FOK! en Tweakers vieren mijlpalen

1 oktober 2008, 06:25

{title}Tweakers bestond gisteren tien jaar. Op diezelfde dag was het precies negen jaar geleden dat Danny bij FOK! nieuwsbericht nummer 1 plaatste. Inmiddels zitten ze daar bij FOK! op krap 100.000 nieuwsberichten, Tweakers is sinds 2006 onderdeel van VNU Media (voor véél overgekocht, niemand weet precies hoeveel) en deed vanuit VNU een persbericht uit over de mijlpaal.

Bij FOK! vieren ze het met een nieuwsbericht op de homepage. Bij Tweakers pakken ze het wat grootser aan: in de aanloop naar de mijlpaal van 10 jaar is er een aantal artikelen verschenen over de geschiedenis en de ontwikkeling van Tweakers.

FOK!

Op FOK schreef men gisteren dit: ‘Enkele FOK!ers merkten het gisteren al op, maar vandaag is het eindelijk zo ver. Het is precies negen jaar geleden dat Danny nieuwsbericht nummer 1 plaatste op de FOK!frontpage. Een leuk detail is dat we op enkele berichten na nieuwsbericht nummer 100.000 bereikt hebben.’

Over de afgelopen negen jaar en over de duizenden berichten is men verder kort, verwacht ook hier geen achtergrondverhalen van FOK! (zeer consequent): ‘In de beginperiode werden er maar enkele berichten per dag geplaatst en was het aantal reacties vaak op één hand te tellen. De eerste mijlpaal werd gevierd op 18 februari 2000 toen Bart (JD) bericht 1000 plaatste. FOK! groeide gestaag door en op 6 januari 2005 kon de champagne opnieuw uit de kast gehaald worden toen ChrisJX bericht 50.000 plaatste. Vandaag, negen jaar na bericht 1, hebben we opnieuw iets te vieren!’ Proficitat, FOK!

Tweakers

Tweakers, inmiddels sinds 2006 onderdeel van VNU Media, pakte het wat grootscheepser aan. Het persbericht begint in ieder geval zo: ‘In 1998 gestart als hobbyproject vanuit een Hilversumse studentenkamer is Tweakers.net in 10 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste IT en consumentenelektronica website van Nederland.’

Fijn, een promopraatje van VNU, gelijk hebben ze daar. Maar de redactie van Tweakers heeft zelf ook een paar prachtige artikelen geschreven over het tienjarig bestaan.

In ‘Tweakers.net 10 jaar: de veteranen spreken’ zijn een paar schitterende citaten te vinden van de leden en admins van het eerste uur. Uit de inleiding: ‘Een decennium lang Tweakers.net in de lucht houden verwezenlijk je niet zomaar. Voor een belangrijk deel is dit te danken aan de onverschrokken inzet van mods, admins en andere onbetaalde mede-tweakers.’

Uit de mond van Martijn Steenbergen (31) – beter bekend als Oscar the Grouch, heeft de Tweakers-redactie dit citaat opgetekend: ‘Helemaal precies weet ik het niet, maar ik weet wel dat ik als eerste op de Frontpage terecht kwam. Op dat moment was ik gedetacheerd bij een erg saaie klant en daardoor had ik nogal wat tijd over. Ik geloof dat ik de gehele site woord voor woord uitgelezen heb.’

Ook het verhaal over Anton Tieleman (26) beter bekend als AntonT is prachtig om te lezern. Uit zijn mond tekende de Tweakers-redactie onder anderen dit citaat op: ‘Steeds weer moet je de energie vinden om dezelfde beginners de juiste kant op te sturen. Ook moet je regelmatig beslissingen verdedigen en de overige subfora bijhouden. Maar een goede mod heeft toewijding, kennis van zaken, is in staat zijn uitleg te geven en heeft een houding die aansluit bij de ‘sfeer’ in het forum dat hij modereert.’

En zo gaat het nog even door op Tweakers. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de hostinggeschiedenis van Tweakers. Citaat: ‘Tweakers.net is niet altijd zo groot en financieel gezond geweest als vandaag de dag. Begin 2001 werden Tweakers.net en Fok nog samen bij Vuurwerk Internet gehost om de kosten een beetje te drukken. Al snel bleek dat ook die serverinrichting niet optimaal was.’

Of, ach, doe eigenlijk maar ook, dit artikel over de geschiedenis van Tweakers, geschreven door Femme Taken himself: ‘De geschiedenis van Tweakers.net: ontstaan en hobbyfase’.

Al die aandacht voor de founders van Tweakers, dat moet de community een geweldige drive geven. Ik vind het in ieder geval erg gaaf gedaan, en zeer de moeite waard om je in te verdiepen.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

5 Reacties

  ingejanse

  Ik heb er een jaar als redacteur gewerkt (ten tijde van de roerige overname trouwens), wat erg leuk was. Bij opperhoofd Femme heb ik toen nog 2 nachten gelogeerd vanwege de verslaggeving van Cebit in Duitsland, aangezien zijn huis het dichtst bij Duitsland stond.

  Tweakers blijft een positief-apart verhaal, aangezien ze door strenge moderatie en regels ervoor gezorgd hebben dat de reacties bij nieuwsberichten in de regel nog informatiever zijn dan het bericht zelf. Ook het forum is een relatieve oase van rust en informatiedichtheid. Natuurlijk heeft dat zijn keerzijdes (er zijn vele gebruikers van de reacties en het forum die zichzelf miskend en gemuilkorft voelen), maar dat is inherent bij het in de praktijk brengen van een duidelijke visie (zoals Femme gedaan heeft) over hoe de community van Tweakers.net het beste kan functioneren. Op naar de volgende 10 jaar!


  1 oktober 2008 om 08:53
  media

  Heb bewondering voor zowel Fok! als Tweakers, twee prachtige communities die Nederland rijk is. Fok! dat toch regelmatig het nieuws wist te halen en waar de emoties sosm hoog opliepen. Tweakers is commercieel gezien een absoluut succes. Geen idee hoe het tegenwoordig draait en wat de actuele waarde is, maar ik heb destijds in de wandelgangen overnamebedragen van 11 miljoen euro gehoord.


  1 oktober 2008 om 09:09
  André Scholten

  Ik ben al een paar jaar moderator op het forum en haal daar nog steeds veel kennis weg. Er zit een enorme groep mensen die constant kennis aan het delen is. De nieuwste zaken zijn daar vaak al uitgebreid besproken voor ze live/in de verkoop/uitgebracht worden.

  Hulde.


  1 oktober 2008 om 10:57
  Jeroen van Eck

  En welk (deel van het) forum mag dat dan wel wezen? Ik ben namelijk altijd wel geïnteresseerd in wat kennis!


  1 oktober 2008 om 11:13
  Thomas Eilander

  Proficiat! Tweakers kom ik niet zo veel maar het is gewoon een begrip geworden voor iedereen die veel met IT bezig is. Fok vind ik een geweldige nieuwssite. Sinds ik de site ken kom ik er nog steeds bijna dagelijks om even snel het nieuws te checken.


  4 oktober 2008 om 16:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!