SlideshareReview (27): Back to the presentatieroots

12 maart 2009, 12:42

Elke innovator en bijna elke marketeer heeft er last van: Hoe verkoop ik het aan mijn baas? Een willekeurig product of dienst is eenvoudiger aan de klant te verkopen dan binnen het bedrijf. Het verkopen van een koelkast in Alaska is een eitje in vergelijking met het overtuigen van de eigen CEO. En het doet er niet toe hoe mooi je plaatjes zijn. Moodboards, sterk visuele presentaties, videoclips, stampende beats. Niks werkt. Misschien moeten we binnen de grote bedrijven en organisaties maar weer eens terugvallen op een oude tactiek: de boodschap moet van buiten komen. En hoe deden we dat vroeger? Juist: McKinsey kwam vertellen hoeveel mensen het bestuur wilde ontslaan.

Dus marketeers en innovators van deze wereld, werkzaam binnen de grote bedrijven: stop met het steeds maar mooier maken van je presentaties. Geen prachtige screendumps meer van al die mooie Web 2.0 toepassingen. Geen directe links (spaart je het gedoe met een wireless internetverbinding die nooit op het juiste moment in de boardroom blijkt te werken). Geen zwarte achtergronden en spiegelende oppervlaktes met gelikte fotootjes die lijken te zweven.

Gewoon weer terug naar de templates zoals die in elke presentatie van McKinsey werden hergebruikt. Voor iedereen onduidelijk, slecht leesbaar en veel jargon. Zet willekeurige containerbegrippen in de verschillende hokjes en sluit af met een slide met (in nauwelijks leesbaar lettertype) een groot bedrag en het door jou gewenste besluit. Als je tijdens die afsluitende slide nog wat woorden als “kostenreductie” en “terugverdientijd” laat vallen, kan je presentatie eigenlijk niet meer stuk. Ik hoor graag van je of het is gelukt!

SlideShare Review is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts, waarin marketing-gerelateerde presentaties worden belicht en besproken. Heeft u een suggestie voor SlideShare Review? Tip ons! Mail Carole (Carole@HetLampjeLinksonder.nl ) of Wichert (Wichert@HetLampjeLinksonder.nl)

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!