US Army: Terroristen gebruiken Twitter (in potentie)

29 oktober 2008, 08:26

US Army: Terroristen gebruiken Twitter (in potentie)Twitter gebruikt door terroristen? Huh? Die vriendelijke waar-ben-je-mee-bezig dienst uit de VS, gebruikt door bebaarde snoodaards die van plan zijn de samenleving te ontwrichten met bommen? Nee toch… Volgens het US Army wel (zie: MarketingVox).

Wat is er aan de hand? Het Amerikaanse leger heeft een rapport vrijgegeven met daarin dit hoofdstuk: ‘Potential for Terrorist Use of Twitter.’ Vertrekpunt daarbij is dat menig twitteraar eerder op de hoogte is en eerder schrijft over bepaalde nieuwsgebeurtenissen. ‘Perceiving Twitter’s ability to publish anything, instantly, as threatening, US intelligence expressed concern that terrorists could use Twitter to plan and organize quicker attack,’ schrijft MarketingVox.

‘Twitter is already used by some members to post and support extremist ideologies and perspectives,’ zo gaat het rapport verder. Dus: ‘[terrorists] could theoretically use Twitter social networking in the US as an operational tool.’

Maar niet alleen Twitter is een bedreiging voor de wereldvrede en die in Amerika in het bijzonder. ‘Other technologies mentioned in the US Army terrorism report include VOIP (which can make it difficult to trace malicious calls), Facebook, MySpace, certain gaming networks, and satellite navigation and mapping tools.’

Het artikel op MarketingVox is voor 90 procent gebaseerd op dit artikel op de BBC: ‘US Army warns of Twitter danger’. Daarin onder anderen: ‘The British government wants the police and security services, like MI5, to have greater powers to monitor mobile and internet-based systems.’

De potentie van het ‘gevaar’ van Twitter dat de US en UK overheid ziet, komt waarschijnlijk voort uit de enorme groei die Twitter (en andere social networks) doormaakt. Dit zijn cijfers van Nielsen uit dit recente Media Alert (pdf):

{title}

Op Blog08 gebruikte Pete Cashmore van Mashable ook meerdere malen het T-woord. Twitter was volgens Cashmore eigenlijk overal goed voor. Voor het opbouwen van een succesvolle community, voor het onderhouden van een community, en vooral voor de marketing van die community in brede zin. Cashmore ziet potentie voor marketing, het leger van de VS ziet Twitter als bedreiging.

Beware, beware. Het is nu heel gemakkelijk om dit af te doen als angsthazerij, doemdenken en puur Amerikaans defensief militaristisch geneuzel. Dat zou ook mijn eerste gedachte zijn. Iets langer nagedacht zie ik de potentie eigenlijk ook wel. Maar of dat een reële potentie is als bedreiging voor de wereldvrede?

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

12 Reacties

  evroekel

  Was is hier de relevantie van voor Marketingfacts?

  Mis een paar dingen zoals het feit dat een SMSje ook wel wordt gebruikt om een bom te activeren maar vooral ook de hamvraag rondom dit baanbrekend nieuws dat de wereld in gaat: Zou George Bush ook middels een tweet die bekende rode knop kunnen activeren?……;-)


  29 oktober 2008 om 08:29
  media

  @Erik: de relevantie voor marketingfacts is dat als een medium ofwel een kritisch bereik ofwel een unieke toepassing kent, het interessant begint te worden voor andere groepen dan de innovators en earl adopters. Porno en criminaliteit zijn daar altijd aardige trendmeters voor geweest.

  Even los van Twitter denk ik dat ook de vraag of en zo ja hoe sociale netwerken een steeds grotere spelen op militair gebied. Welke film was het ook al weer waar de derde wereldoorlog zich helemaal afspeelde in cyberspace?


  29 oktober 2008 om 08:42
  Maurice Jongerius

  @Marco Derksen

  Wargames? 🙂


  29 oktober 2008 om 08:50
  CemYildiz

  In potentie = Fear of Politics. Ik blijf me verbazen hoe er continu angst wordt gezaaid door de US politiek (en ook in Europa) onder de bevolking. Ik vind de US Army eerder een terroristische bende dan het verzonnen Al Qaida. Beetje landen binnenstormen en vrijheid en democratie prediken, maar ondertussen is er binnen de US zelf niets meer over van die zogenaamde vrijheid. Iedereen kan daar opgepakt worden als verdachte terrorist. Goed geregeld! 🙂


  29 oktober 2008 om 09:01
  Luuk Ros

  Pfffff, ik lees weleens dat terroristen printjes gebruiken om hun bommen in elkaar te kunnen zetten. En wat te denken van de telefoon: ze bellen elkaar helemaal suf die bommenleggers. Lijkt me minstens even relevant nieuws voor de marketeer, of valt dit in de categorie ‘verstrooiing voor Twitteraars?’.


  29 oktober 2008 om 10:07
  evroekel

  @Luuk: volgens mij gebruiken ze zelfs het internet om daar de handleiding te downloaden! Hot news!

  Doe je even een extra check op de artikelen die in het nieuwe Marketingfacts magazine verschijnen? 😉


  29 oktober 2008 om 11:11
  mgvandenbroek

  @Luuk/Erik: De wereld (VS, US Army, overheid UK) maakt zich druk om Twitter, dat volgens meerdere personen die er verstand van lijken te hebben prima in is te zetten als marketingtool of daarvoor in ieder geval een enorme potentie heeft. Twitter is in de VS allang de status van niche voorbij. Waar gaat het heen in NL. Dat soort dingen…

  @Erik: Goede tip! De rode pen door het T-woord. Daar heeft Luuk wel tijd voor.


  29 oktober 2008 om 11:21
  media

  Geloof dat een aantal traditionelen hier het nog niet helemaal doorhebben. Zullen wel bij een bank of traditionele uitgever werken 😉


  29 oktober 2008 om 11:24
  Remco

  psst, ik zal jullie een geheimpje vertellen, er zijn terroristen die de telefoon gebruiken en het gerucht gaat dat ze zelfs van internet gebruik maken…

  Zou het Amerikaanse leger dat al weten?


  29 oktober 2008 om 13:05
  evroekel

  @Matthijs: het gaat niet om het t-woord, daar is niets mis mee. ’t gaat om relevantie van zaken.

  @Marco: als oppertwitteraar heb je natuurlijk ook geen andere argumenten dan dit, dat snap ik ook wel 😉


  29 oktober 2008 om 13:17
  Oli4b

  Heel het internet is ontworpen voor terroristen en dan wat?!


  29 oktober 2008 om 14:36
  Peter Bonjernoor

  Wat een gedoe, zeg. Als ik een terrorist was zette ik een server in zonder domeinnaam en met bijvoorbeeld forumsoftware. Die benader je dan op IP-nummer en heeft gewoon een login en password nodig om te kunnen lezen en posten.

  Denken die lui nou echt dat die terroristen een openbaar medium gaan gebruiken terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om aan de aandacht te ontsnappen?


  30 oktober 2008 om 08:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!