Hyves-kloon iCampus officieel van start

Hyves-kloon iCampus officieel van start

{title}Persbericht met de aansprekende titel: ‘iCampus opent aanval op Hyves.nl’. Het succesvolle duo Rob Koster en Nathan Skwortsow laat weer van zich horen. Na daten (Lexa.nl) en kamers (Kamernet.nl), ‘doen’ de succesvolle internetondernemers ditmaal een online sociaal netwerk, iCampus. Het is er momenteel nog rustig (heb me net even aangemeld en even rondgeklikt, leuk: een een ‘groep’ rond Frans Bauer), maar dat gaat vast snel veranderen. ‘We hebben ruim 800 nieuwe aanmeldingen per dag,’ roepen Rob Koster en Nathan Skwortsow in het persbericht (zie ook: De Telegraaf).

Het werkt hetzelfde als Hyves (op iCampus mag je ook ‘krabbelen’): ‘iCampus.nl, de netwerksite die zich alleen richt op Nederland, is bedoeld voor mensen die online contact met elkaar willen houden of die nieuwe vrienden willen ontmoeten. Leden maken persoonlijke profielen aan en kunnen vervolgens aan hun ‘vriendennetwerk’ foto’s en video’s laten zien en berichten sturen. De site is voor gebruikers geheel gratis.’ Eigenlijk ís het dus gewoon Hyves. Mogelijk zonder de vele smileys.

‘Maar waarom zou je voor iCampus.nl kiezen, terwijl Hyves.nl veel meer leden heeft?’ hebben de heren laten optikken in het persbericht. Slim, want dat vraagt iedereen zich af. Rob Koster antwoord op deze prangende vraag: ‘iCampus is sneller en overzichtelijker. We hebben voor een strak design gekozen, zonder toepassingen die de site vertragen,’ zegt Koster. En daarin… heeft hij helemaal gelijk. De site is strak, bijna té simpel.

Koster denkt dat er veel behoefte is aan een alternatief voor Hyves: ‘In Nederland is er momenteel maar één grote netwerksite. Leden hebben dus weinig te kiezen en dat vinden ze jammer. Toen de programmeurs iCampus nog aan het bouwen waren, kregen we al honderden aanmeldingen per dag binnen.

Binnen drie jaar wil iCampus de grootste netwerksite van Nederland worden. En geld verdienen? Dat gaan ze doen met offline feesten en partijen en met advertentieverkoop. Ik ben heel, heel erg benieuwd hoe dit gaat lopen. Zo meteen maar eens mijn hele adresboek uitnodigen. Of niet?


Geplaatst in

DelenEr zijn 47 reacties op dit artikel

 • Hmm.. "We hebben voor een strak design gekozen, zonder toepassingen die de site vertragen". Wat je zelf al aangeeft: het is nu wel héél erg simpel. Het ziet er meer uit alsof de opmaak nog gemaakt moet worden. De 'fun' qua bijhouden van je profiel is ver te zoeken op deze manier. Heb je wel toegevoegd Matthijs, ben ik de eerste? ;)

  geplaatst op
 • Op zich een leuk initiatief, maar hoe zit het met Dataportability en OpenSocial? Lijkt me op z'n minst vereist om het aantrekkelijk te maken voor mensen om iCampus eens uit te proberen. En een mobiele versie?

  geplaatst op
 • Hyves kloon? Als ik het plaatje en de homepage zie denk ik niet aan Hyves maar aan Facebook. Beter gezegd het is de nederlandse fakeversie van Facebook.

  geplaatst op
 • @Robert: ik heb je geaccepteerd. Je bent inderdaad de eerste, hoe voelt dat? Maar: ben ik ook jouw eerste? ;-)

  geplaatst op
 • Go guys!! Nog 5.999.995 profiel to go!!!!

  geplaatst op
 • @Raimo: :-))

  geplaatst op
 • @Oof: Misschien hebben ze 'the best of both worlds'?

  geplaatst op
 • Raymond? Wat vind je er verder van?

  geplaatst op
 • Naam: Matthijs Van Den Broek
  Status: gepensioneerd

  :D

  geplaatst op
 • @Robert: Sinds 01 april ;-)

  geplaatst op
 • Facebook ging pas echt hard achter myspace aanlopen na de hype rond de api en externe applicaties. Dit is een facebook-kloon zonder de api.

