Crisis? Aan de guerrilla!?

21 oktober 2008, 09:58

{title}Voor diegenen die nog niet crisismoe zijn, deze keer een Facts Inside over de donkere-krediet-dagen en hoe dat nu toch met de advertentiebudgetten moet. Twee ontwikkelingen die recent op dit blog aan bod kwamen: de tarieven voor online display advertising dalen en de mediabestedingen dalen.

Te wijten aan de kredietcrisis of niet, het zou zo maar eens kunnen zijn dat er weer flink beknibbeld moet gaan worden en we massaal, zo creatief mogelijk op zoek moeten naar alternatieven. Wellicht is het goedkopere guerrillapad een optie? Wat denkt u? Of eigenlijk: wat betekent de kredietcrisis volgens u voor reclamemakers, adverteerders en exploitanten en wat is uw oorlogsstrategie? Houdt er bij het verklappen van dat laatste rekening mee, dat uw reactie mogelijk doorgeplaatst wordt in MarketingTribune

Wendy van Esveld is sinds maart 2008 redacteur bij MarketingTribune. Haar opleiding communicatiemanagement aan de Coop-HEAO van Amsterdam sloot ze af met een scriptie over media-impact en een klanttevredenheids- en perceptieonderzoek voor Quote Media Sales. Ze werkte ondermeer als pr- en marketingmedewerker en als communicatieadviseur.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Ronald Bouwman

  Wat is er gebeurd met anticyclisch investeren?

  En is het niet zo dat bij adverteren het niet gaat om hoeveel je uitgeeft, maar hoe de verhouding is tot wat je aan extra inkomsten genereert? Ik heb nog nooit een adverteerder gehoord die niets wilde uitgeven, maar wél adverteerders die waar voor hun geld wilde hebben!

  Accountabilty en meetbaarheid wordt belangrijker als er meer op de centen gelet moet worden. De media die daarin kunnen voorzien zullen profiteren.


  21 oktober 2008 om 13:55
  Ron Lopeteui

  Ja, en als iedereen anticyclisch gaat inzetten, wordt dat dan niet automatisch ‘cyclisch’?


  21 oktober 2008 om 14:01
  Wouter van der Pauw

  De gevolgen van de kredietcrisis versterken de behoefte aan resultaat. Reclame draait niet langer om de mooiste kleur geel, maar om nieuwe inzichten. Om pragmatische creativiteit gemixt met slimme media inzet. Dit is iets waar veel grote bureaus nog een slag kunnen slaan en de kleinere “exoten” een voorsprong hebben. Ik kan voor ons zelf speken, bovenstaande manier van werken legt ons geen windeieren.


  21 oktober 2008 om 14:20
  Joni Gunneweg

  @Carole

  Bedankt voor de slideshare! Er staan een aantal briljante ads tussen!


  22 oktober 2008 om 06:06
  Justin Vijgen

  De kredietcrisis die door de ‘slechte’ hypotheken in de VS ontstond kan nog verdere gevolgen krijgen als blijkt dat de creditcard schulden ook ‘slecht’ zijn. Tijdens Marketing3 – dat door de economische crisis het roer omgegooid heeft en nu focust op de vraag hoe marketeers met deze crisis om kunnen gaan – zal Jeroen Bours (die aan de wieg stond van de bekende MasterCard Priceless campagn) hier op ingaan.


  22 oktober 2008 om 07:19
  marcvanderchijs

  In China hoor ik om me heen dat de totale marketing budgetten voor 2009 omlaag gaan, maar dat het online deel juist stijgt (want effecten zijn beter meetbaar en advertising is meer targeted). Het zou dus wel eens zo kunnen zijn dat de financiele crisis een positief effect heeft op de online advertentiebestedingen.


  22 oktober 2008 om 08:00
  Hubert van Wensen

  Grappig toch, dat mensen in tijden van crisis opeens op zoek gaan naar ‘slimme oplossingen’. Alsof je anders niet slim om moet gaan met budgetten? Oftewel, in goede en slechte tijden is guerrilla marketing je vriend! Maar natuurlijk worden guerrilla tactieken (nog) vaker ingezet als de budgetten krimpen. Want met guerrilla kan je ook met een minder groot budget, toch een grote klap uitdelen. Mijn troepen staan in ieder geval opgelijnd en als Chief Guerrilla Officer bij Lowe & Draftfcb zeg ik dan ook, laat die crisis maar komen! Of beter, doorzetten.


  22 oktober 2008 om 08:05
  wendyvanesveld

  ‘Op dit moment blijven we vol vertrouwen dat we kunnen profiteren van een mogelijk langere periode van onzekerheid en verwachten we marktaandeel te kunnen winnen bij adverteerders die in toenemende mate interesse tonen in een ROI-gedreven dienstenaanbod.’ Luke Taylor, ceo LBi International AB (uit zijn statement bij 3de kwartaalcijfers).


  23 oktober 2008 om 06:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!