Ajax verslaat concurrentie met internetvideo

23 september 2009, 06:59

{title}Voetbalclub Ajax heeft vandaag op de eigen website internetvideo sterk uitgebreid en verbeterd. Op Ajax.nl wordt nu de videocontent van Ajax.tv geïntegreerd en het gebruik van internetvideo in de backoffice is nog makkelijker gemaakt voor de redacteuren. Zo wil Ajax meer website verkeer generen en een verbeterde bezoekers ervaring bieden.?

De video oplossing is tot stand gekomen door een samenwerking van de CMS leverancier GX, het video management systeem van Blue Billywig’s en de content delivery service van StreamZilla. Het resultaat is een overzichtelijke videopagina op de website waar Ajax fans naar hartenlust de Godenzonen kunnen bekijken. Wat vooral opvalt is de mooie eigen videospeler die ook op een eigen website, Hyves, Facebook en MySpace embed kan worden.

Interessant om te kijken wat de concurrentie doet op dit gebied. Als we kijken naar de 4 grote voetbalclubs in Nederland lopen vooral Feyenoord en AZ achter. Video speelt daar niet of nauwelijks een rol behalve de eigen kanalen die op TV verschijnen.

PSV is een positieve uitzondering. Zij bieden veel video via PSV.tv die op het eerste gezicht fris oogt maar in het gebruik een stuk minder prettig is. Verder beheert PSV ook een eigen YouTube kanaal wat leuk is maar weinig innovatief aangezien iedere zelfrespecterende club hetzelfde doet, inclusief bijvoorbeeld de IJsselmeervogels.

Ajax zet zich met deze update aan kop van de Nederlandse voetbalclubs op het gebied van internetvideo. Toch blijft het gebruik van video in de voetbalwereld conservatief. Wie is de eerste club die het bijvoorbeeld mogelijk maakt eigen samenvattingen, fan video’s or kanalen te maken van het beschikbare video materiaal? De techniek is beschikbaar en gezien de grote hoeveelheid fan video’s die veelal bestaan uit onrechtmatig verkregen video materiaal is de vraag ernaar groot genoeg. Nu nog een voetbalclub vinden die echt wil innoveren!

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

27 Reacties

  venturo

  Ajax verslaat de concurrentie? Nou dan hebben ze nog wel wat slagen te gaan. PSV is al jarenlang het benchmark in Nederland wanneer het gaat om mediainnovatie. En dat te horen van een diehard Ajax fan 🙁 Ik begrijp niet waarom de PSVtv in gebruik minder prettig zou zijn.


  23 september 2009 om 09:13
  Remco Bron

  @Albert: PSV heeft last van een remmende voorsprong. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan de technieken die ze gebruiken voor de video; ze gebruiken streaming WMV wat eigenlijk alleen nog door Uitzending Gemist wordt gebruikt en voor Mac gebruikers al helemaal een nachtmerrie is. Daarnaast is het niet mogelijk om video’s te embedden of te delen op sociale netwerken. Dat soort dingen zijn eigenlijk niet meer van deze tijd.


  23 september 2009 om 09:23
  venturo

  Remco, uitzending gemist is ondanks dat het best bekeken videoportaal van nederland en ik denk dat de flash player van psv het heel aardig doet onder de fans en dat er natuurlijk heel hard gewerkt wordt aan verbeteringen die voor ajax dan nu na jaren achterstand goedgemaakt worden. Overigens spelen er nog wat meer issues op het gebied van beeldmateriaal ism de ECV die invloed heeft op de keuze voor player en video formats, maar daarover later meer. Technologie is maar een middel hoor de relatie met de fans het doel.


  23 september 2009 om 09:32
  Michel

  Wat een nonsens bericht inderdaad. Naar mijn weten staat video al langer dan vandaag op de homepage. Ik zie dan ook geen enkele reden voor dit bericht.

  Tevens is het nogal kort door de bocht om te stellen dat alle concurrentie wordt verslagen…


  23 september 2009 om 09:37
  Rick

  Op fctwente.tv is het mogelijk voor fans op zelf video’s te plaatsen.