  Ik vind het ook mateloos irritant dat je je eerst moet aanmelden voordat je ook maar enig idee kan hebben van wat zich achter de deuren afspeelt. Dat i.c.m. het feit dat al mijn vrienden wel op hyves en andere sites zitten maken het voor mij het proberen niet eens waard.

  Ik vind het ook vrij gewaagd om uitspraken te doen over de snelheid t.o.v. hyves terwijl de ledenteller nog lang niet op de 6.000.000 staat.

  Ben benieuwd hoe het gaat lopen.

  geplaatst op
 • Hmz.... Ik wil ook even op hun argument terug komen "‘iCampus is sneller en overzichtelijker. We hebben voor een strak design gekozen, zonder toepassingen die de site vertragen"....
  Met 5 leden is ie nog wel snel... Maar wat gebeurd er bij 6000K? Als je nu nog een 'snelle' site uit tabellen gaat opbouwen (zie hun broncode) dan ben je niet bezig met optimalisatie...
  Overzichtelijker of saaier? Strakker of gewoon geen design opmaak?
  Ook een beetje flauw dat ik niets kan zien alvorens registratie....
  Desalnietemin, succes. Het blijft een leuke markt.

  geplaatst op
 • Hey, maar zij maken meer clones!!!!
  Check Famipix.nl.... Ik zie FLICKR

  geplaatst op
 • Waarom deze kans niet gebruikt om iets te maken wat zich onderscheid van Hyves?
  Een soort Nederlandse versie van studivz.net, een duitse profiel site gericht op studenten van hogeschool en uni, dat lijkt me wel wat. Dit vind ik maar niks, een directe kloon.

  geplaatst op
 • frappant dat woorden als "Hyves" en "Myspace" in de krabbels geblocked worden...

  Lijkt alsof ze de in hun optiek 'slechte eigenschappen' van andere community-sites eruit geknipt hebben, maar er geen 'goede eigenschappen' voor in de plaats gezet hebben.

  Ik sta wel open voor "een Hyves" met een grafische & interactierestyle die ook nog eens sneller werkt.

  iCampus is in mijn optiek iig een misgeslagen plankje...

  geplaatst op
 • Sja, deze heren hebben toch wel bewezen dat ze het Internet spelletje begrijpen lijkt me. Dit zal dus niet zonder na te denken opgezet zijn denk ik dan. Ik ben er heilig van overtuigd dat er ruimte is voor een tweede (beter) sociaal netwerk in Nederland. Al is het maar om Hyves te dwingen om dat ongelofelijke baggerplatform te tranfsformeren naar iets dat ergens op slaat.

  geplaatst op
 • 2293 leden en als je even bladert een wel hele bonte verzameling aan mensen, voornamelijk Vlamingen. Het lijkt me sterk dat deze personen vanuit het niets op iCampus terecht zijn gekomen. Google toont ook nauwelijks inkomende links. Misschien dat het ledenbestand overgenomen is van een bestaande site?

  geplaatst op
 • Ik ben best kritisch over Hyves en schreeuw al tijden om of verbetering bij Hyves zelf, een alternatief binnen de Nederlandse landsgrenzen of alle Nederlanders inschrijven op Facebook!

  Ik ben er echter niet van overtuigd dat dit het is. Ik snap de gedachten gang wel, veel mensen klagen bij Hyves over de traagheid en overzichtelijkheid. Het is makkelijk iets snels te bieden zonder leden, maar kunnen ze dat ook waarmaken mocht het echt storm gaan lopen?

