Rechter sluit homepage Duitse Wikipedia

16 november 2008, 13:52

Rechter sluit homepage Duitse Wikipedia

Toen ik de kop voorbij zag komen in mijn RSS-reader dacht ik dit kan niet waar zijn maar Marie-José Klaver heeft gelijk, op last van de rechtbank in Lübeck is de homepage van de Duitse Wikipedia-site gesloten.

De directe toegang tot de encyclopedie is gesloten omdat de politicus Lutz Heilmann het niet eens was met zijn biografie op Wikipedia. De Duitse versie van Wikipedia is nog wel toegangelijk via de.wikipedia.org. Het is alsof Heilmann, parlementslid voor Die Linke, slechts de keuze had uit twee soorten van negatieve PR: een kritisch artikel over zijn Stasi-verleden op Wikipedia of de toegang tot Wikipedia.de laten blokkeren, schrijft Der Spiegel ironisch. In de tweede zin van het lemma over Heilmann in Wikipedia staat: “Heilmann ist der erste ehemalige hauptamtliche Mitarbeiter des Ministeriums für Staatssicherheit (MfS) der DDR, der in den Bundestag eingezogen ist.”

Juridisch gezien zijn Wikimedia Deutschland, de eigenaar van www.wikipedia.de, en de Amerikaanse Wikimedia Foundation, eigenaar van wikipedia.org, gescheiden eenheden. Daarom kan Heilmann niet de gehele Duitse Wikipedia, die onder wikipedia.org valt, verbieden aldus Klaver in het NRC.

Inmiddels is het aantal meldingen over deze case en het aantal links naar het gewraakte lemma op Wikipedia niet meer te tellen en kan Lutz Heilmann zich wel voor de kop slaan. Wat een ongelooflijke domme aktie en het is nog maar de vraag of hij straks in het kort geding gelijk krijgt.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

  Gerben

  Nou, stel je toch eens voor wat er gebeurd als dat kort geding ervoor zorgt dat Wiki Duitsland zijn content moet aanpassen, dan zijn er nog vele zaken die gaan volgen en is de vrijheid van Internet ineens een stuk minder ‘vrij’.


  16 november 2008 om 14:27
  media

  @Jaap: waar ken ik dat soort argumenten ook al weer van?

  @Gerben: het zou me verbazen als Lutz het kortgeding wint maar als ik Jaap goed heb begrepen dan gaat dat kortgeding er niet eens komen en zal morgen de Duitse Wiki de voordeur weer gewoon openzetten. We zullen zien!


  16 november 2008 om 14:38
  media

  @Bas: dat soort verzoeken krijg ik wekelijks; wat die Duitse politicus heeft gedaan is toch wel van een iets andere orde. Maar toegegeven, beide zijn absurd!


  16 november 2008 om 15:48
  chi666

  @Marco: misschien heb je niet goed gelezen, maar het gaat hier niet om een verzoek, maar een gerechtelijk dwangbevel op straffe van 10.000 euro per dag boete als de comments bleven staan.

  Ik ben ook heel benieuwd of Google ze al uit hun resultaten heeft gehaald!


  16 november 2008 om 16:12
  media

  @Bas: je hebt gelijk, had het niet goed gelezen; jeetje wat een case. Wat mij straks wrapup ook hier op marketingfacts zetten!


  16 november 2008 om 16:45
  Wouter

  Hier in België hadden we 2 weken geleden een gelijkaardig geval. Humo werd op eenzijdig verzoek verplicht om hert blad uit de rekken te halen wegens een satirische foto-montage over canapé-benoemingen bij de politie-top. Op starffe van 250euro per exemplaar dat 3uur later nog in de winkel lag.

  En het erge is dat bij een éénzijdig verzoek er geen wederwoord gevraagd wordt. Na protest van de Humo werd het éénzijdig verzoek herbekeken door (lety op) DEZELFDE RECHTER die het eerste éénzijdig verzoek goedgekeurd had. Met andere woorden persvrijheid of vrijheid van mening is blijkbaar maar een loos begrip meer.


  17 november 2008 om 10:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!