Geen Buma/Stemra heffing voor embeddende particulieren

9 oktober 2009, 11:47

{title}Wie zei er dat bureaucratische clubs niet snel kunnen opereren? Krap een week nadat Buma/Stemra aankondigde geld van bloggers te willen trekt ze haar keutel alweer in. In een persbericht meldt de auteursrechtenincassoclub “niet onberoerd” te zijn geraakt door alle commotie die de aankondiging opgeroepen heeft, en meldt:

Buma / Stemra heeft na overleg binnen haar branche organisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken).

Particulieren hoeven dus geen 130 euro te betalen als ze een paar Youtube-filmpjes willen embedden op hun site. Voor bedrijven lijken de plannen ongewijzigd. Hoewel dit een welkome stap is van de Buma/Stemra, blijven er nog onduidelijkheden genoeg. Want er zijn genoeg sites en blogs waarbij het niet mee zal vallen of iemand particulier is. Oh ja, en ik weet wat de viral video van de week wordt.

Buma/Stemra “blijft van mening dat er een vergoeding dient te zijn voor auteurs en componisten van muziek voor het gebruik van hun werk, ook op het internet”, zo meldt het persbericht. De organisatie gaat in overleg met betrokken partijen, en wil ook met de minister van Justitie gaan praten hierover. (Waarom Justitie? Auteursrecht is een Economische-Zakenzaak zou ik zeggen.) Maar over de fundamentele kwestie -is embedden uberhaupt wel auteursrechteninbreuk- doet de club geen uitspraak.

En ik weet dat de viral video van de week normaal elders staat, maar wat mij betreft wint deze met glans:

(De foto rechtsboven is van Vincent Everts)

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, blogger en partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Sinds 2001 beheert hij de site Iusmentis.com met meer dan 350 artikelen over internetrecht.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Bram Fasseur

  Dit had natuurlijk niemand zien aankomen, BS heeft toch uitgebreid onderzoek verricht? “auteursrechtenincassoclub” 😉

  “Want er zijn genoeg sites en blogs waarbij het niet mee zal vallen of iemand particulier is.” Juist, wat gaat er met een Hyves of YouTube gebeuren?

  Persoonlijk vind ik dat BS de licentie voor achtergrond muziek ook moet schrappen. Het lijkt me duidelijk dat deze partijen daar geen geld mee willen verdienen.


  9 oktober 2009 om 12:21
  Remi

  Beetje ongelukkig om “foto: Vincent Everts” precies onder het hoofd van Hitler te plaatsen 😉

  Maar on-topic. Mooi nieuws natuurlijk en eigenlijk totaal logisch.


  9 oktober 2009 om 12:25
  Bram Fasseur

  Ohja dit vind ik ook zo’n prachtige zin uit het persbericht:

  “Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijke kosten.”


  9 oktober 2009 om 12:25
  ArnoudEngelfriet

  @Remi: dank je, dat heb ik aangepast 🙂


  9 oktober 2009 om 12:34
  Bram

  Deze actie van Buma lijkt mij ontzettend veel op een rookgordijn: Ze trekken het express te ver door richting consumenten, krijgen daarop veel verontwaardiging en trekken dan het gedeelte richting te consumenten terug en dan is iedereen blij, maar ondertussen hebben ze wel de regeling voor zakelijk en radio streams overeind gehouden en het commentaar daarop is ondertussen verbleekt omdat iedereen nu denkt dat het van de baan is.

  Ik moet zeggen… dat doen ze toch weer knap…..


  9 oktober 2009 om 12:46
  mgvandenbroek

  @Bram: Ik ruik een follow-up verhaal!

  Oeh, die Untergang Video. Knap gedaan, moet gezegd.


  9 oktober 2009 om 12:54
  media

  Briljant gedaan die ondertiteling bij die Untergang!

  Btw hieronder het persbericht van “Bits of Freedom: Buma-debacle nog lang niet opgelost”:

  (…) Amsterdam, 9 oktober 2009 De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vindt het besluit van Buma/Stemra om haar regeling te herzien onvoldoende. Zij is tevreden dat Buma/Stemra naar aanleiding van de bezwaren van Bits of Freedom en talloze andere partijen, een eerste stap maakt in de goede richting. Dit is echter nog lang geen oplossing van de bezwaren die Bits of Freedom in haar brief heeft aangegeven, en de discussie hierover moet nog veel uitgebreider worden gevoerd.

  Ten eerste is de vraag of voor embedden überhaupt een vergoeding kan worden gevraagd. Buma negeert deze vraag, door aan te geven dat zij bedrijfsmatig embedden wel zal belasten. Ten tweede is de vraag wat als bedrijfsmatig moet worden aangemerkt: is iemand die een blog met advertenties publiceert, ook bedrijfsmatig actief? Ook is het opvallend dat Buma in het geheel niets zegt over de belangen van de internetgebruiker en de kleine Nederlandse muzikant, en hoe aan die belangen tegemoet wordt gekomen.

  Ot van Daalen, directeur Bits of Freedom: “Het debacle van Buma van de afgelopen dagen, is slechts een symptoom van een onderliggend probleem: in het huidige auteursrechtbeleid wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van internetgebruikers en kleine muzikanten. Dat probleem los je niet op met een kleine aanpassing van een fundamenteel foute regeling.” (…)


  9 oktober 2009 om 13:03
  Johan

  @Bram: Helemaal mee eens! Buma heeft dit slim gespeeld en zal spoedig beginnen met het versturen van facturen naar alle sites die volgens hun commercieel zijn. Hoewel ik vrees dat het niet gaat gebeuren denk ik dat nu doorgezet moet worden om de Buma nu eindelijk eens helemaal aan te pakken.


  9 oktober 2009 om 13:17
  ewout@onedaycompany.nl

  Dit hele verhaal moest eens goed tegen het licht gehouden worden, want er staat inderdaad een storm aan te komen: verwacht de acceptgiro’s en rechtzaken tegen individuele burgers. En verwacht daarna nog veel meer – het voorbeeld ligt in de US en zal ongetwijfeld opgevolgd worden.

  Laten we naast het download/embed probleem ook kijken naar zaken als : zelfs als je in Nederland als auteur rechtenvrije muziek hebt gemaakt, (bijv een Creative Commons licentie) dan nog heft Buma/Stemra rechten hierover. Bizar, maar het geeft aan hoe Buma/Stemra tegen de wereld aankijkt.

  Kan iemand van Bits of Freedom hier op Marketingfacts over schrijven?


  10 oktober 2009 om 03:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!