Tweakers en de toekomst van adverteren voor de CE-markt (video-interviews)

16 april 2010, 05:54

Wat is de toekomst van adverteren voor de CE-markt? Dat was de vraag die centraal stond in de bijeenkomst die Tweakers.net woensdag organiseerde in het Muziekgebouw aan ’ t IJ in Amsterdam (zie ook dit verslag van het door Blauw gepresenteerde onderzoek). Dagvoorzitter Ben van der Burg interviewde de sprekers op dit event, Michael van Dorp was er namens M! bij voor het camerawerk. Ronald Egas, uitgever van Tweakers.net/VNU Media legt kort uit waarom Tweakers deze bijeenkomst organiseerde. Menno Urbanus van Blauw Research licht het onderzoek toe, ook sprekers Andy Santegoeds (MetrixLab) en Jeroen de Bakker (Lab1111) verschijnen voor Ben van der Burg’s camera.

Ronald Egas uitgever bij VNU Media

‘Je ziet in de IT dat de bestedingen aan online drie keer zo hoog zijn als bij consumentenelektronica, en wij verwachten dat dat in deze markt ook zal gebeuren.’ De IT-markt ligt een beetje voor omdat die mensen al direct met technologie te maken hebben. Egas legt uit dat het niet alleen een kwestie van tijd is voor CE-fabrikanten de achterstand inhalen, maar dat er ook mensen met goede creatieve ideeën moeten komen om het budget verder omhoog te krijgen.

Jeroen de Bakker (Lab1111)

‘Naarmate we van een push naar een pull medialandschap gaan, wordt de rol van relevantie steeds groter, en die van originaliteit kleiner,’ zegt De Bakker in onderstaande video. Je kunt op andere manieren merken bouwen dan met traditionele reclame. De consument zit aan de knoppen, dus je moet jezelf relevant maken. Daar zijn twee manieren voor: entertainment, en functioneel zijn.

Menno Urbanus (Blauw Research)

‘Er wordt meer naar online gekeken, maar nog niet iedereen is overtuigd, en niet iedereen weet hoe het gedaan moet worden.’ Reclame wordt alleen voor sales gebruikt en niet voor het neerzetten van het merk, terwijl dat wel echt moet gebeuren.Daar moet je intern draagvlak voor creëren, dat heeft tijd nodig.

Andy Santegoeds (MetrixLab)

‘Creativiteit rules, want op het moment dat je geen aandacht trekt, wordt het helemaal niets.’ Advertising werkt vaak niet, of wordt niet goed gemeten. Je moet weg van de click, en er moet meer gekeken worden naar de aandacht die mensen hebben voor reclame. Mensen kijken eerst naar de content, en dan naar de reclame, dus je zult de aandacht moeten krijgen.Het is verleidelijk om het product centraal te stellen, maar mensen zijn meer geïnteresseerd in andere mensen dan in producten.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

  max

  slecht geluid, jammer versta er niks van


  16 april 2010 om 09:35
  mgvandenbroek

  @Max: Dat moet alleen gelden voor het eerste filmpje met VNU, daar is inderdaad met het geluid iets niet helemaal goed gegaan. Als je bij de andere filmpjes ook niets verstaat, is er iets mis met je eure 😉


  16 april 2010 om 09:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!