duizend layers. En er zijn allerlei nieuwe gebruiksmogelijkheden, bijvoorbeeld voor games, die fraai worden gevisualiseerd in de nieuwe video:

Floaticons

Misschien is het je in de video opgevallen dat gebruikers boodschappen kunnen achterlaten in Augmented Reality. Dat kan met geanimeerde 3D-objecten die Floaticons worden genoemd (afbeelding hieronder). Ze komen waarschijnlijk in juli beschikbaar. Floaticons hebben een beperkte levensduur, maar kunnen door andere gebruikers in leven worden gehouden door ze koekjes te voeren!

Beeldherkenning

Een andere nieuwe ontwikkeling is beeldherkenning (image recognition). Om dit mogelijk te maken heeft Layar een deal gesloten met het Zwitserse bedrijf kooaba, dat de benodigde technologie in huis heeft en beschikt over een bibliotheek met miljoenen beelden. Je zou kunnen denken aan het automatisch herkennen van gebouwen of van kunstvoorwerpen in musea. Mogelijk ken je kooaba van de mobiele apps waarmee je cd’s en dvd’s kunt herkennen, zonder dat daar nog een barcode tussen zit:

Respect

Vanaf het allereerste begin heb ik gevolgd hoe Raimo van der Klein, Claire Boonstra and Maarten Lens-FitzGerald – de oprichters van Layar – hun droom hebben nagejaagd. Inmiddels wordt Layar meegeleverd met een op de drie nieuwe smartphones, zijn er een dikke 30 mensen in dienst en zitten ze aan tafel met indrukwekkende partijen als National Geographic. Daar neem ik graag mijn petje voor af. Jullie ook?

Voor een overzicht van alles wat er tijdens het Layar NEXT event is langsgekomen – ook een heleboel cijfertjes – kun je het beste dit persbericht lezen.

Paulus Veltman
speaker | innovator bij Newnataq

Paulus is keynote speaker, trendwatcher, innovation manager en adviseur op het gebied van nieuwe media. Veel mensen kennen hem ook van de gratis Twitterhandleiding die hij al jaren publiceert. Paulus is Amsterdammer en gek op reizen, internetvideo, fotograferen, India en evolutie.

Categorie
Tags

4 Reacties

  BasvdBeld

  Snap ik het nou goed dat ze door de deal met kooaba hetzelfde kunnen gaan doen als Google Goggles alleen dat ‘real time’ zonder een search? Dat is wel heel erg cool. Alleen de search toevoegen en Goggles is overbodig 🙂


  21 juni 2010 om 18:11
  paulusveltman

  @Bas Volgens mij is het principe (visual search) bij beide diensten hetzelfde: een database met foto’s die helpt om een analyse te maken van een waargenomen of gefotografeerd beeld. Op basis van die analyse wordt dan informatie getoond aan de gebruiker over wat er op de afbeelding staat. Dus niet “zonder een search”.

  De mensen van kooaba zeggen dat ze technisch op hetzelfde niveau als Goggels zitten. Google heeft natuurlijk wel allerlei extra’s in huis, zoals een instant vertaalmogelijkheid.


  21 juni 2010 om 18:38
  BasvdBeld

  Dank voor je reactie Paulus. Dat maakt het een sterk product als dat zo is.


  22 juni 2010 om 05:26
  Mark de Bruin

  Inderdaad. Petje af. Met 700.000+ activieve gebruikers per maand doe je iets goed.

  Ook al zit Layar nog niet in mijn dagelijkse systeem, blijft dit bedrijf ontzettend boeien en innoveren. Knap werk.

  Als ik zoek op Kooaba in Layar vind ik nu nog niets. Nog even geduld hebben dus. Slimme deal voor zowel Kooaba als Layar.


  22 juni 2010 om 16:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!