Niet op Flickr

8 juli 2008, 08:35

{title}

Vanmorgen zag ik in NRC.next bovenstaande foto van een jongen die een sigaret rookt. Maarten Dors fotografeerde dit jongetje vorig jaar juni in Barlid, Roemenië. “Hij was met een groepje jongens aan het voetballen. Ze rookten bijna allemaal. Ik gok dat hij een jaar of dertien is.” Volgens Dors laat de foto goed het leven op straat in het land zien. “Je ziet er veel kinderen buiten. Het zijn geen wezen, maar hun thuissituatie is zo slecht dat ze liever op straat blijven”. Omdat in Roemenië sigaretten ook per stuk worden verkocht, kunnen ook straatkinderen ze kopen.

Dors plaatste het beeld op de fotosite Flickr. Yahoo!, eigenaar van Flickr, verwijderde de foto vervolgens zonder vooraf te waarschuwen. Volgens de website overtrad Dors ermee een ongeschreven wet dat kinderen niet rokend mogen worden afgebeeld. Dors wist Yahoo ervan te overtuigen dat het beeld roken niet promoot, maar een verhaal vertelt over het leven in Roemenië. Een paar dagen later mocht hij de foto terugplaatsen op de site. En nu heeft AP het nieuws opgepakt. Dors verwijst wederom op Flickr naar dit artikel (’Public’ online spaces don’t carry speech, rights’) en naar ondertaand filmpje op YouTube.

Dit filmpje en het artikel van AP hebben de boel dus weer op scherp gezet. Want het nieuws is volgens Jeroen Mirck (comment op Flickr) al van september 2007. Karlijn van den Berg liet ook via Flickr weten dat de foto vanmorgen ook in DAG stond, nu zonder de uitleg van Maarten Dors erbij. Ik heb zelf even gezocht op ‘smoking kid’ op Flickr en krijg tig foto’s van rokende kinderen te zien. Waarom zou Flickr nu juist deze foto hebben verwijderd?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Hans Ruinemans

  De Associated Press doet het probleem in hun videoclip op YouTube helder uit de doeken. Een search op Flickr leverde 5.973 hits op met ‘smoking kids’. Laten wij eens kijken hoeveel dat er over een week zijn. 🙂


  8 juli 2008 om 10:53
  Oof

  Flickr is zo preuts als de neten. Ik ken behoorlijk wat mensen waarvan foto’s verwijderd werden en hele accounts gesloten zonder vooraf gewaarschuwd te worden en zonder uitleg achteraf. Dat ze door Yahoo zijn overgenomen maakt het er niet beter op. Het heeft er alle schijn van dat het bedrijf zijn mores uit zeer christelijke amerikaanse hoek komt. Je wordt niet goed van die schijnheiligheid. In een film is het niet erg om 30 man in een paar seconden op de meest gruwelijke wijze om te brengen maar een tepel in beeld en heel het land is in rep en roer. Ik zeg afzinken die handel.


  8 juli 2008 om 11:49
  madbello

  Als ik die foto zie krijg ik inderdaad gelijk zin om te roken. Prachtige foto trouwens.


  9 juli 2008 om 05:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!