Uitzendplaats.nl eerste online uitzendbureau?

8 oktober 2008, 09:10

{title}Vandaag ontvingen we bij Marketingfacts een persbericht over ‘het eerste online uitzendbureau’, Uitzendplaats.nl. Mijn eerste gedachte ging uit naar 2001, toen Randstad de stekker trok uit de joint venture met VNU genaamd NewMonday. Dat, na ongeveer één jaar en na het verbranden van 68 miljoen euro, aldus Emerce en Webwereld toen.

Newmonday moest de brug slaan tussen de jobboards en de uitzendwereld, maar faalde daarin jammerlijk. Kan Uitzendplaats dat wel? Want wat is dat nu eigenlijk, een online uitzendbureau? Een blik op de website van Uitzendplaats geeft de indruk van een goedkoop jobboard met 11 vacatures en 49 kandidaten. Vacatures kan je posten tegen een redelijk laag tarief (65 euro voor een tijdelijke baan, 95 voor een vaste baan), maar het unieke is dat ze verloning aanbieden. Precies: inderdaad een online uitzendbureau, je kan mensen ook inhuren. Maar transparant, want je selecteert zelf op basis van de profielen en niet op basis van wat een intercedent je vertelt.

Interessant is dat per persoon de beschikbaarheid kan worden aangegeven. Specifiek dus wel gericht op typische uitzendbanen, wanneer (welke dagen en dagdelen) kan je werken. De vraag is natuurlijk of men dit na de inschrijving zal bijhouden, maar tijd zal dat moeten uitwijzen. Je geeft namelijk per week aan wanneer je wel en niet kan.

Grappig detail: bij inschrijving staat er dat je minimaal 13 jaar moet zijn, terwijl de minimale leeftijd om in Nederland te mogen werken toch echt 15 is.

Het inschrijfproces is redelijk eenvoudig en daarna kan je je profiel verder completeren. Door bijvoorbeeld je cv te uploaden, je agenda in te vullen wanneer je wel en niet beschikbaar bent en er is een mogelijkheid om je profiel in LinkedIn of Hyves te zetten, hoewel dit niet meer is dan een link. Er zijn nog geen leuke widgets gemaakt.

Wat maakt Uitzendplaats nu tot iets unieks? Het persbericht zegt daarover het volgende:

[blockquote]Er is een aantal voorbeelden van branches die naast de traditionele manier van werken, concurrentie krijgen van online business. Zo krijgen werving- en selectieburo’s concurrentie van de huidige vacaturesites. Is de Rabobank met een online bank Bizner gekomen en heeft bijvoorbeeld Makelaarsland.nl een groot markt aandeel weten te veroveren binnen de makelaarsbranche. En niet te vergeten Marktplaats.nl, dat de handel in tweedehands spulletjes tot een ware rage heeft gemaakt. Dat hebben de pioniers van de kringloopwinkels in Nederland nooit kunnen voorzien. Al deze voorbeelden zijn succesvol omdat ze een bewuste keuze hebben gemaakt om minder te mikken op persoonlijke aandacht, maar de diensten te verlenen door middel van het Internet voor een lager, maar vooral ook transparanter en deels zelfs onderhandelbaar tarief.[/blockquote]

Ik heb het idee dat de initiatiefnemer een paar dingen over het hoofd ziet. Want de werving- en selectiebureaus spinnen juist veel garen bij de jobboards, maar krijgen meer en meer concurrentie van sociale netwerken als LinkedIn. En in de optiek van werkzoekenden is er geen verschil tussen een uitzendbureau of een werving-en selectiebureau. Ook vraag ik me af of juist die ‘minder persoonlijke aandacht’ werkt, want juist in de arbeidsmarkt willen werknemers meer persoonlijke aandacht. De klachten over onpersoonlijke uitzendbureaus en recruiters, waar je op gesprek gaat en die uiteindelijk niet geluisterd hebben zijn legio. Onderzoek wijst niet voor niets uit dat 25 procent van de werkzoekenden de werving- en selectiebureaus per definitie mijdt, 50 procent probeert ze te ontwijken.

Mijn conclusie: het is in ieder geval niet het eerste online uitzendbureau, zoals het persbericht claimt. Het is ook eigenlijk niet meer dan een jobboard met mogelijkheid tot verloning. Wat wel kan werken, en dat is een pluspunt, is de directe koppeling tussen werknemer en werkgever, juist omdat men zich dus positioneert als uitzendbureau en er dus geen andere bureaus tussen zullen zitten. Interessant is ook de beschikbaarheidtool, iets waarvan ik denk dat goed ingezet kan worden voor bijbanen en part-time banen. Die markt is niet transparant en daarmee liggen er voor dit initiatief dus wel mogelijkheden.

Ik ben er zelf nog niet over uit of dit initiatief er één is voor de deadpool is, zoals NewMonday, of dat het een niche markt aan gaat boren voor bijbanen en studentenbanen via een open en transparant systeem.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

10 Reacties

  ~~**Martijn**~~

  “Grappig detail: bij inschrijving staat er dat je minimaal 13 jaar moet zijn, terwijl de minimale leeftijd om in Nederland te mogen werken toch echt 15 is.”

  nee hoor

  echt 13

  maar dan mogen ze maar heel weinig en heel licht werk doen.


  8 oktober 2008 om 11:00
  chi666

  Oeps, je hebt gelijk. Ik had gekeken naar het minimumjeugdloon en dat begon op 15 volgens mij, dus vandaar de assumptie. Meteen even aanpassen maar.


  8 oktober 2008 om 11:14
  Tim Huijbers

  Een ordinaire marktplaats voor werkzoekenden, althans zo lijkt het als ik de homepage zie. (als het de kleuren en de prachtige frames van MP had dan komen ze een aardig eind in de vergelijking…

  Ik heb me er niet verder in verdiept, maar op het 1e gezicht niet zoveel specialer en boeiender dan een andere jobsite (of ze nou transparanter zijn, of verlonen etc, iedereen heeft wel een usp..)


  8 oktober 2008 om 11:45
  Maarten Dullaert

  Begin dit jaar heeft ook http://www.ottojobs.eu geprobeerd om in deze niche in te stappen. De bedoeling was ook om hier werkgevers in staat te stellen om op basis van profielen werknemers te selecteren. Status nu: enkel en alleen jobboard


  8 oktober 2008 om 11:52
  Multus

  Het heeft veel weg van marktplaats.nl. Ben benieuwd wat dit doen.


  8 oktober 2008 om 12:00
  Matthijn

  Dit initiatief maakt de markt een stuk stransparanter. Top!


  8 oktober 2008 om 12:25
  Thomas Eilander

  Als ik die hoeveelheid vacatures zo zie dan vrees ik dat ze te weinig tijd in het vooraf verzamelen van content hebben gestoken. Ik hoop voor ze dat kandidaten zich ook daadwerkelijk gaan inschrijven… maar ja, waarom zou je dat doen bij dit magere aanbod?


  8 oktober 2008 om 13:09
  nubanen.nl

  zet dan gewoon gratis je vacature op nubanen.nl. Dat werkt simpel en is gratis.


  8 oktober 2008 om 16:01
  Henk

  @nubanen.nl

  Je site heeft veel weg van pandaflex.nl. Gebruiken jullie templates ofzo?


  8 oktober 2008 om 16:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!