Economisch weerbericht (18): ICT rulez

15 februari 2009, 10:59

{title}Begin dit jaar zei Gordon Brown tegen The Observer, dat offensief investeren in ICT van groot belang is om uit deze grootste crisis ooit te komen. Brown vergeleek de te nemen maatregelen met Roosevelts New Deal. Detail: de New Deal werd ná de Grote Depressie uitgerold, en die was van een andere aard en omvang dan de huidige. De huidige? Jazeker: volgens IMF-president Dominique Strauss-Kahn zijn de VS, Japan en West-Europa al in depressie. Wat ICT daar aan kan doen, is een interessante vraag. Onder meer Brown en Obama noemen de ontwikkeling van digitale infra in één adem met snel- en spoorwegen. Obama gaat er zelfs een nationale CTO voor aantrekken, mogelijk Padmasree Warrior, de huidige CTO van Cisco met de slagvaardige achternaam. Alleen daarom al zou zij het moeten worden.

Niet alleen voor nationale staten is ICT een onomkeerbare marsroute, ook voor bedrijven, particulieren, dingen en diensten. En niet slechts “ook”, maar juist in combinatie.

Vroeger was ICT belangrijk en leuk, maar voor nu, en met name voor na de “depressie” is digitale doorontwikkeling op alle terreinen en in al haar gelaagdheden een onmisbare motor op de weg omhoog. Depressie-wel-of-niet is een interessante kwestie maar vooral “old school”, net als de voor de hand liggende vraag wat ICT kan doen om uit deze situatie te komen.

Het antwoord is namelijk, dat A) het na het casino-kapitalisme economisch en maatschappelijk nergens ooit meer wordt als vroeger en B) dat als we NU niet doorpakken met ICT, het volgende “level” van economie en maatschappij buiten bereik zal blijven – op welke leest die twee financieel, concurrentieel en materieel ook zullen zijn geschoeid. “Materieel”, u leest het goed, want goedkope en krachtige ICT die economisch en maatschappelijk “van alle markten thuis is”, brengt een voortschrijdende immaterialisering en dematerialisering met zich mee. Niet uit ideologie maar gewoon, omdat het nu eenmaal zo is: van communicatie en media tot productie, gezondheidszorg, noem maar op.

Om kort te gaan: de Umwertung aller Werte, waar deze Make or Break-eeuw sowieso op uitdraait, heeft ICT op alle fronten heel hard nodig. Als fundament, als manipulatietool en als versneller.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

3 Reacties

    JaapBloem

    @Backtothefuture moet zijn: @Back2thefuture. In het leven geroepen door @evr > HULDE!


    30 juli 2013 om 21:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!