SlideshareReview (5): Mobiel Internet bij de NOS

2 oktober 2008, 06:31


Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media bij de NOS, gaf maandag bij MoMo een update, 4 maanden na de lancering van NOS mobiel. In totaal werden in september via al deze mobiele sites en applicaties meer dan 7 miljoen pagina’s opgevraagd.

In juni durfde Stekelenburg geen verwachtingen uit te spreken over het aantal kijkers: ‘Als er 50.000 mensen tegelijkertijd met een groot sportevenement op internet kijken, dan vinden wij dat veel. Op m.nos.nl hebben we nu ongeveer 100.000 pageviews per maand. Verder doe ik er geen uitspraken over.’ Vooraf werd het downloaden van een niet-generieke software applicatie als mogelijk obstakel voor adoptie beschouwd. Toch hebben er inmiddels 100.000 downloads plaatsgevonden die in augustus tot 1,3 miloen pageviews hebben geleid. Opvallende resultaten:

 • 77% zoekt Nieuws
 • teletekst is het meest populair (12.000 Blackberry en 34.000 iPhone bezitters hebben inmiddels een Teletekstapplicatie geïnstalleerd).
 • van de video content is het NOS Journaal het populairst
 • 19% gebruikt de NOS mobiel applicatie thuis
 • 96% is man en dat hangt vast samen met het feit dat sportcontent de belangrijke reden voor het gebruik van NOS Mobiel (tussenstanden, live beelden enz.)

Uit het persbericht blijkt dat de heren tevreden zijn over de adoptie van dit medium. Roeland Stekelenburg: “De gebruikersaantallen, aangevuld met de resultaten van het representatief onderzoek van Synovate, tonen aan dat het Nederlandse publiek ons mobiele platform in toenemende mate weet te vinden en te waarderen. We zijn bijzonder trots dat we al na vier maanden kunnen concluderen dat de NOS een van de grootste mobiele platforms is in Nederland. We groeien als kool.” De timing was ook prima gezien de sterk opgaande lijn in mobiel internet gebruik. In Nederland gebruiken 850.000 mensen wekelijks mobiel internet en 1,6 miljoen mensen maandelijks. In de VS is de voorspelling dat het aantal actieve mobiele internet gebruikers gemiddeld met 37% per jaar zal groeien (Onderzoek JP Morgan). De groei van wekelijkse mobile search in Europa en VS zit daar nog boven (zie onderstaand schema van comScore:

{title}

De dubbelcijferige groei geeft aan dat de consument (eindelijk) over de brug is. Nu ligt de bal weer bij de aanbieders. Naast nieuws, weer, verkeer en sport heeft de consument nog een aantal behoeften waar de aanbieders nog onvoldoende op ingesprongen zijn. Dit zijn entertainment, non-profit, doelgroepen, e-commerce en health&leisure. Er is nog sprake van een hiaat tussen contentvraag en –aanbod blijkt uit onderzoek van OMI2. Ik denk dat met name de vrouw nog wel beter bediend kan worden. Iets met mobiele communities ofzo. En location based kortingsbonnen. En As the world turns.

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Zakelijk mobiel internet

  Leuk om te zien dat mobiel internet best populair is!


  31 oktober 2008 om 10:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!