  Ook denk ik dat widgets, hoe irritant sommige ook zijn, erg belangrijk zijn. Zoals Eduard al aangeeft zijn zaken Open Social en Data portability ook van belang, alhoewel dat minder lijkt te spelen bij Nederlandse gebruikers ten opzichte van Amerikanen bijvoorbeeld.

  geplaatst op
 • Ik denk dat de oprichters niet te onderschatten zijn. Ze weten precies hoe je een site met veel gebruikers moet oprichten. Als het lukt om succesvol Lexa.nl en Kamernet.nl op te richten, dan heb je heel wat kennis in huis.

  De beide oprichters staan niet voor niets in de quote 500 junior met ieder 5 miljoen euro.

  Maar hyves inhalen lijkt me niet reeel. Hyves is niet meer alleen een site met een paar programmeurs en een paar oprichters, maar een organisatie van 40 man met enorme ervaring. Zou best kunnen dat partijen een betere site dan hyves kunnen bouwen voor een beperkt aantal leden, maar dan volgt de grootste uitdaging; de organisatie erachter.

  geplaatst op
 • Ik krijg al heel lang dagelijks tientallen / honderden mensen via Google binnen met Google-zoekopdrachten waaruit blijkt dat ze Hyves traag vinden of hun Hyve willen verwijderen. Er lijkt inderdaad enige vraag naar een alternatief. Ben benieuwd, ik ben lid in elk geval. Wel vraag ik me af of het voornamelijk op studenten is gericht, gezien het woord 'campus'.

  geplaatst op
 • Lijkt me een bijna onmogelijke opgave. Vandaar dat ik de titel van het persbericht wel mooi vindt. Een nieuw initiatief, daar moet ambitie en liefde uit spreken.

  Toch denk ik dat een dergelijk initiatief enkele jaren geleden meer kans zou hebben gehad, zeker met zo'n goede partij op de achtergrond (met bijbehorende netwerk). Toch lijkt mij een huidig succes meer in verlengde/aanvullende van Hyves te liggen. Beetje zoals het gezegde "if you can't beat them, join them"...

  Of als je wel graag een sociale community wilt opzetten, je bewust op een niche richten die Hyves niet goed bedient. Studenten lijken me in dit geval juist de minst ideale groep om op te richten, ook al heb je al beschikking over de database van kamernet.nl.

  Toch wens ik de initiatiefnemers veel succes met deze nieuwe site. Een beetje concurrentie voor Raymond en z'n Angels is niet verkeerd ;-)

  geplaatst op
 • Ook maar snel even aangemeld.......het lijkt inderdaad op een Facebook imitatie zonder Api ! Ik zie de toegevoegde waarde nog niet helemaal, buiten het feit dat de site sneller is dan bijvoorbeeld hyves, maar dat is ook logisch in dit stadium, en gezien de eenvoud van de site.

  Maargoed, we zullen de heren een kansje geven...ze hebben zich in het verleden bewezen

  geplaatst op
 • net even aangemeld en tsja, 't is echt leeg. Eerste irritatie was trouwens dat ik mijn w8woord niet langer dan 8 karakters mocht zijn en datzelfde bij boeken of films gebeurd. Die regels zijn ook wat kort. Maarja het is slechts een eerste versie en de feedback zal nog moeten komen.

  Zoals eerder dit blog al gezegd over opensocial, denk ik dat dat een goede stap zou zijn. Ten eerste moeten wij nog die hype gaan krijgen van widgets, dus een nederlands social network platform dat daar wel (net als Facebook) goed compatibel mee is zou een uitkomst zijn. Ten tweede zou hyves daar een mooie schop onder z'n reet mee krijgen omdat die site gewoon zuigt op dat gebied.

