Live televisie kijken op je iPhone met Rumble van Triple IT

18 maart 2010, 08:27

‘Is dit live tv. Sjesses, wat een strak beeld. Waar komt dat signaal nu vandaan? Is dit, echt, nu op televisie?’ Ja, dit is nu op televisie en je kunt met twee drukken op je iPhone alle uitzendingen van de Publieke Omroep die al geweest zijn bekijken. De app heet Rumble, komt uit de koker van TripleIT en het is… tamelijk revolutionair. Hieronder de livedemo, inspirerend gegeven door Ben van der Burg (die WebAds verruilt heeft voor de IT-wereld bij Triple IT):

Op iPhoneclub hebben ze al een prachtige review gemaakt van de applicatie, die hoeven we hier niet te herhalen. Bekijk zeker wel onderstaande livedemo voor een goed idee over de look & feel:

Vroege fase

De kans dat iedereen binnenkort lekker vanuit zijn luie stoel op iPhone of iPad live tv kan kijken via Rumble, is, het is jammer maar moet gezegd, vrij klein. Rumble is een technische test. De applicatie bevindt zich in een pre-beta fase en wordt nu getest door een select groepje iPhone bezitters. In verband met de rechten is het nu niet mogelijk om de applicatie aan te bieden. De NPO is leverancier van de data en is verder geen financiële partner bij het project. De NPO stelt de streams beschikbaar omdat ze het een interessante techniek vindt waarvan ze de mogelijkheden graag onderzocht ziet. Het gaat om een project met een tijdelijk karakter.

Barrières

In het interview hierboven geeft Ben van der Burg nog even kort tekst en uitleg over Rumble: “We noemen het snack-tv. Het is een gesloten pilot. Wanneer het op de markt komt is onzeker. De consument wil dit, denken wij. Maar rechten, dat is het grote issue. Dat moet worden opgelost. “

Ook het financieel model, dat is een issue. Voor nu is het, concluderen we samen met Van der Burg, een kijkje in de toekomst. Van der Burg: ‘Het leuke is, dat de barrière niet de techniek is. De barrière is ook niet: een mooi product. De barrière is nu: rechten.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

21 Reacties

  Charles

  Zo dat ziet er goed uit! Beeldkwaliteit en bediening zijn echt super, helemaal dat je een onderwerp kunt skippen. Jammer dat het project een onzekere toekomst heeft.


  18 maart 2010 om 09:11
  ben van der burg

  Dank Charles voor enthousiasme. Het spreekt voor zich dat we onze uiterste best doen de barrieres op te lossen en als dat lukt….


  18 maart 2010 om 09:26
  Edwin van der Poel

  Ziet er inderdaad erg goed uit!


  18 maart 2010 om 14:11
  Terence

  Zoiets zat er natuurlijk wel al aan te komen, maar de lat hebben jullie zeker gelegd! Leuke implementatie van Twitter en die tijdbalk waar je doorheen kan scrollen. Overigens mis ik bij die laatste een soort van ‘onderwerp’ indicatie, dat je zodoende weet dat het volgende onderwerp is begonnen. Tot slot vroeg ik me alleen nog af in hoeverre de providers hierover denken, want een tv uitzending over WiFi is natuurlijk niet niks wat betreft data..


  18 maart 2010 om 15:49
  ben van der burg

  Dank voor de suggesties Terence, nemen we mee. TV uitzending over wifi is geen probleem, denk aan bijvoorbeeld HD youtube en je trekt meer bandbreedte weg. Live TV over UMTS is wel een boeiende. Tijdens Mobile World Congres werd over ‘capacity crunch’ gesproken. Daarom zijn we bijvoorbeeld blij met de verkoop van de nieuwe LTE licenties. Uiteindelijk zullen providers opschakelen als de vraag van de consument er is.


  18 maart 2010 om 16:29
  Paulo Lopes

  Wat is het verschil met Mobile TV van KPN ? Ik heb dat nu al ruim 1,5 jaar op een Samsung telefoon en dat werkt super ook in de auto en het is Live…waarom is dit een rechten issue en Mobiele TV van KPN niet?


  19 maart 2010 om 09:05
  Terence

  @ Paulo:

  Deze verloopt via DVB-T en niet via Wifi. De meeste telefoons (waaronder de iPhone) hebben wel een Wifi antenne ingebouwd en geen DVB-T antenne. Dus wil jij een breed publiek aanspreken is het verstandig om het via Wifi te doen. Tevens kan de applicatie nu beschikken over een ‘playback modus’, welke je bij je ‘Digitenne mobiel’ niet hebt..

  Genoeg over het verschil en de waarom, nu de rechten issue. Het lijkt mij dat je niet zomaar gemachtigd bent om televisieprogramma’s uit te gaan zenden zonder hier afspraken met de diverse tvstations gemaakt te hebben. Helemaal Sport1 welke een apart betaalde zender is in vergelijking met NL1 & 3. En zo zijn er, naar mijn idee, nog wel meer partijen..


