De tien kwaliteiten van een viral?

De tien kwaliteiten van een viral?

{title}Zelf hou ik wel van lijstjes die over één onderwerp gaan en die aanvulling of kritiek behoeven of de mogelijkheid daartoe bieden. Volgens mij is dit er precies zo één: ‘10 Qualities That Can Make Your Video Go Viral’. Goede virals maken is niet gemakkelijk. Het kost een hoop tijd en succes is zeker niet vanzelfsprekend. Als je je er als bedrijf aan wilt wagen, kun je maar het beste beginnen met deze checklist, denken ze bij Hubspot:

1) Parodieer of spoof op/met iets dat zeker bekend is
2) Voeg muziek toe en doe dat uptempo
3) Hou het kort
4) Edit in scherpe, snelle scenens om aandacht vast te houden
5) Wees grappig, vooral voor onbekenden
6) Kwaliteit is niet king, creativiteit wel
7) Ga ‘beyond’ dagelijks leven en routine
8) Shockeer de kijker in de eerste vijf seconden
9) Gebruik geen corporate communicatiemiddelen als logo’s

Dat waren er negen. Ik heb er twee gecombineerd die allebei over muziek gingen. Uit de comments volgt nog een die zeker niet mag ontbreken. Als je dan de aandacht te pakken hebt, wil je wel dat mensen je kunnen vinden/terecht komen waar je graag ziet dat ze terecht komen.

10) Call to action

En wat ik wel grappig vind, en wat volledig ontbreekt in deze lijst, is de expliciete vermeldingen van de 3 g’s. Grof. Geil.Grappig. Grof en grappig vind je misschien in nummer 5 en nummer 8, hoewel niet zo expliciet. Dus

11) Geil

Welke kenmerken van een goede viral hebben we nu gemist? Heb het idee dat deze kenmerken een beetje oldschool zijn, en dat er vast nieuwe inzichten zijn ontstaan de afgelopen tijd.


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Ik zou nog zeggen dat "faciliteer het doorsturen" met met een add to twitter, add to social network, digg, etc. nog erbij zou moeten.

  geplaatst op
 • Altijd weer die 3 G's. Het zijn er 4!!!
  Er zijn genoeg virals die niet grof, geil of grappig zijn, maar gewoon heel mooi gemaakt.
  (bv What hands can do
  Vierde G dus: Geweldig of Geniaal

  Verder is puntje 8 toch niet helemaal correct denk ik. In de praktijk wordt vaak nieuwsgierigheid opgebouwd waarbij de "shock" pas aan het einde (laatste 5 seconden) komt.

  geplaatst op
 • Wellicht vallend onder geweldig/geniaal, maar je ziet ook veel campagnes viraal succes halen omdat mensen zich afvragen of iets écht is (of écht kan). Dus zeg maar het WTF effect :)
  Zie bijvoorbeeld de campagne voor Nike waarbij Kobe Bryant over een Aston Martin springt

  geplaatst op
 • Helemaal eens over de vierde G!
  En Geil is m.i. juist over de top. Sexy werkt wel maar als het te veel wordt dempt het weer het doorsturen omdat men er niet mee geïdentificeerd wil worden. Ancellia stript is denk ik precies goed. Sexy en toch maatschappelijk betrokken. Kan je gerust doorsturen zonder schade aan naam en faam...

  geplaatst op
 • @Gerard: bedankt voor het compliment! :) Wij vinden Ancilla stript natuurlijk ook een geslaagde campagne hehe

  geplaatst op
 • Aan de meeste viral-lijstjes heb je eigenlijk niks in praktijk. Ik heb laatst deze viral video tip gebookmarkt. Als je dat in acht neemt, met een beetje gezond marketingverstand erbij, dan ben je al een end op weg. En kan je de 3, 4, of 5G's laten varen.

  geplaatst op
 • Inderdaad 4 G's is een goede basis - of beter vertrekpunt - maar iedere branche vraagt weer om een eigen benadering van een viral. En ook iedere doelgroep. Zo vind je op http://www.autovirals.nl erg fraaie virals uit de automotive branche en één G is daar eigenlijk altijd belangrijk Grappig! Al is humor een relatief begrip...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.