Moeder van alle sociale netwerken: The Well

28 april 2008, 05:33

Erg leuke video van Howard Rheingold gevonden: het is een opname uit 1989 van de BBC, die nooit is uitgezonden. Het gaat hier over een verslag van een officeparty van the Well, de moeder van alle online communities (en dus social networks). En dus erg interessant.

Het is bijna archeologie: mensen die 20 jaar geleden aan een reporter proberen uit te leggen wat ze aan het doen zijn met elkaar. Doet mij denken aan de verhalen die we tegenwoordig vertellen over Twitter. Of Hyves. Of…(vul in).

Interessant wat je ze hoort zeggen over hun online community, zoals wat het is, wat het voor hen heeft betekend, hun televisie kijkgedrag, het idee dat er meer communities zoals de WELL zullen ontstaan, hoe ze zich online gedragen, etc.

Je kijkt ook naar meer dan alleen het begin van sociale netwerken: in de video zie je o.a. Stewart Brand en Howard Rheingold, die beiden Wired magazine zijn begonnen, Global Business Network, the Long Now foundation en die allebei boeken hebben geschreven, die een grote invloed hebben op het internet leven van vandaag.

Je beseft pas echt hoe idioot ze zijn geweest als je hoort dat hun computer 16K geheugen had, dat de kamer vol stond met modems, die continue doorbrandden.

Kortom: kijk naar deze video en besef je dat er ergens op de wereld (waarschijnlijk ergens in San Francisco…) mensen zitten te werken aan een ding/concept/idee, dat we over 20 jaar met een vertederende glimlach bekijken.

Ewout Wolff
Eigenaar bij Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten. Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.

Categorie
Tags

5 Reacties

  mgvandenbroek

  Schitterend. In 1989 gingik voor het eerst op voetbal. Time’s running fast. Maar de wereld barst van de paralellen. Misschien moeten we NU een Twitter-doc maken en hem in een tijdscapsule stoppen. Of spoilen we dan de fun? 😉


  28 april 2008 om 07:11
  Melle Gloerich

  Prachtige kijk op het ontkiemende zaadje van online communities. Veel van de uitspraken die gedaan worden zijn zonder aanpassing toe te passen op het internet van nu. Een mooie vond ik (parafraserend) ‘information is the sugar of late 20th century, we borrow it from our neighbours’.


  28 april 2008 om 08:36
  vangeest

  Prachtige video. Dit zijn de roots van het internet, mooi om te zien. Howard Rheingold is nog steeds een belangrijke denker, zie zijn geweldige Smart Mobs-boek uit 2002. Nog steeds IMO het beste visionaire en degelijke boek over mobiel internet tot nu toe.


  4 mei 2008 om 18:12
  ewout@onedaycompany.nl

  Hai niels,

  Goed punt. communities als The Well, Brainstorms e.d., die regelrecht voortkomen uit de werkelijke communities uit de jaren ´60 vallen inderdaad niet te vergelijken met Hyves. Leuk dat je daar ervaring mee hebt.

  Het lijkt mij interessant om te kijken waarom mensen nu wel kiezen voor een Hyves en dit niet deden in 1996. Respectievelijk: of jij een beweging verwacht van sociale portalen als Hyves naar `echte` communities als The Well?


  3 juni 2008 om 10:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!