Welke tool(s) gebruik jij voor het bouwen van een sociaal netwerk?

2 augustus 2008, 15:22

Welke tool(s) gebruik jij voor het bouwen van een sociaal netwerk?Vooruitlopend op de komende Forrester Wave: White Label Social Networks and Community Platforms, ben ik eens in het aanbod van sociale media platformen gedoken. En alhoewel nog veel bedrijven worstelen met de vraag of en zo ja hoe het online communities kan inzetten, is de markt voor social media tools al enkele jaren volop in beweging.

Zo publiceerde Mark Hendrickson afgelopen jaar op TechCrunch al een overzicht van 9 mogelijkheden om je eigen social netwerk te bouwen gevolgd door een update met 34 social network tools. Dit voorjaar kwam Barry Hurd van 123 Social Media met een lijst van 6 Enterprise Social Media Platforms. Voor de komende Forrester Wave houdt Forrester-analist Jeremiah Owyang op Web Strategist een lijst van 50+ social networking platforms bij en afgelopen week kwam Marc Meyer van Social Media Today met 25 Enterprise Social Media Platforms. Aanbod genoeg dus!

Op basis van al deze lijsten heb ik 25+ aanbieders van sociale media platformen geselecteerd die wat mij betreft de moeite waard zijn om eens verder te bestuderen. Deze lijst is alles behalve volledig, maar geeft een aardig beeld van het aanbod. Waar ik eigenlijk veel meer benieuwd naar ben is welke tool(s) anderen nu gebruiken bij het bouwen van sociaal netwerk en waarom ze voor die tool(s) hebben gekozen. Wie kan en wil zijn/haar ervaring met ons delen?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

14 Reacties

  André Scholten

  Ik mis een hele bekende: WordPress. Veel redelijk bekende bloggers gebruiken dat als platform om een sociaal netwerk op te bouwen.


  2 augustus 2008 om 18:37
  media

  @Andre: WordPress moet inderdaad worden toegevoegd! Kun jij een succesvolle online community noemen die gebruik maakt van WordPress? Ben ook wel benieuwd naar de ervaringen. Alvast dank!

  Weet iemand welke tools Tweakers, Fok, Geenstijl, etc. gebruiken voor hun platform?


  3 augustus 2008 om 03:56
  Walter Vos

  @Tibor en @Marco: http://www.johnchow.com, http://www.shoemoney.com zijn allebei grote sites in het ‘make money online’ segment en hebben heel veel vaste lezers/reageerders. Hartstikke WordPress allebei!


  3 augustus 2008 om 04:49
  media

  @Walter, Tibor: dank voor de links!

  Blijft mijn vraaag nog wel staan waar de grote Nederlandse communities in zijn gebouwd? Iemand?


  3 augustus 2008 om 04:55
  rickmans

  @Marco,

  Veel zitten op stukken gecustomized standaard software:

  Gathering of Tweakers hebben sinds kort een eigen, customized, versie van React; de frontpage van Tweakers is weer custom made

  FOK!forum draait op Replique welke afaik niet publieke verkrijgbaar is, zelfde geldt voor de weblog van FOK! die draait op burningCat en dat is ook niet publieke verkrijgbaar. De andere onderdelen van FOK! zijn weer custom.

  bokt.nl draait op phpBB

  Partyflock draait op custom software

  Kortom er wordt zover ik kan zien veel gecustomized in NL.


  3 augustus 2008 om 05:31
  Ronald

  Is toch niet vreemd dat succesvolle communities customized software hebben? een succesvolle community zal veelal met een kleine set aan functionaliteiten zijn begonnen en doorgebouwd hebben met die functionaliteiten waar de community om vraagt en die passen binnen die community. Elke community is anders / groeit anders en heeft andere behoeften, die kun je nooit helemaal goed met standaardfunctionaliteiten invullen.

  Nog even afgezien van blogging dat meer een standaard kunstje is.


  3 augustus 2008 om 07:36
  lbroekman

  In aanvulling op de WordPress opmerking: in Oost-Europa is LiveJournal erg groot, zowel voor bloggen als het onderhouden van een netwekr (bron: @obk). Nog geen tijd gehad om dit een stevig uit te zoeken, maar ik word wel getriggerd door de comments hier om daar verandering in te gaan brengen.

  Verder: tools zijn feitelijk geen belemmering meer en de content (relevantie) zou het verschil moeten. Als daar wel beperkingen zijn (door tooling) haken deelnemers af.

  Ning is een prima oplossing, maar waar toch wat schuin naar wordt gekeken als een organisatie dit inzet, bijvoorbeeld vanwege beperkte schaalmogelijkheden. Niet altijd terecht naar rmijn mening.


  3 augustus 2008 om 09:00
  Pawel

  Inderdaad is Ning een snelle oplossing en nog wel de beste, die in veel gevallen de minpunten van de “kant-en-klare” oplossingen niet heeft(bugs,onderhoud, customizing). Als je een echt serieuze speler wil worden dan vind ik moet je het zelf bouwen. Niet je core business uit besteden. Bouw een team in een Oostblok land zodat het betaalbaar is, kom tot een aardige versie van het product binnen 3-4 maanden, en haal investering op. 🙂


  4 augustus 2008 om 04:25
  Marc

  @Ronald

  Ik ben het helemaal met je eens. Daarnaast speelt hosting en beheer ook een belangrijke rol voor een echte community site (schaalbaarheid bij snelle groei van je community) waardoor er vaak gekozen wordt voor maatwerk (customized software of volledig maatwerk).

  Als je momenteel van plan bent om een community op internet te gaan faciliteren is het nu vaak kiezen tussen het gebruiken van standaard social media tools (die je vaak beperkt kan customizen) of iets op maat (laten) bouwen. Als Mobillion menen we dat dit een te beperkt aanbod is. Daarom hebben we de afgelopen twee jaar geinvesteerd in een social software development platform BRIX waarmee we maatwerkoplossingen bieden voor social media websites gebruikmakend van een bibliotheek van standaard modules. Hierin hebben we de kennis en ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan als applicatiebeheerder van de Sugababes community meegenomen.

  @Marco; je kan Mobillion met het BRIX platform dus aan je lijstje toevoegen.


  4 augustus 2008 om 12:57
  Timothy

  Ik gebruik zelf WordPress, handige tool waarvan net een upgrade is ontwikkeld. Deze kan ik iedereen aanraden die gebruik wilt maken van een tool om een sociaal netwerk op te zetten.


  16 september 2010 om 11:22
  Jennifer

  Ik denk dat het er aan ligt hoe groot het sociaal netwerk is wat je wilt opzetten.

  Voor bloggen raad ik ook WordPress aan. Succes ermee!


  16 februari 2011 om 13:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!