Marktaandeel Android groeit stevig in VS (ChangeWave)

20 januari 2010, 07:35

Sinds september 2009 is de voorkeur voor het Android OS van Google in de VS gestegen. Dat blijkt uit het vergelijken van twee onderzoeken van ChangeWave, via MC. Niet alleen is de voorkeur voor Android gestegen, ook het gebruik neem toe. Relatief gezien stelt het allemaal nog niet veel voor (marktaandeel van Android in VS ligt nu op 4 procent), maar het gebruik kent dan wel dubbele groeicijfers. De groei is namelijk 200%, van 1% naar 4% tussen september (toen ChangeWave een eerste onderzoek deed) en december 2009. Interessanter is dit: “21% of those planning to buy a smart phone in the next 90 days say they’d prefer to have the Android OS on their new phone – a monstrous 15-pt jump in just three months.” Check hieronder de visuals:

Ik denk dat bovenstaand en onderstaand plaatje aardig voor zich spreken. De aankoopintentie van Android is volgens dit onderzoek erg groot, hieronder is die intentie afgezet tegen de concurrerende partijen in de markt. Android “snoept” overal wat procentjes weg, per concurrent een procent of 4:

Het sterke ‘momentum’ voor Android is ook goed te zien in onderstaande grafiek, waarin de aankoopintentie per merk smartphone is uitgezet. ChangeWave heeft het over een “huge transformation in consumer planned buying trends”. Motorola wint 12 procent en dat komt alleen maar door het uitbrengen van een smartphone die op Android draait:

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Jorrit

  De stijgende vraag naar Android merken wij ook, steeds meer zoekopdrachten vanuit die hoek. Al blijft Nokia het toch gewoon goed doen hier, recente toppers zijn toch wel de Nokia n97, Nokia e72 en Nokia n900. Alledrie populaire en veel verkochte toestellen. Android doet het goed met de Motorola Milestone en HTC Hero. Windows Mobile eigenlijk alleen nog de HTC HD2, inderdaad ook in NL de grote verliezer op gebied van zoekopdrachten.

  Opvallende andere NL feitjes: Sony Ericsson wordt vrijwel niet gezocht, de meeste mensen lijken niet eens de nieuwste 2 SE’s te kunnen noemen. Toch doet de W995 het aardig. Samsung heeft een dalende lijn ingezet, maar de Star blijft een topper. De tijd dat iedereen een Samsung kocht (u600 periode) lijkt echter voorbij.

  Blackberry is aan een stille opkomst begonnen, de 9700 wordt veel gezocht. Ben wel bang dat hij voor de meeste mensen die hem nu kopen gaat tegenvallen, waardoor ze mogelijk bij volgende verlenging niet weer naar BB neigen. Veel overstappers van de Nokia E71 naar de BB 9700, maar de Nokia is beter…

  Mijn ‘2 cents’ met misschien leuke info.


  20 januari 2010 om 08:24
  Luc van Poelje – NewMarCom.com

  Het is een nieuw tijdperk dat aanbreekt. Critical user base is wat de doorslag zal gaan geven. Met Android als platform heb je een zeer interessant systeem in je hand, alle o.a. google diensten, in NL ruim 20k apps en groeiende (zonder cencuur). Voor hardware bedrijven is dit de instap mogelijkheid om mee te liften.

  Met GPS, kompas en een 24/7 online connection, is de Android een LBS platform met vele mogelijkheden… van serieus tot grappig en onzinnig: Navigatie, Maps, Kompassen en combinaties van deze drie, Metaal detectoren, Landmeten, Augmented Reality browsers, Games, Webbrowsing, Video en foto’s, Vele status updates (pulses) van o.a. facebook, linkedin, hyves, etc. Chats, Flash, telefoon statistieken, decibel meters, wifi, fring,

  Met de iPhone, en de Android phones, is er nog Vodafone die een inhaal slag wil maken en een app store wil optuigen. Interessante uitdaging…. Maar met hun klanten base moet er iets uit kunnen komen naast de voor de hand liggende friend-feeds van Facebook, Hyves, Linkedin, Plaxo, etc. Nokia met Symbian lijkt me too little too late. All met all, een aardige shake out van de branche.

  Maar de eerste die VoIP aanbied met bijv Skype, zal zeker de rest achter zich laten.

  Wanneer komt google voice naar Europa?? Iemand?


  27 januari 2010 om 14:59
  Paul Verstraten

  Jammer dat ik dit artikel nu pas lees, want het is erg sterk en vooral goed gedocumenteerd. Ik wilde zelf recent een iPhone aanschaffen maar het toch gekozen voor de HTC desiren onder andere vanwege het android platform dat mij erg aanspreekt. Het werkt prettig, en bied zo ontzettend veel mogelijkheden. In de V.S. in Android inderdaad al een groter succes dan hier in Europa, maar ik verwacht dat dat snel zal gaan veranderen met nieuwe toestellen als de HTC Google Nexus One en de Motorola Backflip die beide op Android draaien en in de V.S. een groot succes zijn, en binnenkort op de Nederlandse markt zullen verschijnen.


  25 april 2010 om 10:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!