Layar: De eerste Augmented Reality mobiele browser van de wereld (incl. demo)

16 juni 2009, 09:46

Vanmorgen vierde SPRXmobile in Canvas Amsterdam een feestje met contentpartners Funda, Hyves, Tempo-Team, Zekur.nl (“met de ‘u’ van Univé”) en ING. De reden: de lancering van Layar, ’s werelds eerste Augmented Reality browser. Claire Boonstra van SPRXmobile: ‘Er zijn een heleboel werelden bij elkaar gekomen.’

Met de browser wordt een digitale laag gelegd over het camerabeeld in een mobiele telefoon. Een gebruiker die rondkijkt door de lens, ziet real time welke huizen te koop en te huur zijn, welke bars en winkels populair zijn, en waar in de straat zich vacatures, zorgverleners en geldautomaten bevinden.

{title}Layar is gebaseerd op location based services en werkt op mobiele telefoons met een camera, een GPS en een kompas. De mobiele service is als eerste beschikbaar op toestellen met het Android-besturingssysteem (G1 en HTC Magic). Het werkt als volgt: bij het opstarten van de Layar-applicatie gaat de camera automatisch aan. De GPS van de mobiele telefoon weet waar men zich bevindt en het kompas weet in welke richting de gebruiker kijkt. Elke partner (funda, Hyves, Tempo-Team, Zekur.nl of ING) heeft een verzameling locatiegegevens met relevante informatie die een eigen digitale laag vormt. Met één druk op de knop wisselt de gebruiker eenvoudig tussen de verschillende lagen. Hiermee ontstaat een nieuw soort browser, die een verrijkte kijk op de werkelijkheid biedt.

Vast uitproberen

Layar is vanaf woensdag 17 juni beschikbaar voor telefoons met het Android-besturingssysteem, andere besturingssystemen volgen. SPRXmobile rolt Layar eerst in Nederland uit, andere landen volgen.

Contentpartners

De content partners over hun deelname:

Jeroen Wilhelm, marketingmanager van funda: ‘Het zoeken naar een woning is naast ratio ook veel emotie, bijvoorbeeld als het gaat om de omgeving van de woning. Met Layar maakt funda de beleving rondom het zoeken naar een huis zo intens mogelijk, door ratio (de huizendata) en emotie (het gevoel van de buurt) bij elkaar te brengen’, aldus.

Yme Bosma, Director Business Development & Partnerships bij Hyves:

‘Omdat Hyven vaak in een publieke omgeving gebeurt, terwijl je een mobieltje gebruikt, zoeken wij naar manieren om die fysieke wereld beter te mengen met de virtuele. Hyvers kunnen via Layar nu – letterlijk – snel zien welke populaire kroegen, clubs en restaurants in de buurt zijn, inclusief laatste krabbels en foto’s om een idee te krijgen van hoe het er echt is.’

Arwin van Wermeskerken van Tempo-Team: ‘Distributievraagstukken zijn zeer actueel in de uitzendbranche. Verwacht wordt dat mobiele telefonie hierbij een belangrijke rol gaat spelen. Layar biedt uitstekende mogelijkheden om een de brug te slaan tussen de virtuele en fysieke wereld, één van de belangrijke uitdagingen in onze branche.’

Robert Houtenbos, internetmanager Gezondheid van Univé-VGZ-IZA-Trias. ‘ZEKUR wil graag inzichtelijk maken waar de beste zorg van Nederland te vinden is. Met behulp van Layar kun je zien welke zorgverleners bij jou in de buurt gevestigd zijn én met wie wij afspraken hebben gemaakt.’

Diederick van Thiel, directeur Marketing Particulieren bij ING: “Geldautomaten zoeken op Layar toont dat ING inzet op innovaties die dagelijkse bankzaken voor de Nederlanders echt makkelijker maken”, aldus Diederick van Thiel, directeur Marketing Particulieren bij ING. “Uit de praktijk blijkt dat geldautomaten zoeken via Layar echt handig en relevant is; de mobiele browser toont de gebruiker de dichtstbijzijnde geldautomaten en biedt onze klanten op die manier informatie die ze onderweg spontaan nodig kunnen hebben.”

Trots

Raimo van der Klein, oprichter van SPRXmobile is trots: ‘Het is logisch dat de digitale en de werkelijke wereld uiteindelijk in elkaar overvloeien. Er wordt al lang over gesproken, maar wij zijn er trots op dat wij deze wereldwijde beweging een stap verder kunnen brengen.’

Wendy van Esveld is sinds maart 2008 redacteur bij MarketingTribune. Haar opleiding communicatiemanagement aan de Coop-HEAO van Amsterdam sloot ze af met een scriptie over media-impact en een klanttevredenheids- en perceptieonderzoek voor Quote Media Sales. Ze werkte ondermeer als pr- en marketingmedewerker en als communicatieadviseur.

