Mobile Widget Camp Vodafone: Is dit een open standaard?

4 mei 2009, 05:53

Op zaterdag 2 mei zaten 150 man op een mooie zomerdag binnen te hacken op het maken van een mobile widget op initiatief van Vodafone. Samen met Telefonica, China mobile en softdesk heeft deze groep op basis van de W3 mobile widget standaard een implementatie gemaakt voor een appstore. In deze 7 interviews onderzocht ik wat een mobile widget is, of het een standaard is, of mobiele browsers de standaard volgen (ppk), hoe moeilijk het maken van een widget is, of een platform als Hyves widgets gaat toelaten en hoe dit evenement tot stand is gekomen. Na de inspiratie van iPhone komt iedere operator, merk telefoon en platform met een eigen appstore om widgets eenvoudig op de telefoon te krijgen. Hierbij het antwoord van een aantal operators. De omschrijvingen van de interviews:

Interviews

Yme Bosma over Vodafone Mobile widgets & Hyves tijdens #mwc. Hoe gestandaariseerd zijn die Vodafone mobile widgets en wordt het een succes? Bosma zit nu in 10 opensource standaarden initiatieven. Volgens hem is het nog te vroeg om resultaten te kunnen beoordelen maar het ziet er veelbelovend uit.

Elliott Kember over hoe moeilijk het is om een mobile twitter widget te bouwen. Kember heeft in twee dagen tijd een mobiele twitter search applicatie gebouwd voor de Nokia N95, maar de widget werkt ook op een iPhone en draait tevens op Android. Op het Mobile Widget Camp gaf Kember een presentatie over zijn ‘lessons learned’.

Peter Paul Kock onderzocht de ‘state of the mobile browsers’ in relatie tot the W3 standaard. ‘Het is een zootje’, concludeerde Kock. Firefox, Safari & Andoid zijn ok, Nokia en Blackberry middelmatig en Microsoft is slecht. Hoe gaat dit zich ontwikkelen en hoe lang moeten we wachten tot de standaard net zo ontwikkeld is als op de desktop?

Dominik Hellenberg, Vodafone Group Research, geeft in bovenstaand interview achtergronden over widgets in relatie tot Vodafone. Wat is dat eigenlijk, die W3-standaard? Op welke platformen werkt deze standaard en op welke niet. Hoe gaat het eigenlijk met de appstore van Vodafone?

Daniel Appelquist werkt bij Vodafone R&D en neemt plaats in het ‘W3 standardisation committee’. Appelquist over de standaaardisatie fase waar we nu in zitten, over wat het wél is (widgets) en over wat het niet is (een appstore).

Wouter Gijsbertsen van Cliptoo.nl over mobiel widget development. Gijsbertsen maakt een widget dienst waar bedrijven eenvoudig point of interest op een kaart kunnen projecteren (en het tot point of advertisement kunnen maken). Ik interviewde hem over Vodafone mobile widgets totdat de camera vol was 🙂

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!