Online reclamecampagnes krijgen steeds vaker conversiegerichte doelstellingen mee. Het genereren van kostenefficiënte leads of verkopen via het internet worden door de adverteerder steeds meer als een effectief mediakanaal gezien. Om dit te realiseren wordt zowel display advertising als search engine advertising (SEA) ingezet. Maar wat is nu precies de invloed van de inzet van deze twee mediakanalen op elkaar? Bij Mediacontacts hebben we daarvoor Artemis ontwikkeld, een geavanceerd rapportage-instrument en analyseplatform.
De tool gaat volgens ons verder waar veel andere adserving tools ophouden dankzij de diepgaande data-analyse mogelijkheden. De analyses worden gemaakt vanuit de gebruiker in plaats vanuit een impressie of click zoals bij andere adserversystemen. Iedere unieke internetgebruiker krijgt een apart Artemis™ ID mee. Vanuit deze ID kunnen zowel online media analyses als crossmediale analyses worden gemaakt.
Totaalresultaat
Adverteerders hebben de mogelijkheid om vanuit de gebruiker via Artemis inzicht te krijgen in surfgedrag vóór en na de click of impressie. Alle voorafgaande sites en/ of zoekwoorden die tot een sale, lead of sitebezoek leiden worden aan een unieke gebruiker toegekend. Vervolgens wordt de waarde van iedere site of zoekwoord bepaald. Met deze methode kunnen we de gewogen bijdrage per mediumtype aan het totaalresultaat toeschrijven. De analyse wordt uiteindelijk gebruikt ter optimalisatie van de mediamix, siteselectie en cost-per-click biedingen van zoekwoorden ten behoeve van het realiseren van conversiegerichte doelstellingen.
Case: Citroën
Onlangs hebben we bij Media Contacts met behulp van Artemis aan Citroën de versterkende werking van display advertising en search engine marketing mogen aantonen. De doelstelling van de introductiecampagne voor het Citroën C5 model was naast naamsbekendheid het realiseren van aanvragen voor een proefrit.
Nadat de campagne beëindigd was heeft Artemis™ de online campagnedata geanalyseerd. Hierbij is de vraag gesteld of de conversieratio naar het aanvragen van een proefrit vanuit de search campagne verhoogd werd op het moment dat de Internetgebruiker eerder bloot werd gesteld aan één of meerdere bannerimpressies op websites. Uit onderstaande tabel blijkt dat tijdens de C5 campagne de conversieratio 43 procent hoger ligt als de Internetgebruiker eerst in contact is geweest met een banner en daarna via een zoekwoord bij Google een proefrit aanvraagt, dan wanneer een Internetgebruiker niet eerder in aanraking is geweest met een banneruiting.
Ik ben benieuwd hoe jullie de toegevoegde waarde van Artemis inschatten!