• Mobile
  wordt gesponsord door

LiveJournal en Yandex zijn de spil van het Russische internet

LiveJournal en Yandex zijn de spil van het Russische internet

We brachten tijdens de Rusland Reis een bezoek aan blogging platform LiveJournal en zoekmachine Yandex. Ik sprak met het hoofd van LiveJournal in Rusland over bloggen en de Russische maatschappij. Ook sprak ik de CEO van Yandex over hoe ze zoekmachine marktleider blijven in Rusland; ze hebben meerdere overname pogingen afgeslagen.

De Russische vrijheid van LiveJournal

LiveJournal is het grootste blogging en social networking platform van Rusland met 8,5 miljoen gebruikers en 25 miljoen gebruikers wereldwijd. Angeliqua heeft de leiding bij LiveJournal en legt uit hoe belangrijk LiveJournal is in de Russische maatschappij en hoe ze omgaan met de autoriteiten. Ze geeft ook een korte demo van LiveJournal en laat de pagina’s van een aantal belangrijke bloggers en President Medvedev zien. Verder geeft ze haar kijk op het moderne Rusland en hoe de Russische maatschappij is veranderd en gaat veranderen.

Van MS-DOS naar zoekmachine dominantie

Geloof het of niet maar Yandex, de grootste zoekmachine van Rusland, is gestart in MS-DOS als zoekmachine (als die term toen al bestond) van het Russische patenten kantoor. De CEO van Yandex, Arkady Volozh vertelt hoe Yandex zich heeft ontwikkeld en de grootste is geworden in Rusland. Geld wordt verdiend met Yandex Direct, het eigen zoekmachine advertentie netwerk waar zo’n 60 duizend bedrijven gebruik van maken en $300 miljoen aan sales oplevert.

Grappig genoeg is Yandex officieel een Nederlands bedrijf; maar dat is alleen op papier. Ze hebben inmiddels al meerdere overname pogingen van o.a. Google en Microsoft succesvol afgeslagen en worden nu als bedrijf afgeschermd tegen overname door de Russische overheid. Arkady hoopt voor de toekomst van Rusland op veel zonnige dagen en is optimistisch over de toekomst van Rusland.

Ik heb de twee interviews in het Dik.nl kanaal aangevuld met interviews die ik eerder had met Annalies van der Belt de CEO van SUP (eigenaar van LiveJournal) en nog assortiment aan video’s over LiveJournal en Yandex.


Geplaatst in

Delen



Er zijn 3 reacties op dit artikel

 • Spannend in Rusland Vincent! Mooie reportage ook!
  Is er ook iemand in Iran, daar wordt namelijk gevochten. Niet voor business ofzo...maar voor vrijheid.
  Om vrouw te zijn, een mening te mogen hebben.

  Zeg maar de basis van marketing, als je je vak terugbrengt tot essentie

  geplaatst op
 • SUP (oa LiveJournal) en Yandex waren naast Ozon.ru mijn favoriete bezoeken. Over die laatste komt nog een verslag van Rene Hoeven.

  @EJ: inderdaad een mooie reportage van Vincent (en hij heeft nog veel meer materiaal). Net als in Rusland zie je ook in Iran dat social media een belangrijke rol speelt in het naar buiten brengen van het echte verhaal. In Rusland is dat via LiveJournal, in Iran via Twitter. Verandering heeft tijd nodig, wie had 10 jaar geleden gedacht dat er een vakbondsdemonstratie voor het Kremlin mogelijk zou zijn? Heel soms, zie je de fonkeling in de ogen van de oude generatie. Zou het dan toch echt?

  geplaatst op
 • Mooie interviews, Vincent. De kijker krijgt een realistisch beeld van het Russische internet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.