SlideshareReview (80): Netwerken

3 juni 2010, 04:34

We twitteren, facebooken, bloggen en Linken ons wat in! Je moet immers doorlopend met iedereen in contact zijn. Netwerken is het credo. Patti Anklam gaat in deze presentatie dieper in op de theoretische achtergronden van netwerken om daar lering uit te trekken. Minder luchtig dan de gemiddelde tweet, maar boeiende lectuur. De presentatie is gebaseerd op het alweer uit 2007 stammende boek Net Work: A Practical Guide to Creating, Leveraging and Sustaining Networks at Work and In the World.

Na wat definitiekwesties is de presentatie verdeeld in vier stukken:

  • Het doel van het netwerk
  • De structuur van het netwerk
  • De stijl van het netwerk
  • En de (toegevoegde) waarde ervan

Net work creating and sustaining successful networks

Patti laat zien dat niet elk netwerk geschikt is voor elk doel. De structuur en de stijl van het netwerk moeten aansluiten op het doel om voldoende waarde te genereren. Je hebt immers netwerken die geschikt zijn om een gemeenschappelijk (goed) doel te verwezenlijken; netwerken die bedoeld zijn om van elkaar te leren; netwerken die je op ideeen moeten brengen; netwerken die je nodig hebt om business te genereren en persoonlijke netwerken.

De rol van netwerken neemt sterk toe. En daarmee veranderen niet alleen de communicatiemiddelen. De manier waarop zaken bestuurd worden, verandert van hierarchisch in organisch en zelfcontrole.

Relaties die vaak een competitief element hebben worden meer cooperatief. De functietollen veranderen van formeel en vastliggend in informeel en organisch. De besluitvorming verandert van rationeel naar meer inuitief. Management wordt minder boven de mederwerkers en meer ertussen. Het topmanagement wordt steeds minder directief en steeds meer voorwaarden scheppend.

Volgens Patti wordt het leven steeds minder een kathedraal en steeds meer een bazaar.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!