LiveJournal en Yandex zijn de spil van het Russische internet

20 juni 2009, 07:00

We brachten tijdens de Rusland Reis een bezoek aan blogging platform LiveJournal en zoekmachine Yandex. Ik sprak met het hoofd van LiveJournal in Rusland over bloggen en de Russische maatschappij. Ook sprak ik de CEO van Yandex over hoe ze zoekmachine marktleider blijven in Rusland; ze hebben meerdere overname pogingen afgeslagen.

De Russische vrijheid van LiveJournal

LiveJournal is het grootste blogging en social networking platform van Rusland met 8,5 miljoen gebruikers en 25 miljoen gebruikers wereldwijd. Angeliqua heeft de leiding bij LiveJournal en legt uit hoe belangrijk LiveJournal is in de Russische maatschappij en hoe ze omgaan met de autoriteiten. Ze geeft ook een korte demo van LiveJournal en laat de pagina’s van een aantal belangrijke bloggers en President Medvedev zien. Verder geeft ze haar kijk op het moderne Rusland en hoe de Russische maatschappij is veranderd en gaat veranderen.

Van MS-DOS naar zoekmachine dominantie

Geloof het of niet maar Yandex, de grootste zoekmachine van Rusland, is gestart in MS-DOS als zoekmachine (als die term toen al bestond) van het Russische patenten kantoor. De CEO van Yandex, Arkady Volozh vertelt hoe Yandex zich heeft ontwikkeld en de grootste is geworden in Rusland. Geld wordt verdiend met Yandex Direct, het eigen zoekmachine advertentie netwerk waar zo’n 60 duizend bedrijven gebruik van maken en $300 miljoen aan sales oplevert.

Grappig genoeg is Yandex officieel een Nederlands bedrijf; maar dat is alleen op papier. Ze hebben inmiddels al meerdere overname pogingen van o.a. Google en Microsoft succesvol afgeslagen en worden nu als bedrijf afgeschermd tegen overname door de Russische overheid. Arkady hoopt voor de toekomst van Rusland op veel zonnige dagen en is optimistisch over de toekomst van Rusland.

Ik heb de twee interviews in het Dik.nl kanaal aangevuld met interviews die ik eerder had met Annalies van der Belt de CEO van SUP (eigenaar van LiveJournal) en nog assortiment aan video’s over LiveJournal en Yandex.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

2 Reacties

  EJ

  Spannend in Rusland Vincent! Mooie reportage ook!

  Is er ook iemand in Iran, daar wordt namelijk gevochten. Niet voor business ofzo…maar voor vrijheid.

  Om vrouw te zijn, een mening te mogen hebben.

  Zeg maar de basis van marketing, als je je vak terugbrengt tot essentie


  21 juni 2009 om 20:11
  serge.fenenko@novocortex.com

  Mooie interviews, Vincent. De kijker krijgt een realistisch beeld van het Russische internet.


  4 juli 2009 om 09:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!