MediaMonks maken met businessplan gehakt van concurrentie

15 september 2008, 09:01

Bovenstaande video staat alweer een maand live, maar wij hadden hem nog niet gezien. In deze ‘promotievideo’ maakt mediabureau MediaMonks gehakt van de concurrentie. Tsja, als je in je businessplan voor 2008-2009 hebt opgenomen dat je het ‘leading online Dutch marketing Agency’ wilt worden, dan moet je je durven onderscheiden.

De Monk maakt gehakt van NR6, MediaRepublic, Qi, RedUrban, Clockwork, ACHTUNG!, Bone, Fabrique en Lbi. Directeur van MediaMonks Victor Knaap legt uit: ‘We hebben voor ons 7,5 jarig bestaan een presentatie gegeven over wat we gedaan hebben de afgelopen jaren. Tijdens zo’n presentatie moet je natuurlijk ook gaan zeggen wat je gáát doen, we moesten onze visie op de toekomst van MediaMonks geven. En dat is dit.’

Knaap vervolgt: ‘Het is in eerste instantie een intern filmpje geweest. Uiteindelijk belandt dat natuurlijk overal. Ons nieuws was dat we een grote interne videostudio gingen bouwen, dit is het eerste filmpje dat daar gemaakt is.’

Knaap zag afgelopen maand een tweet voorbij komen van Rhinofly met daarin de vraag of MediaMonks Rhinofly wel serieus neemt. Rhinofly komt immers niet in het filmpje voor. Knaap zag er een knipoog in. ‘Ik hou mijn telefoon gereed, en hoop dat de concurrentie net zoveel humor heeft als wij. Iedereen die het filmpje tot nu heeft gezien was heel positief.

Moeilijk in te schatten wat de concurrentie van dit soort ‘businessplannen’ vindt. Ik vind het zelf wel sterk, en in lijn met dit verhaal: ‘Lost Boys heeft gemengde gevoelens bij ‘liefdevolle opvang’ Verloren Jongens door MediaMonks’.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

24 Reacties

  Jay de Groot

  Erg ambiteus in ieder geval.. En laat aan de duidelijkheid niet over.

  En zoals wel vaker met de Monks. Weinig subtiel. Maar wel passend.


  15 september 2008 om 09:45
  media

  Haha, prachtig, een bureau met ballen!


  15 september 2008 om 10:43
  mgvandenbroek

  @Frank: Dank voor de url: mooi voor de onderbouwing van het verhaal. Het is inderdaad een schande dat jullie niet genoemd worden, gaat je omzet kosten 😉


  15 september 2008 om 10:52
  koningwoning

  Leuk bedacht

  Vraag me alleen af of ze ook hebben betaald voor de muziek van Okami….

  zo niet: Foei Monks!

  ;-p


  15 september 2008 om 11:39
  mgvandenbroek

  @Koningwoning: haha! Ben trouwens wel echt benieuwd wat de bureaus die WEL genoemd worden in het filmpje ervan vinden. Het blijft wat stil… 😉


  15 september 2008 om 11:47
  Richardotto

  Mooi gemaakt. Zo’n 2 jaar geleden kwam reclamebureau Bloody Minded trouwens met een online game waar je de logo’s van grote reclamebureaus kapot kon schieten. Ludieke acties tussen reclamebureaus zijn dus niet helemaal nieuw.


  15 september 2008 om 12:24
  Karlijntje

  Leuk uitgevoerd, maar erg langdradig en ik snap niet helemaal de samenstelling van hun kennelijk grootste concurrenten.


  15 september 2008 om 13:03
  freekbijl

  wij worden wel genoemd in het filmpje, maar niet in dit artikel.. waar sta je dan in de hoe-serieus-wordt-je-genomen ladder 😉 ?? Ik stel voor de MM jaarlijks dit soort grappen gaat uithalen, zodat je naast de bekende lijstjes weet waar je staat !

  Mijn mening zit trouwens ergens tussen Frank en Karlijn. Heel strak filmpje maar is na 1 keer kijken ook wel weer bekeken..


  15 september 2008 om 13:32
  Martijn Dood

  Leuk! Hoewel het even duurt voor je het helemaal uitgezeten hebt. Ik moet zeggen dat ik enigszins teleurgesteld ben dat wij (Advance) niet aan stukjes worden gemept. Ik opteer hierbij voor de volgende viral! 😀


  15 september 2008 om 13:44
  Karlijntje

  @bas

  dat vind ik nou weer slim. Zo is ie tenminste kort en krachtig en doet het ook nog iets met de kijker. De lange versie is alleen jullie in de aanval. Nu kan ik nog zorgen dat er een bedrijf geskwoesjd word (ik kan even geen betere term hiervoor bedenken :D)


  15 september 2008 om 13:45
  mgvandenbroek

  @Freek Bijl: Ergens tussen Rhinofly en Lost Boys, maar een stuk boven Advance 😉 Ik denk (voorzichtige inschatting) dat de auteur van het stuk eFocus gewoon ff vergeten is te vermelden….


