Nederlandse muziekexport ruim 15% gestegen

18 januari 2010, 04:08

Nog meer nieuws uit de muziekindustrie. Dit weekend publiceerde Buma Cultuur de onderzoeksresultaten naar de Nederlandse muziekexport. In 2008 steeg de Nederlandse muziekexport, ten opzichte van de cijfers van 2007, met 15%. De opbrengst van de export van Nederlandse populaire muziek was in 2008 een bedrag van 50,2 miljoen euro. Daarnaast is er een belangrijke verschuiving gaande naar inkomsten uit optredens en is er een daling in cijfers uit opnamen te zien.

Net als in 2007 gelden André Rieu, Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten als de belangrijkste Nederlandse exportproducten. DJ’s als Laidback Luke, Marco V, Sander Kleinenberg, Menno de Jong Fedde Le Grand, Sander van Doorn en Richard Durand zijn opkomend in het buitenlandse clubcircuit terwijl in de rocksector vooral Epica, Antillectual, Born from Pain, No Turning Back, Peter Pan Speedrock en Within Temptation artiesten met een opmerkelijk aantal optredens in 2008 zijn.

Het is me niet helemaal duidelijk waarom nu pas de cijfers over 2008 bekend zijn en waarom Bumu Cultuur nu niet met de cijfers over 2009 komt. Iemand?

André Rieu

Het succes van André Rieu heeft zich verder uitgebreid; in 2008 werd Australië ‘veroverd’ en daarmee een gedegen basis voor succes in de Verenigde Staten gelegd. Vooral de kaartverkoop van de concerten van Andre Rieu laat een stijgende lijn zien; eind 2008 werd al bekend dat André Rieu in 2008 meer dan 700.000 kaarten, een gemiddeld van 10.000 kaarten per optreden, wist te verkopen en daarmee bij de Top 10 van ‘Worldwide Touring Acts’ behoorde. Qua muziekverkoop scoort Rieu aanzienlijk; in Australië zet hij een record door de nummer 1 positie in de DVD charts maar liefst 44 weken lang vast te houden en bezet hij als eerste artiest 9 titels bij de bovenste 10 in de DVD-hitparade.

DJ’s

Het succes van de DJ’s die tot de top in het genre behoren levert elk jaar meer op, wat ook terug te zien is in de cijfers bij optredens. Armin van Buuren en Tiësto, respectievelijk de nummer 1 en 2 DJ’s van de wereld volgens DJMag, breiden hun succes nog verder uit met ook steeds grotere optredens van zalen naar stadions en arena’s.

Epica

De gothic-metalband Epica treedt buiten Nederland meer dan 90 keer op. Ze zijn succesvol met optredens in Europa, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Mexico, Oost-Europa en behoren inmiddels tot een veelgevraagde live-act.

Buma/Stemra

Bij de exportinkomsten van Buma/Stemra is en blijft Duitsland het belangrijkste land met ruim 22% van de inkomsten, gevolgd door België met 17%, vervolgens Frankrijk en Groot-Brittannië. Opvallend is Polen op de 5e plek, dit is met name te danken aan de extra inkomsten uit RTV-gelden. De inkomsten uit mechanische rechten daalden flink, terwijl de inkomsten uit uitvoeringsrechten stegen.

Van de Nederlandse muziekexport is 29,1% afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (14,6 miljoen euro), 17,5% komt van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (8,8 miljoen euro) en ruim 53% van de optredens van Nederlandse artiesten over de grens (26,8 miljoen euro).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    riekus

    De reden waarom de cijfers van 2009 niet bekend zijn is even logisch als betreurenswaardig: buma is een grote, trage organisatie en loopt doorgaans achter, vooral wat betreft buitenland


    21 januari 2010 om 16:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!