  Het grote nadeel van fctwente.tv is echter dat de player niet buffered als hij op pauze staat.

  Dus met een slechte internet verbinding blijft de video schokkerig.


  23 september 2009 om 10:26
  Remco Bron

  @Albert: Zover ik kan zien heeft PSV geen flashplayer, alleen WMV video’s. Maar het blijft wel één van de betere videoportalen, ze zijn alleen nu voorbijgestreefd.

  @Michel: Bedankt voor je uitgesproken mening. Video stond wel op de voorpagina maar is nu veel beter geïntegreerd met hele nieuwe technieken (flash, nieuwe player, etc.). Dat is de grootste verandering voor de bezoeker. Aan de achterkant kunnen de redacteuren veel meer doen met video wat het ook weer aantrekkelijker en dynamischer maakt voor de bezoeker. Grootste verandering is het sluiten van Ajax.tv waar vroeger alle video was te vinden (net zoals nu nog het geval is bij PSV), dat staat nu allemaal op 1 site.


  23 september 2009 om 10:43
  Remco Bron

  @Bram: Jij begrijpt het 😉 Ik ben het met je eens dat de site van FC Utrecht er goed uitziet. Nadeel is dat ik geen video kan starten op mijn Mac en Firefox. Ik krijg alleen een zwart vlak…


  23 september 2009 om 10:45
  Bart

  Lijkt me dat de concurrentie voor de site van Ajax niet komt van Feyenoord, PSV of andere clubsites. Ajax fans kijken toch niet op psv.nl voor info/ entertainment over Ajax?

  Of dat je fan van Ajax wordt en niet van Feyenoord omdat ze op ajax.nl zo’n mooie video’s hebben.


  23 september 2009 om 10:47
  Aaron A. Sikkink

  Uiteraard alleen al met de titel: “Ajax verslaat concurrentie” begeef je je in een wespennest, laat staan wat de inhoud is van het artikel 😉 Toegegeven, de AZ-Tv ziet er goed uit.


  23 september 2009 om 12:46
  venturo

  Er is geen concurrentie onder de gebruikers wat dat betreft slaat Remco de plank al mis. Overigens psv.tv in firefox > no problemo’s.

  @ Remco selctief reageren op reaguurders is niet erg sterk als je blogt…


  23 september 2009 om 13:10
  Remco Bron

  @Colin: Ik moet zeggen dat AZ.tv er goed uitziet. Wat ik wel erg jammer vind is dat ze het zo ver hebben weggestopt op de voorpagina; ik kon het in eerste instantie niet vinden pas toen ik rechtstreeks naar AZ.tv ging kwam het boven. Dat is wel een minpunt maar verder weinig mis.

  @Albert: Ben ik verplicht op iedereen te reageren? PSV.tv werkt met WMV wat op de Mac helaas waardeloos is in gebruik (werkt wel maar met veel gezeur). Bij FC Utrecht kan ik video helemaal niet starten op één of andere manier. Is dat toevallig ook WMV? Maar goed…het zal wel allemaal aan mij liggen want na deze post kan ik bij jou helemaal niets goeds meer zeggen 😉


  23 september 2009 om 13:24
  Remco Bron

  @Peter: Bijzonder dat PSV in de adviesraad van YouTube zit. Wat is precies de rol van PSV daarin en kan je meer vertellen over hoe dit veder invloed heeft gehad bij het gebruik van YouTube bij PSV?

  Ik begrijp je kritische noot. Echter, ik vind dat iedereen zijn eigen mening mag hebben over dit soort strategische keuzes en dat kwijt kan op een blog. Ik geef zelf ook aan dat PSV een positieve uitzondering is op het gebied van video en weet dat ze altijd voorop lopen als het gaat om innovatie.

  Desalniettemin spreekt de aanpak van Ajax mij meer aan. Het gaat mij niet om een ‘koude’ vergelijking van het aantal bits of bytes of de resoluties die voor de video’s worden gebruikt, maar juist om het gevoel die ik er als bezoeker van een website van krijg. Ik ben nu eenmaal fan van geïntegreerde oplossingen en flash video players zoals Ajax dat nu gebruikt en dat gevoel laat ik doorschemeren.

  Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat PSV meteen bagger is, verre van dat zelfs!


  24 september 2009 om 05:22
  Rik

  De YouTube kwaliteit laat te wensen over. De streams lopen vaak niet soepel. Geen goede statistieken. Het komt niet professioneel over met je video’s op YouTube. Het is toch meer voor hobbyisten…


  24 september 2009 om 05:33
  venturo

  Remco met selectief bedoel ik dat je niet inhoudelijk ingaat op reacties. Ik neem aan dat je Peter zijn voorbeelden bekeken hebt? Zou je sieren als je terug kwam op het hiervoor gestelde. Beginnende met de titel van deze posting. Dan ben je een echte blogger….


  24 september 2009 om 05:45
  Martijn Garretsen

  Blijkbaar wel een goede strategie:

  Woordvoerder Ajax: “De eerste cijfers wijzen er op dat ook de bezoekersaantallen na de integratie van ajax.tv in ajax.nl aanzienlijk verbeteren en we zien dat video’s die ‘vroeger’ niet of nauwelijks werden bekeken, nu bezoekers krijgen. Ik ben blij dat onze strategie nu ook daadwerkelijk nog succesvoller lijkt te worden”


  24 september 2009 om 05:46
  Remco Bron

  @Albert: Waar kan ik me inschrijven voor de masterclass ‘Hoe wordt ik een echte blogger’ en natuurlijk de vervolgcursus ‘Hoe geef ik reacties waar iedereen het mee eens is?’ Kom op zeg, iedereen mag toch zelf zijn eigen stijl erop nahouden? Als je het er niet mee eens bent prima, daar ga ik niet verder over zeuren.


  24 september 2009 om 05:53
  venturo

  Remco, dit is nou precies waar ik op doel. Dank je 🙂


  24 september 2009 om 06:27
  Floris

  @Remco: Het mag duidelijk zijn dat sommige mensen zichzelf graag horen praten.

  Misschien bestaat er een boek “Bloggen voor dummies”.

  @Albert: Het is no problemo…

  En alle aandacht opeisen waardoor de blogger bijna geen tijd heeft om op zinnige reacties te reageren is lekker zinnig, niet? No pun intended 🙂


  24 september 2009 om 06:42
  venturo

  Floris, heb je ook iets ‘on topic’?


  24 september 2009 om 06:58
  Floris

  Albert, ik reageer op jouw reactie.

  Lees nog maar een keer, woensdag 23 september 2009, 17:10.

  En ook lekker ‘on topic’, donderdag 24 september 2009, 9:45.


  24 september 2009 om 07:06
  venturo

  Floris

  Wat is hier off topic aan?

  “Er is geen concurrentie onder de gebruikers wat dat betreft slaat Remco de plank al mis. Overigens psv.tv in firefox (topic) > no problemo’s”

  ” Ik neem aan dat je Peter zijn voorbeelden (topic) bekeken hebt? “


  24 september 2009 om 07:15
  Floris

  Albert, ik doelde hierop.

  “@ Remco selctief reageren op reaguurders is niet erg sterk als je blogt…”

  En ja, ik heb Peter zijn voorbeelden gezien.

  De site van psv ziet er minder strak uit dan de site van ajax.

  Die site ziet er uit of hij 5 jaar geleden in elkaar is gezet.

  Ook het gebruik van de windows media speler voor het afspelen van video is niet meer van deze tijd.

  Dit alles is natuurlijk persoonlijk.


  24 september 2009 om 07:49
  venturo

  Floris -wie is u?- “Selectief reageren op reaguurders (die on topic reageren) is niet erg sterk als je blogt’ bedoel je? Floris blijkbaar staat de toon je niet aan maar de reacties zijn gericht op het topic en de ontwijkende manier waarop Remco met de reacties om gaat. Maar eh ik denk dat het wel mooi is zo….


  24 september 2009 om 08:10
  venturo

  nog ff korter door de bocht, het is echt bagger met een beetje traffic….


  12 oktober 2009 om 19:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!