SlideshareReview (49): Visualisatie in de dienstensector

17 september 2009, 05:00

Fransesca Valsecchi heeft een fraaie presentatie gemaakt met daarin een paar hulpmiddelen om innovaties en ontwerpen binnen de dienstverlening, waarbij vele actoren een rol spelen, zichtbaar te maken. In elk ontwerp zijn volgens haar in ieder geval nodig:

  • Een moodboard
  • Een poster
  • Een storyboard
  • Een overzicht van de actoren en hun relaties
  • En een stakeholders-analyse

De kracht van de presentatie zit in de volledigheid. Ook iemand die minder ervaren is, kan aan de hand van de presentatie alle elementen van het ontwerp van een nieuwe set diensten goed visualiseren. Met name het gebruik van posters en storyboard geeft aan dat Fransesca zich vooral richt op nieuwe diensten tbv het algemene publiek.

Zeer interessant is de manier waarop de verschillende actoren in een systeemkaart worden zichtbaar gemaakt. Op deze manier wordt snel duidelijke wie welke rol vervult. De stakeholders-analyse maakt het geheel af.

Alle technieken die Fransesca gebruikt bestaan al langer, maar de presentatie geeft een goed overzicht en biedt inspiratie voor het zelf realiseren.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!