SlideshareReview (41): Kennismanagement 2.0 – Aan de slag

8 juni 2009, 05:00

In de derde presentatie van Frank Wolf en anderen van T-systems gaan de schrijvers uit van ‘integratie’. Dat wil zeggen: 2.0 technieken moeten niet ingezet worden als apart kennismanagement-hulpmiddel naast de gewone (project)bedrijfsprocessen, maar moeten verweven worden met de projectwerkzaamheden.

Hier dreigen de makers van de presentatie een beetje in hun eigen valkuil te stappen: zeer veel sheets gaan over de (technische) mogelijkheden van integratie van social media in de normale bedrijfsprocessen. Interessant voor wie aan de slag gaat met kennismanagement, maar voor de lezer die een eerste kennismaking wil lezen een beetje instrumenteel.

Het laatste deel van de presentatie is echter weer interessanter: wat moet/kun je doen om de cultuur van je bedrijf zodanig te maken dat 2.0 technieken aanslaan en ook echt worden gebruikt?

Een goed motto in de presentatie:

A good boss doesn’t have to be online

But belongs at the center of communication


Vervolgens geven de schrijvers een aantal elementen aan waarmee je aan een bedrijfscultuur kunt gaan werken. De belangrijkste ‘regel’:

Openheid waar mogelijk

Regels indien noodzakelijk

De schrijvers dagen de lezer uit om te kijken waar zij zelf de knop zouden zetten op een aantal glijdende schalen:

  • Wie zijn de auteurs: een aantal redacteuren—- alle medewerkers
  • Wie keurt de teksten goed: centraal—- elk individu
  • Anonieme teksten: authentificatie van elke bijdrage—- anonieme bijdragen mogelijk
  • Structuur: centraal opgelegd—- groeit door het gebruik
  • Grammatica / begrippen: centrale lijst—- groeit door gebruik

De presentatie sluit af met de vraag of dit niet erg veel werk is. We hebben in deze tijden van crisis toch wel wat beters aan ons hoofd?

Neen, dat hebben we niet. Slechts een enkel bedrijf overleeft deze crisis door te bezuinigen: In economisch moeilijke tijden is het nuttiger om te innoveren dan om terug te trekken.

Hoe onzekerder de omstandigheden, hoe belangrijker de mensen en hun kennis.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!