  Ik ben benieuwd welke nieuwigheden we op deze site kunnen verwachten, die het voor elkaar krijgen hyves te beconcurreren, maar ook een toegevoegde waarde bieden om beter dan Facebook te worden. Ook van mijn kant succes!!

  Ps. Robert, geen wonder dat jij altijd bezig bent, een beetje op blogs schrijven terwijl je druk aan't werk lijkt :D

  geplaatst op
 • @Mathijs: Waarom lijkt jou studenten niet een ideale groep? Juist een groep dit erg actief is op internet, een wat specifiek op hen gerichte site geef ik een goede kans op slagen (en ik zie gelijk een ideale site voor bepaalde adverteerders als dat loopt) Je zegt dat je op zoek moet naar een niche die hyves niet goed bedient. Dat doen ze nu best redelijk, maar het kan toch veel beter als je op dat deel focust? Laat eens weten wat je mening over mijn reactie is :)

  geplaatst op
 • @Alexander
  Studenten zijn zeker een interessante doelgroep en ook een actieve groep op internet. Ik mis nog de usp, de reden waarom studenten zich nu gaan aanmelden op de site. Hyves is inderdaad heel breed en heel groot en daardoor heel compleet en totaal etc.
  Om sociale netwerken ook op een andere site actief te krijgen is een gigantische opgave. Studenten zijn al door en door gehyved. Alles is daar, hun digitale imago/netwerk, alle mensen die ze zaterdagavond zijn tegengekomen met stappen kunnen ze zondag met een brak hoofd op hyves terugvinden.

  Dat is dus de reden dat ik zeg, als je twee jaar eerder was geweest was dit concept, in combinatie met een sterke partner ideaal geweest om tegenwicht te geven aan Hyves. Een niche pakken om je op te richten met een speciaal netwerk op maat (ingericht op behoeftes van deze niche), daar liggen nog wel kansen, maar ik geloof niet dat studenten massaal op een hyves achtige manier interactief gaan worden op een andere site.

  geplaatst op
 • Ik heb hier ook niet gezegd dat de heren er geen verstand van hebben maar het ging mij meer om Facebook qua look te rippen. (Die famipix is ook hilarisch). En dat er geen tweede speler is in Nl is naar mijn idee niet zo. Zit al een jaar op Facebook en ik denk dat eem kwart van mijn Hyve vrinden (meer dan 4 :-) inmiddels ook in mijn Facebook zit.

  geplaatst op
 • Het bericht schrijven naar elkaar 'krabbelen' (héél origineel) noemen, en dan ook nog eens het woord Hyves verbieden...? Staat een beetje knullig als je dus iemand aan het, ahum, krabbelen bent. (Sorry Marco, voor die drie berichten achter elkaar).

  geplaatst op
 • Het meeste over iCampus is al gezegd. Ik vind snelheid en gebruiksgemak van iCampus een plus. Maar de ambitie om Hyves te verslaan vind ik zeer ambitieus. Ik mis nu nog vernieuwende functionaliteit en originaliteit. Waarom heten berichten hier "krabbels" en zijn de plugins "gadgets"? Marketingtechnisch zou ik juist kiezen voor eigen terminologie.

  Aan de andere kant denk ik dat Koster en Skwortsow goed weten waar ze mee bezig zijn. Het zijn ervaren ondernemers, die al de nodige successvolle (en ook minder geslaagde) sites hebben neergezet. De vraag is nu: wordt iCampus een tweede Lexa of horen we - net als bij Zuzu - over een paar maanden niets meer van deze site?

  geplaatst op
 • Heb me net ook geregistreerd en inmiddels al 4 vrienden ;-) Nog weinig fun en inderdaad bizar dat woorden als 'hyves' worden geblocked in krabbels. Het zijn geen onervaren mensen die achter iCampus zitten dus ik gok er maar op dat ze dit bewust hebben gedaan om wat buzz te creeeren.