  15 september 2008 om 13:49
  Martijn Dood

  @Matthijs Wrijf het er nog maar even in! 😉


  15 september 2008 om 13:53
  freekbijl

  @Matthijs Pfoeii.. gelukkig ;)! Het is je vergeven. De les uit de reacties leert ons dus ten tweede male dat MediaMonks een serieuze bureauselectie moet gaan doen op basis van inzichtelijke criteria. Anders gaat het mis zo 🙂


  15 september 2008 om 13:58
  chi666

  prachtig filmpje ja. Ik ben voor een jaarlijkse update 🙂


  15 september 2008 om 14:35
  Jay de Groot

  Ik zeg Vic, Wes, Gin… jaarlijks een video dan maar? Is het misschien een idee om eens een contest op te zetten waarbij de bureaus eens subtiel elkaar bashen?? Net een paar weken voor de Spinawards zodat de goede inzendingen nog gebruikt kunnen worden.

  😉


  15 september 2008 om 15:10
  Jay de Groot

  @Frank .. Lijkt mij een goed plan. .. Subtiel maar wel met sterke ondertoon eens per jaar even uit mogen/kunnen halen naar conculega’s. Moet wel een jury bij zitten als je mij vraagt.

  ;o)


  15 september 2008 om 19:06
  Lodewijk de Groot

  Leuk gemaakt, Chuck Norris die nog even voorbij komt 😉

  Echter heb ik na 1 minuut de clue wel begrepen en hoef ik de rest niet meer te zien..


  16 september 2008 om 06:08
  Cas Toeset

  Tijdens zo’n presentatie moet je natuurlijk ook gaan zeggen wat je gáát doen, we moesten onze visie op de toekomst van MediaMonks geven. En dat is dit.’ ………Misschien wat old school achtig, maar als dit iets met visie te maken heeft, dan ben ik even lost. Wellicht nog een oude marketing regel is dat je vooral NIET je concurrenten moet gaan afvallen. Wat mij betreft een gevalletje “volledig de plank misgeslagen” en dan nog hard ook.


  16 september 2008 om 08:34
  BAS

  mwah… matig concept en langdradige executie.. de grap is er al snel van af.

  vraag me af of MM hiermee niet ook laat zien dat ze conceptueel eigenlijk niet zo sterk zijn…

  Ben zelf geen fan van concurrentie-bashing. De fascinatie van MM met Lbi is inmiddels ook al weer zo 2007


  17 september 2008 om 11:06
  frans klarendal

  Doet me denken aan de slechtste tijden van de internetbubble. halftalenten proberen met veel geschreeuw hun magere wol te verkopen.


  22 september 2008 om 17:42
  Jay de Groot

  @frans Klarendal

  De slechte tijden van de bubble? Da’s een goede. Was de bubble niet in zijn geheel slechte tijden? In ieder geval daar waar het om kwaliteit ging? Want bij met Blast Radius had ik er niet zoveel last van.

  Maar in geval van de MediaMonks. Als je met magere wol daar op doelt.. dan vraag ik me af of je ze wel kent? Met een kleine 70 mensen zo’n beetje wel de grootste interactieve actie marketing tent van nederland. Dat word je niet zomaar.

  En waarom zou je altijd beleeft moeten zijn naar je conculega’s? Zijn we in nederland al niet te veel aan het polderen?

  gr. Jay


  22 september 2008 om 17:56
  frans klarendal

  @ jay. je hebt gelijk, ik bedoel de tijden net voor de internetbubble… we kennen het rijtje: magic minds, change the script en dan nu weer mediamonks… het mooie van de internetbubble was dat de goede bedrijven over bleven die echt iets toevoegden.

  ik denk dat mediamonks inderdaad meer monnikken zijn dan echte creatieven, zoals hierboven al iemand zei.


  22 september 2008 om 18:09
  BAS

  @ Frans

  precies.. 70 mensen die veel produceren en daar trots op mogen zijn.

  Creatie is echter een ander vak en daar excelleert MM niet. Niks mis mee want ik zie dat daar ook een volwassen en rendabele markt voor is.


  24 september 2008 om 06:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!