Skype 5 jaar: op naar de 1 miljard downloads

29 augustus 2008, 05:49

{title}In augustus 2003 werd de eerste publieke bèta van Skype gelanceerd (Wikipedia). Nu zijn we een lustrum verder, en bestaat Skype 5 jaar (via: The Next Corner). In vijf jaar kan veel gebeuren, meest memorabele moment is natuurlijk de verkoop aan eBay voor 2,6 miljard dollar. Zoals zoveel startende internetbedrijfjes die afhankelijk zijn van en drijven op de zich razendsnel ontwikkelende technologie, bleek ook Skype moeilijk te monitizen: eBay moest in oktober 2007 naar buiten brengen dat er een fors bedrag werd afgeschreven op de waarde van Skype (1,4 miljard dollar). Oprichter Niklas Zennstrom trad daarop af als CEO.

Hoewel het lijkt, alsof Skype al zo lang bestaat als e-mail (‘skypen’ is wat mij betreft net zozeer een normaal werkwoord als ‘googlen’), is dat dus niet zo. In vijf jaar heeft het bedrijf bijna 1 miljard downloads van de Skype-applicatie gerealiseerd. Dat is een knappe prestatie. Op dit moment staat de Skype-downloadteller op 977694439 (vrijdag 29 augustus, 09:45).

Het duurt dus niet lang meer, voordat de magische grens van 1 miljard downloads bereikt zal worden. Hieronder een graph van randomdomainname.co.uk. Daar hebben ze iets intelligents gedaan met de gebruikersgegevens van Skype (data van vandaag).

{title}

Overigens kreeg ik gisteren onderstaande email van Skype (vast toeval). Misschien hebben ze weinig cadeautjes gekregen voor het lustrum. Misschien hebben ze weinig te vieren. Misschien dachten ze, als wij geen cadeautjes krijgen, dan regelen we het zelf wel. Nou, graag gedaan, Skype. Proficiat. Misschien had ik de algemene voorwaarden moeten lezen. Maar misschien is Skype ook wel gewoon een k*t bedrijf (mijn tegoed bedroeg meer dan 20 euro, en ik heb even gezocht: ik heb maar 1 email van Skype gekregen de afgelopen 180 dagen, en dat is onderstaande).

Hallo M.G. van den Broek,

Uw account is al 180 dagen inactief en daarom is uw Skypetegoedsaldo helaas vervallen. We hebben u al drie e-mails ter herinnering gestuurd. Zoals we al hebben uitgelegd, betekent dit dat het tegoed op uw account nu is gewist.

Hieronder vindt u het vervalbeleid inzake Skypetegoed, waarin u kunt lezen waarom uw saldo is komen te vervallen.

=== Wat zijn de regels omtrent het vervallen van Skypetegoed? ===

1. Skypetegoed vervalt 180 dagen na uw laatste aankoop of actie waarvoor tegoed nodig is, zoals bijvoorbeeld het bellen van een gewoon toestel of het verzenden van een SMS-bericht.

2. Met iedere aankoop, betaald gesprek of SMS-bericht wordt de vervaltijd teruggezet op 180 dagen.

3. Conform de gebruikelijke boekhoudkundige regels komt uw resterende saldo te vervallen wanneer u het niet gebruikt.

4. Voordat uw Skypetegoed vervalt, ontvangt u e-mails ter herinnering; respectievelijk dertig dagen, zeven dagen en 72 uur voor het moment van vervallen.

Tot snel weer,

de mensen van Skype

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Gosse AdB

  Niet bepaald netjes!


  29 augustus 2008 om 06:48
  mgvandenbroek

  @Merlijn: “en ik heb even gezocht: ik heb maar 1 email van Skype gekregen de afgelopen 180 dagen, en dat is onderstaande).” Ja, ik heb dus gezocht, en was meer dan wakker.


  29 augustus 2008 om 09:02
  Kjeld Kahn

  1 miljard downloads is niet zo knap in mijn ogen met hun manier van software ontwikkeling.

  Elke keer als ik het programma opstart moet ik bijna gedwongen ene nieuwe versie downloaden van 20+mb.. Er komen dan alleen maar vratsen bij die ik niet nodig heb. Eigenlijk zou ik liever een “light” versie hebben niet zoveel ruimte in neemt.


  29 augustus 2008 om 10:10
  Paul Hottinga

  Niet netjes van Skype, misschien in de Spam box gekomen?


  29 augustus 2008 om 16:29
  heee hou op

  heeeeeeeeeeeee hou op skyp is supper tof!!!!


  2 januari 2014 om 18:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!