  19 maart 2010 om 10:24
  venturo

  Ik denk Ben dat dit ‘m ook niet gaat worden. Ten eerste vodafone heeft weinig succes geboekt met TV over UMTS/wifi en ten tweede ook KPN doet met dvb-h geen goede zaken. Content bekijken op een mobile handheld, laptops en iPads wellicht uitgezonderd is fastfood. Live TV is geen groot ding. Andere momentum, andere beleving…


  19 maart 2010 om 12:25
  Paulo Lopes

  @Terence

  duidelijk…snap trouwens niet waarom ze bij Apple niks doen met die dvb-h techniek maar dat terzijde…

  Ik heb overigens laatst een demo van een voetbal wedstrijd Barca vs Stuttgart via Sport 1 gezien op een Iphone en was behoorlijk onder de indruk vd kwaliteit..maar voetbal wil je net als wat Albert Treur aangeeft gewoon dik op je Led, Beamer of straks in 3D zien. Maar wel leuk als je een abonnement hebt van Sport1 voor Champions League in HD dat je mobiel “erbij” krijgt…Lijkt me leuk om dan in de sportschool bijvoorbeeld de mindere wedstrijden te snacken tijdens de push-ups en buikspier oefeningen.


  19 maart 2010 om 17:56
  Terence

  @ Albert:

  Ik denk dat het slechte succes te wijden is aan het feit dat er maar een paar toestellen des tijds waren met die dvb-h techniek. Naar mijn weten waren dat ook niet bepaald de mooiste toestellen. Tevens was de beeldkwaliteit slecht, het ontvangst ruk, je zat met een antenne, kon het niet pauzeren/terugspoelen en het was te duur…

  @ Paulo:

  Of in file, op het strand, op het terras, in de trein, tijdens het wachten op het perron, op het werk, in college, tijdens het toiletbezoek, etc.. Ook fijn om ‘em als extra ’tv’ erbij te houden tijdens een leuke wedstrijd waarbij je op je iPad(?) een mindere wedstrijd meekijkt.

  Ja ik denk dat in deze app zeker wel potentie zit. Het zal inderdaad niet het ‘gewone’ tv kijken vervangen en ik denk ook niet dat dat de insteek is geweest, maar een leuke toevoeging is het wel. Het is toch mooi dat je tijdens het reizen een wedstrijd kan kijken, deze vervolgens even op pauze te zetten omdat je kaartcontrole hebt, om daarna verder te kijken waar je gebleven was. Of van de zomer op het terras tijdens het WK; tussen twee wedstrijden schakelen, even pauze, verder kijken, terugspoelen naar het doelpunt, verder kijken, etc..


  19 maart 2010 om 22:52
  media

  Zit nu de testversie van Rumble te bekijken en het is echt vet!


  30 maart 2010 om 10:59
  Kees Verburg

  Albert Treur

  Leuk dat je ook eindelijk de mogelijkheden van de iPad ziet na al je negatieve comments. Maar misschien heb jij dat nodig om toch eerst te zien wat anderen schrijven.

  Zo ook met de iPhone. Moest zo lachen dat je zoveel hebt geschreven en reacties hebt geplaats om je negatief uit te laten over de iPhone.

  Dat is trouwens ook de reden van mijn reactie; op de iphone is het dus wel makkelijk content bekijken. Dat heeft met de pixel dichtheid en helderheid te maken van het scherm. Grootte maakt dan niets uit.

  Ik ken zelfs mensen die hele speelfilms bekijken met hun iPhone.

  Dus je zou eigenlijk moeten zeggen: laptops, iPhones en iPads wellicht uitgezonderd…


  31 maart 2010 om 12:30
  kees Verburg

  Albert Treur

  ? Ik begrijp u niet.

  Waarom moet ik dat stuk lezen? Of is de link verkeerd? Dit gaat over anoniem reageren en ik heb toch echt mijn naam die mijn moeder me heeft gegeven geschreven.

  Maar terug naar de discussie; U denkt dus dat de iPhone geen succes is als het gaat om mobiele content erop te kijken?

  Hm, vreemd, dus het was ervoor beter? Werd er meer naar mobiele content gekeken voor de iPhone?

  Misschien een 0 meeting doen en dan vergelijken?


  31 maart 2010 om 13:07
  venturo

  Kees of kees. De discussie gaat over TV kijken op je mobiel. En dat is geen succes. En ja de iPhone heeft grote veranderingen te weeg gebracht maar is geen garantie voor tv op mobiel. En mag jij jokken?


  31 maart 2010 om 14:23
  venturo

  Kees of kees. De discussie gaat over TV kijken op je mobiel. En dat is geen succes. En ja de iPhone heeft grote veranderingen te weeg gebracht maar is geen garantie voor tv op mobiel. En mag jij jokken?