  geplaatst op
 • Geen idee of iCampus echt groot gaat worden, maar de pretentie van een strakkere en snellere variant op Hyves lijkt me zeker een logische basis voor een serieuze runner-up in de Nederlandse social networkmarkt. Daarom heb ik me aangemeld. Geen idee of het wat wordt, maar proberen kun je het altijd. Daarom heb ik ook inactieve accounts op Friendster, Orkut, MySpace, Jaiku, Numpa en Netlog. Het breekt door of niet, en als het wel doorbreekt blijft de vraag of het voor jou persoonlijk werkt of niet. Grootste probleem lijkt me dat veel Nederlanders voor serieuzer gebruik van social networks al helemaal gewend zijn aan LinkedIn. En Hyves verdringen kost vele jaren. Waarmee trouwens niet gezegd is dat het onmogelijk is. Maar wel door iCampus in de huidige vorm. ;)

  geplaatst op
 • Ik zie nog geen meerwaarde ten opzichte van Hyves of LinkedIn (de twee social websites die ik gebruik). Hyves 'leeft', het bestaat voornamellijk uit user generated content en dit zorgt voor terugkerende bezoekers aangezien de site dagelijks weer anders is. Als ik bij hyves inlog zie ik alleen maar relevante ugc (nieuwe fotos van mn vrienden, persoonlijke berichten enz).

  Zoals ook al besproken door Ruben (http://www.usarchy.com/2008/04/netlog-hyves/): Hyves is een gezellige, warme huiskamer vol met verre kennissen en beste vrienden; icampus is een kille loods met 4 mede early-adopters.

  Wat mij betreft komt dit voornamelijk door de onduidelijke propositie van dit type sites. Wat is het precies? Wat kan ik (wat ik op andere social sites niet kan)? Wat is de meerwaarde tov hyves of linkedin (behalve aardige usability)? Is icampus bedoelt als vervanger voor Hyves of als aanvulling?

  LinkedIn (jobs) en Hyves (vrienden) bieden mij unieke functionaliteiten, wat bied iCampus mij?

  geplaatst op
 • Eyeopener op een recente bijeenkomst van http://www.netwerk023.nl, over social networks, vond ik dat ´veel´ mensen niet zitten te wachten op één profiel voor al hun netwerklidmaatschappen. ´Ik doe en ben overal iets anders´ is dan de gedachte. Lijkt me voor iCampus goed om eens na te denken over de propositie: een betere Hyves, of een andere Hyves?

  geplaatst op
 • Maar wat als adverteerders het laten afweten?
  http://www.vue-royale.nl/index.php/site/comments/consumenten_wantrouwen_social_networks/

  geplaatst op
 • Mensen waarom de discussie, van een beetje concurrentie is nog nooit iemand slechter geworden (in ieder geval de consument niet) Ookal is Hyves van nature als een innovator ik denk dat ze nu meer noodzaak hebben deze innovaties te versnelle. Succes en may the best men win.....

  geplaatst op
 • @Stephan: Je beantwoordt je eigen 'waarom' vraag zelf al. Het is daarmee méér dan logisch om hier discussie over te voeren....;-)

  geplaatst op
 • Idee vind ik erg goed, maar uitvoering inderdaad niet optimaal. Ik vind vooral de naam zo zonde. Waarom iCampus.. dat spreekt toch alleen studenten een beetje aan. Waarom er niet een iets sterkere identiteit (design logo en website) aan hangen... En iets innovatiefs zou volgens mij ook geen overbodige luxe zijn.

  geplaatst op
 • Persoonlijk (ik wil hem toch nog even noemen omdat niemand anders het doet) ben ik van mening dat Netlog.com een uitstekend NL alternatief is op hyves. Het ziet er goed uit. Het is origineel. Het is snel, en het is groot.... Kijk maar eens naar de stats:

  * 34.622.730 leden
  * 479.634 online
  * 88.730 jarigen

  Dat zijn geen grappen. Natuurlijk. Het is in Belgie gestart, richt zich op Europa, en langzaam maar zeker ook op de VS. Ik ben er van overtuigd dat als zij een beetje bekendheid in NL genereren, dat ze een serieuze concurrent kunnen worden....

  geplaatst op
 • Beste Matthijs,

  Onlangs heb je jezelf aangemeld op iCampus.nl, het Nederlandse netwerk.

