Breek de regels op Twitter: Dump je 21-delige strategie

27 augustus 2009, 08:31

{title}Dodelijk vermoeiend, die lijstjes met 21 rules of engagement om een betere social media presence te krijgen op twitter – en meer van dat soort bla bla van zelfbenoemde social media goeroe’s. Hou nou toch op met die uitgekiende sociopathische strategie op Twitter los te laten, het is een communicatiemiddel! Hieronder 21 strategieen om mee te breken (over RT’s, followers, business tweeters, bio’s, usernames en avatars). Gewoon, omdat het kan.

 1. Een goede tweet?
  Is een goede tweet. Punt. Alle vier tips van de Soren Gordhamers van deze wereld ten spijt. Zie 23.
 2. Inspirerende quote?
  Van Deepak Chopra nog wel? Hahahahahahahaha. Zet die op MySpace, wil je?
 3. Twitterfeed?
  Weg ermee. Sorry hoor, maar dat Geert Wilders zijn partijgeneuzel in ‘Joods-Christelijke traditie’ in een feedje kletst, betekent niet dat JIJ dat ook moet doen. Twitteren betekent converseren, niet als een vrachtwagenchauffeur ‘breakie breakie’ gillen in je bakkie. Kappen nou!
 4. Tweet je met je business?
  Hartstikke leuk voor je. Join the conversation, twitter zegt ‘t zelf. Maar.. weg met bedrijfslogo’s, bedrijfsnamen, bedrijfsijdelheid! IK WIL TWEETEN MET MENSEN! En als je zijnde @bol_com_service meedoet in het gesprek, niet pas een dag later verzoeken tips te mailen naar klantenservice at bol.com. Waar gebeurd, meermaals!

  {title}
 5. Via web?
  Zóó 2006. Dus… gebruik vooral Tweetdeck(of Seesmic, of PeopleBrowsr, of HootSuite, whatever) opdat je snel kan reageren op @reply en DM’tjes van mensen die je kent – al is het van twitter. Zoek trending topics in Twitscoop, of een of ander fijn API-raatje.
 6. Block twidioten
  Het zijn geen volgers, maar zombies. Ik hoef niet gestalked te worden door een MLM-marketinggoeroe uit de VS, een hornybitch of van mijn part Fleurtje16 uit Stadskanaal. Autofollowers? Blocken. Wijnboeren uit Nieuw-Zeeland die je volgen omdat je tweet over prosecco? Blocken. @johnburna die met 0 followers aangeeft dat hij boring is? Blocken en rapporteren als spam. Pak aan.
 7. Die bio-tjes
  Kom op, zeg. Je bent marketeer én lifehacker. Zo, knappe jongen. Kom bij het clubje 20+ tweeps die dat óók al over zichzelf zeiden. (En nou niet snel je bio aanpassen, ik weet wie jullie zijn.)
 8. URL’s
  Er is maar een URL shortening, en dat is bit.ly. Bit.ly. Onthoud die naam. Hoor je me? Bit.ly. Geen tinyurl, geen om.huppelupup, geen twurl.dinges, geen ff.nogwat, geen tr.im – die is trouwens al over de kop, en terecht.
 9. Followers
  Less is more. Tenzij je (de echte) Jan-Peter Balkenende bent, zijn 200.000 botvolgers gewoon niet zo tof. Lukraak klikken op eenieder die hoog in de twittergids Top 100 staat, maakt je nog geen echte twitterazzo.
 10. Die usernames
  Oké oké, ik heet zelf @remcojanssencom. Dikke vette #fail.com natuurlijk. Maar wie noemt zichzelf @pizzasnor? ‘t Is hier geen MSN, fur cwying out loud!
 11. Tweetlater?
  Stel nou dat je tweet dat je zo’n interessant artikel hebt gelezen, en dan overlijdt ene Michael Jackson. Zit je daar met je zogenaamd ‘interessante’ leesvoer – terwijl wij het allemaal lekker over Wacko Jacko hebben.
 12. Cotweet
  Haha. Je mag twitteren van de baas, maar je krijgt geen eigen account. #fail again.

  {title}

 13. Hashtags
  Is het nou #zomergasten of #zg? #psvajax of #psvaja? I don’t get it.
 14. Avatars
  Grrrr. Fotootjes willen we zien! En alsjeblieft niet met zo’n groene film à la Avartize (KILL KILL KILL) erover omdat je de wereld ermee kan redden van honger/oorlog/Sarah Palin/herpes. Of zo’n raar logo in een hoekie omdat ene Stephen Fry dat ook heeft…
 15. Luisteren
  Niet naar de (traditionele kranten)media. Ja, twitter is zinloos gebabbel. Dat is geklep in de trein ook, en dat kan ook iedereen volgen. Gezellie!
 16. Luisteren
  Niet naar mensen die zeggen dat je zuur/cynisch/grof/irritant tweet (en ja, ik heb het tegen jou, @tonboon). So what?! Gaan ze toch lekker punniken in het buurtcentrum, dag dag.
 17. Retweet
  Pls RT. PLZ RT! Pretty PLZZZZ RT!!! Seaweed. Het zal wel.
 18. Alles met tw- schrijven
  Twidioot gedrag. Twat.
 19. 236758 followers
  Opscheppen in de trein hoeveel twittervolgers je hebt… Dat doen echt alleen Brabanders en iPhoners.
 20. Twitter
  [Zucht]. Neem het allemaal alsjeblieft niet zo serieus. Volg de ontluikende twelatie tussen de geniale gek @bbrussen en ‘lover’ @stefaniejansen, bekijk de twitpics van @pauldeleeuw na zijn cardio-workout (mooie tepels Paul!). En lees ook de tweets van @theomaassen, weet je meteen of hij manisch of depressief is vandaag.
 21. Guy Kawasaki
  ‘t Is zoals Guy Kawasaki zegt: breek alle social media-regels, maak je eiguh! Lekker puh, uh!