  31 maart 2010 om 14:23
  Kees Verburg

  @Albert,

  laat maar, een zinnige discussie is zonloos met met u.

  Waarom beschuldigingen dat ik jok?! Blijkbaar heeft u niet de ambitie kennis boven emotie te stellen.

  En dan alles verdraaien, waarom?

  U heeft gelijk en wens u een fijne nachtrust toe.

  Dank u wel Albert Treur voor deze zeer diepgaande discussie…


  31 maart 2010 om 14:51
  venturo

  @ anonymus… Je wordt voorspelbaar….


  31 maart 2010 om 15:00
  Waldo Yntema

  Ziet er tof uit! Ben zeer benieuwd naar de test versie.


  1 april 2010 om 18:53
  mgvandenbroek

  Persbericht, nu ook op de iPad

  Primeur: Rumble van Triple IT eerste Nederlandse TV app op de iPad

  Alkmaar, 6 april 2010 – Triple IT, marktleider in mobiele streaming services, is er dit weekend in geslaagd om Rumble te installeren op de gloednieuwe iPad. Daarmee biedt Triple IT de eerste Nederlandse TV app op de iPad. Rumble bestaat al als een experimentele app op de iPhone. Een selecte groep testgebruikers kan daarmee live TV zien op de iPhone, maar bovendien alle programma’s van de Publieke Omroep die al uitgezonden zijn bekijken. Dezelfde content is nu beschikbaar op de iPad. Helaas nog niet voor iedereen, want Rumble is nog steeds een gesloten testomgeving.

  Ben van der Burg, commercieel directeur van Triple IT: “Dit weekend was Triple IT op zijn best. OK, we hebben allemaal de ‘we’ve got it’ tweets kunnen lezen van mensen die naar de Verenigde Staten waren afgereisd om een van de eerste iPads te bemachtigen. Wij zijn een paar stappen verder gegaan. We hebben Rumble op de iPad geïnstalleerd en op ochtend van de 2e Paasdag konden we live Nederlandse TV-programma’s bekijken. De iPad heeft de potentie om het tweede televisiescherm in de huiskamer te worden. Maak je ruzie over welk kanaal je wilt kijken? Met de iPad kijk je met het scherm op je schoot naar je eigen kanaal. Zie je een favoriet fragment, dan stuur je dat door naar je vrienden en je volgt de twitterfeed over het programma dat je kijkt op het scherm. Ook kun je timeshiften als je iets gemist hebt. We gaan in de komende tijd volop verder ontwikkelen.”

  umble

  Triple IT voert momenteel een gesloten pilot uit met Rumble, een iPhone tv-applicatie. Met Rumble kun je live tv kijken, maar dankzij ‘timeshifting’ kun je ook een paar minuten of zelfs een paar uur terug in de tijd te gaan. Met de tv-gids kun je 24 uur teruggaan, zodat je ook de tv-programma’s van gisteren nog eens kunt meemaken. Zie je een interessant tv-programma in de gids staan, dan kun je dit meteen opstarten en bekijken. Je bladert door de tv-gids, ziet bijvoorbeeld dat je net de eerste tien minuten van een programma hebt gemist en kunt het programma vanaf het begin bekijken, zonder te hoeven wachten dat de content op Uitzending Gemist staat. Daarmee komt tv-kijken on demand echt binnen handbereik.

  Helaas is de applicatie nog niet voor iedereen weggelegd. Triple IT voert momenteel een gesloten pilot uit met een tijdelijk karakter. NPO, Eredivise, MTVN en Sport1 stellen hun content beschikbaar voor de pilot omdat ze het een interessante techniek vinden. Ze zijn verder geen financiële partner in het project. Op dit moment gaat het erom het gebruikersgedrag en de onderlinge interactie te analyseren. Het plan is om Rumble uiteindelijk naar de eindgebruiker te brengen. Op korte termijn is die kans echter door de uitzendrechten gering.


  6 april 2010 om 07:01
  sander

  in dit filmpje zag je alleen sport 1 nederlamd 1 en nog een zender maar ik heb ergens anders gelezen dat er alle nederlandse tv zenders op zouden staan weet iemand hier meer over?

  trouwens ik hoop dat dit in de app store komt dit ziet er egt goed uit ik ben al een tijdje op zoek naar live tv op je iphone ik heb in de app store wel een paar gezien maar vaak engels of met alleen nederland 1 of zo

  deze lijkt me heel goed

  p.s. als dit zou komen werkt dit dan ook op een ipod touch vierde generatie


  30 mei 2011 om 10:54
  Robert

  Mischien kan ik u behulpzaam zijn triple it/rumble

  Indien geinterresseerd een kort mailtje en ik neem kontakt op.

  Mvg

  Robert


  15 augustus 2011 om 07:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!