  Je hebt echter nog geen vrienden toegevoegd. iCampus is veel leuker als je jouw vrienden toevoegt!

  Voeg nu je vrienden toe:

  http://www.icampus.nl/addfriends


  Kennelijk gaat het ze daar bij iCampus nog niet hard genoeg met die '800 per dag'....

  geplaatst op
 • Icampus, daar kom je ook niet meer vanaf he ! Ze blijven mail sturen, terwijl ik als 245 x heb gezegd dit niet te willen. Zo professioneel dus. Wat voegt het toe? NIETS ! Waardeloos !

  geplaatst op
 • iCampus, een concurrent van de vermaarde website hyves.nl.
  Ik bemerk dat deze website cencuur toepast op de concurrent.
  Als je ergen in een berichtje hyves intikt wordt het eruit gehaald en houd je een verminkt bericht over.

  geplaatst op
 • Nieuws van iCampus

  Beste Matthijs,

  De makers van iCampus hebben een nieuwe fotosite gelanceerd: Famipix.nl.

  Famipix.nl is de veiligste fotosite van Nederland: dagelijks worden al je foto's gebackupped en je foto's zijn alleen voor jouw eigen contacten zichtbaar.

  Op Famipix.nl kan je gratis een onbeperkte hoeveelheid foto's delen met familie en vrienden.

  Meld je nu aan op Famipix.nl om meteen je foto's te delen!

  geplaatst op
 • OEI:

  Beste Matthijs,

  Je bent al enige tijd niet meer ingelogd geweest op iCampus.nl, het Nederlandse netwerk.

  Log weer eens in, en bekijk foto's, video's en groepen!

  http://www.icampus.nl/login

  geplaatst op
 • FOUTJE.CAMPUS IS NIET ALLEEN IN NEDERLAND.MAAR HEEFT LEDEN OVER HEEL DE WERELD.

  geplaatst op
 • OEI:

  Op 5 maart 2009 19:35 schreef iCampus.nl <noreply@icampus.nl> het volgende:

  iCampus.nl

  Beste Matthijs,

  Je bent al enige tijd niet meer ingelogd geweest op iCampus.nl, het Nederlandse netwerk.

  Log weer eens in, en bekijk nieuwe foto's, video's en groepen!

  http://www.icampus.nl/login

  geplaatst op
 • Icampus is een site zonder toezicht waar laster, eerroof en smaad dagelijkse kost is

  geplaatst op
 • het vorig bericht van hilda dat klopt ikzelf ken hilda persoonlijk zij is mijn overbuurvrouw en een lieve en aangename dame ikzelf zit nu aan haar pc te tokkelen want heb een virus scanner geplaatst haar vorige deed zijn werk niet naar behoren, en nu over icampus, daar ik niet zo veel op icampus ben lees ik toch soms eens al wat er wordt gezegd op de groepen en er is een persoon met verschillenden fake profiels en groepen , die andere mensen uitdaagt en vernederd , als dan de persoon die wordt vernedert een antwoord durft te geven wordt die verwijderd en hun IP Adres geblokkeerd , is dat geen bewijs van macht misbruik , zouden die twee webmasters die medewerker van hun niet afdanken , die is voor niets goed , die zonder een fatsoenlijke redenen of uitleg mensen van campus afgooit gelijk een hond en dan zo laf te zijn hun IP adres blokkeert

  geplaatst op
 • Ha Hilda en Freddy,wat leuk, jullie hier! ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.