  Nou nog wat te zeiken ook, zeker?

Remco Janssen is de founder van Silicon Canals: een nieuwsplatform voor, door en over startups, scale-ups en technologie in Europa.

Categorie
Tags

18 Reacties

  Fred Stapel

  Inderdaad, het is een middel en geen doel. Laten we dat nu eens bij alles tegen het licht houden. Dan komen we een eind verder in deze wereld.


  27 augustus 2009 om 09:06
  amsterdamant

  Hear, Hear! Mag ik je volgen? 😉


  27 augustus 2009 om 09:26
  Koen Roumen

  Hou nou toch op met die uitgekiende sociopathische strategie op Twitter los te laten, het is een communicatiemiddel! Hieronder 21 strategieen om mee te breken (over RT’s, followers, business tweeters, bio’s, usernames en avatars). Gewoon, omdat het kan.

  Over ‘hou nou toch op met […]’ gesproken, hou nog toch op met ‘gewoon, omdat het kan’. Wat een nare, geenstijl-achtige, gedrocht van een spreuk is dat.

  7 Die bio-tjes. Kom op, zeg. Je bent marketeer én lifehacker. Zo, knappe jongen.

  Ach, Remco Janssen:

  Verwarrend wellicht, dus let goed op: Blogger op Marketing + PR Visie (over online marketing via PR 2.0 en social media). En zelfstandig PR(2.0)- en social media-adviseur. En o ja, tussen de bedrijven door (sport)journalist voor Het Parool en de vakbladen Sport & Strategie en NLCoach. Tevens zeer beperkte rechtsback in DVVA 8 (reserve vierde klasse) en verslaafd aan zelfgebrande espresso.

  Je bent PR adviseur én sportjournalist? Als er een smiley met rollende ogen gepost kon worden, deed ik dat op deze plek.

  Tenslote:

  20 Twitter. [Zucht]. Neem het allemaal alsjeblieft niet zo serieus.

  Je zegt het zelf al. Neem het allemaal niet zo serieus en maak je niet zo druk. Laat mensen Twitter gebruiken zoals zij dat willen. Daar heb je nou net die timeline voor, waarin je zelf kan kiezen wie je followed, en vooral, wie niet.


  27 augustus 2009 om 09:30
  remcojanssencom

  @Koen Roumen: Briljante reactie, ik verslikte mij zowat in m’n tosti sambal van het lachen;-).

  Sorry dat ik niet eerder reageerde, ik stond espressobonen te branden op het balkon.

  “Gewoon, omdat het kan.” Die zin is van de redactie alhier. ‘geenstijl-achtige, gedrocht van een spreuk is dat’ , eens. Daar heb ik bewijs voor. Mag die weg?

  @Antoinette: Tuurlijk! Gezellie!

  Off topic: Lifehackers, waren dat niet die gasten die vroeger op de middelbare school van die vetermatten vlochten voor aan hun LA Gears?


  27 augustus 2009 om 09:55
  mgvandenbroek

  @Remco/Koen: Remco is nog niet helemaal gewend aan dat lastige cms. Moest dus nog even zinnetje bij. Ik hou er zó van 😉


  27 augustus 2009 om 10:09
  christinA eijkhout

  Wat vindt de ggbb zelf?


  27 augustus 2009 om 10:26
  webanalisten.nl

  Haha briljant artikel. Ik heb nog wel een 22: Blijven zeuren over het feit dat je niet 65.560 tweets maar 68.045 tweets hebt! Stomme Twitter, gewoon je tweets weggooien, hoe durven ze!?


  27 augustus 2009 om 10:44
  Jan Willem Alphenaar

  @reinout. Als Blijboom dat nou gewoon 500 keer roept, is die er ook weer.


  27 augustus 2009 om 11:23
  rjvanheese

  Hippe gozer die Janssen….die gebrande boontjes maken je een beetje rellerig. Vanavond toch maar gewoon in de rij bij die zaanse grootgutter, het tweede zakje is deze week gratis.

  Met nr.18 had je kunnen volstaan.


  27 augustus 2009 om 11:47
  remcojanssencom

  @Jannes: Kun je nagaan.


  27 augustus 2009 om 14:11
  remcojanssencom

  @never85: #block #spam #defriend #gafietsenmetjefilmpjes #offtopic


  28 augustus 2009 om 09:05
  Annelies Verhelst

  geinig, weer eens een back to earth met je beide poten in de klei artikel op M! 😀 op zich ook een manier om meer volgers te krijgen natuurlijk..


  28 augustus 2009 om 11:49
  remcojanssencom

  Topify reply volg @anneliesje…

  Jij snapt hem.


  28 augustus 2009 om 12:11
  Rutger

  Hé! Een lijstje om te breken met een lijstje 😉 Wél een leuk artikel.


  1 september 2009 om 06:50
  remcojanssencom

  Ik heb puntje tien maar eens aangepakt en ben nu officieel @remcojanssen…


  4 september 2009 om 16:42
  Rennifer

  Usah terlalu yakin dan angkuh. sebaliknya Pakatan harus mempersiapkan diri bermula sekarang dengan alasan dan ulasan yang kukuh mengapa mereka gagal menawan Sarawak.jangan saja nanti ada pihak menuding jari bahawa kekalahan pakatan di sarawak kerana adanya &#r#ikonsp;3asi&939; antara tuhan dengan bn untuk mempastikan pakatan kalah.


  12 juli 2016 om 00:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!