SlideshareReview (81): Retaildiensten en innovatie

10 juni 2010, 07:14

We weten ondertussen wel wat Dienst 2.0 betekent. In onderstaande presentatie laat Gustaf Brandberg van het Finse ICT-bedrijf Tieto zien dat gericht innoveren voor banken nog niet zo eenvoudig is. De meeste bedrijven innoveren vanuit hun bestaande gedachten en bestaande concepten. Incrementeel innoveren kent grote problemen: Investeren in (betrouwbare) mensen of kosten drukken? Hoe krijg je als retailer alle kanalen op elkaar aangesloten?

The battle for retail bank customers – Bankdagen 2010

De basisregels voor banking 2.0 zijn één op één te vertalen naar alle retaildiensten:

  • Ken je klanten
  • Hou het simpel
  • Zorg voor menselijk contact

  • Sluit aan op netwerken
  • en ga gewoon aan de slag!

Geen dienstenleverancier kan er omheen: er zullen radicaal nieuwe diensten moeten worden ontwikkeld. Nieuwe spelers op elk gebied komen eraan (en meestal komen ze vanuit je dode hoek). Maar het wemelt ondertussen van de mobiele trends en standaarden. Dus: Waar zet je op in?

Brandberg concludeert dat blijven zitten geen optie is: iedereen en alles beweegt. Stilstaan is gelijk aan binnenkort niet meer meedoen. De belangrijkste aanbeveling is wellicht om de angst voor kanibalisatie die elke dienstenverlener kent, nu eens los te laten:

Liever van jezelf snoepen, dan een ander jou laten verorberen.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!