Categorie
Tags

18 Reacties

  Hans Voorn

  Heel cool!

  Hans Voorn

  JAAP.NL


  16 juni 2009 om 11:04
  rubenbos

  Leuk om te zien dat er naast de demo’s en het al heel indrukwekkende Wikitude op Android nu ook bruikbare applicaties van Nederlandse bedrijven ontstaan. Ziet er veelbelovend uit.

  Het is me trouwens een raadsel waarom dit een browser genoemd wordt?


  16 juni 2009 om 11:24
  Raimo

  @Ruben,

  De ‘layers’ van de verschillende contentpartners zijn net als webpages in je bestaande browser. Wij maken het mogelijk dat je deze lagen kan bekijken en er doorheen kan browsen..

  Verwacht in de toekomst dat je bijvoorbeeld layers kan bookmarken en kan searchen.

  Je kan dus zeggen dat wij een fysieke wereld browser zijn..

  We hoopten juist dat het woord browser het begrijpelijker zou maken 😉


  16 juni 2009 om 11:51
  Bram Fasseur

  Wat mij betreft is browser een goed woord om dit duidelijk te maken. Mooie ontwikkeling en goed filmpje.

  @Raimo kan je iets zeggen over layers die op dit moment al worden ontwikkeld?


  16 juni 2009 om 12:12
  Erwin Sigterman

  Ik zag laatst een applicatie op de Google Phone die hetzelfde kon doen met bezienswaardigheden in een stad. Een enorm interessante ontwikkeling; ook voor de leisure branche.

  Nu het in de browser beschikbaar komt zal deze ontwikkeling nog sneller gaan!


  16 juni 2009 om 12:28
  Raimo

  @Bram

  Helaas kan ik daar nog niks over zeggen.. In Barcelona vrijdag gaan we nog enkele layers aankondigen..

  raimo


  16 juni 2009 om 12:40
  Feeder

  Koppel Marktplaats en ik koop een iPhone. Proficiat dame & heren!


  16 juni 2009 om 17:55
  Jeroen Gösgens

  Indrukwekkend! Alles wat plaats gerelateerd is en in een database zit kan in dit soort browsers verwerkt worden. Het kan niet anders dat dit een succes wordt.


  16 juni 2009 om 18:52
  venturo

  Zier er prachtig uit maar wat is het marktbereik? Hoeveel gebruikers en/of telefoons zijn geschikt voor dergelijke diensten? Er werden vorig jaar zeg ruim 180 duizend woningen ge/verkocht. Dit jaar waarschijnlijk nog niet de helft, voor wie maken we dergelijke geavanceerde modellen?


  16 juni 2009 om 19:54
  Anibal do Rosario

  Ook leuk dat er hiermee weer eens een Nederlandse wereldprimeur is in Innovatieland, zie dat ook Techcrunch en ReadWriteWeb hierover berichten, proficiat!


  16 juni 2009 om 19:59
  EJ

  Als gidsend initiatief zonder meer een doorbraak, complimenten Raimo! Maar Albert haalt het ook aan; qua reach.. is de geografische scope van een smartphine groot genoeg om veel onderscheidende waarde te genereren? En is er voldoende horizontaal aanbod beschikbaar? Hoe zorg je daarvoor? Is dit de tijd? Maar niet relevant; bottom line is het een nuttig initiatief, complimenten!

  Fantastisch middel om de mobile marketingcultuur te verbeteren.


  16 juni 2009 om 20:43
  TBE

  Mooie ontwikkeling!

  Alleen aantal telefoons die het nu ondersteunen is te klein tov de totale markt en bijv. “hyves-spots” is niet relevant als review-website voor locaties.. De techniek loopt vooruit op de “partners”.

  Al met al een mooie ontwikkeling die nog minstens een jaar nodig heeft om echt relevant te zijn voor de gebruikers.


  16 juni 2009 om 22:23
  Jeroen van der Schenk

  Erg mooi Raimo! En indrukwekkend natuurlijk…


  17 juni 2009 om 01:32
  Raimo

  @Erik

  Ja ging lekker 😉


  24 juni 2009 om 19:32
  venturo

  We gaan toch niet selectief reageren he Raimo! 🙂


  24 juni 2009 om 20:07
  Marieke Nooijen

  Ik ben op zoek naar informatie of layar al in meerdere landen gebruikt wordt in Europa. Wat is het marktbereik buiten Nederland? Wellicht lukt dit via deze weg. Ik werk op een Europees hoofdkantoor en kunnen alleen technieken gebruiken welke Europees uitgerolt zijn. Heeft layar deze status inmiddels al bereikt? Alle informatie is welkom. Dank.


  21 oktober 2013 om 15:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!