Videotheek heeft zijn langste tijd gehad

5 februari 2009, 06:06

{title}De Nederlandse videotheken hebben het moeilijk kopt de NRC.next vanmorgen. Ze kampen al jaren met dramatische teruglopende inkomsten, blijkt uit de meest recente cijfers van de International Video Federation. De opbrengsten uit de belangrijkste activiteit, dvd-verhuur, daalde van 116,5 miljoen euro in 2004 naar 76,6 miljoen euro in 2007. En dat met een groeiend filmassortiment en dalende verhuurprijs. Van de 1.150 Nederlandse videotheken die Nederland in 2004 nog telde zijn er op dit moment nog circa 700.

Piraterij (illegaal kopieren van dvd) is een belangrijke oorzaak. En met een toenemend aantal zenders via digitale tv groeit de concurrentie van televisie. Ook is de verhuur van porno als belangrijkste inkomstenbron voor veel videotheken weggevallen, vanwege internet. Daar komt bovenop dat de game-industrie sinds kort niet meer toestaat dat videotheken ook computerspellen verhuurd. Als oplossing zoeken videotheken naar nieuwe inkomstenbronnen en zo zie we dus videotheken die ook ook dienst doen als zonnebankcentrum of afhaalrestaurant.

Opmerkelijk dat op de webiste van de Nederlandse Video Detaillisten Organisatie (NVDO) nog niets over dit onderzoek is te vinden.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

  mangold

  Wellicht speelt ook de slechte gebruikservaring van legale DVD’s een rol. Bij de illegale kopieën start je film altijd netjes meteen, terwijl je bij de legale varianten steevast eerst een paar minuten voor potentiële dief wordt uitgemaakt, in een niet te skippen ‘waarschuwing’.


  5 februari 2009 om 07:55
  Jochem

  Ik heb altijd begrepen dat door de lage winkelprijs van de meeste DVD’s klanten eerder de film aanschaffen dan voor een dagje huren.


  5 februari 2009 om 08:44
  martijnstaal

  Klopt, dit is helemaal het geval voor TV series. Gewoon de hele bups kopen voor 20 euro, omdat je die toch vaker kijkt.


  5 februari 2009 om 10:03
  DJuice

  Of t nou mag of niet maar tegenwoordig download je alles voor 7 euro per maand, het nieuwste van het nieuwste, met ondertitels! TV series, films, noem maar op. Ik ben sinds paar maanden gegrepen door mvix en de manier waarop je daar digitale films direct op tv bekijkt zie http://www.mvix.nl


  5 februari 2009 om 12:31
  martijnstaal

  Ziet er goed uit 3clicktv.

  Ik lees dat het helemaal legaal is binnen de wetgeving van het land waar ze de servers hebben staan. Hun adres staat in de USA, heb je een idee waar hun servers staan (en waar dit blijkbaar is toegestaan)


  6 februari 2009 om 12:36
  John Meulemans

  @ Martijn Staal: Eerlijk gezegd geen idee…wellicht in het serverpark van The Pirate Bay 😉


  6 februari 2009 om 12:41
  DJuice

  @John, heb je daar nu echt ervaring mee? ik heb eens p zon type van site geklikt voor live tv en daarna zat mn hele pc vol met allerlei dingen die ik niet wil, allerlei extra knoppen in mn browser etc etc niet eens spam of zo maar gewoon troep.

  ik doe zelf veel downloaden van tv series via http://www.nzb-portal.nl daar moet je wel een nieuwsgroep account hebben, die heb ik van mvix gratis gehad en dan kun je snel downloaden plus via zon streamer van ze kijken op tv ipv je pc


  7 februari 2009 om 06:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!