Nederland telt 11 miljoen actieve internetters

Nederland telt 11 miljoen actieve internetters

In Nederland internetten ca. 11 miljoen mensen. Gebruik van zoekmachines om informatie te zoeken (95 procent) en versturen van emails (86 procent) zijn de meest gebruikte toepassingen. Een veel beperkter deel liet berichten achter op chatrooms en nieuwsgroepen, telefoneerde via internet en deelde mappen om muziek of film uit te wisselen (30 procent). Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van CBS.

Oudere minder vaardig op internet
Oudere internetters van 65 tot 75 jaar ondernemen veel minder activiteiten op het web dan jongeren van 12 tot 25 jaar. Ouderen gebruikten het internet in 2007 vrijwel alleen om informatie op te zoeken of om te e-mailen. Jongeren gebruikten het internet vooral ook voor andere activiteiten als chatten (54 procent), telefoneren via internet (50 procent) of delen van muziek of films (57 procent).

Nederland gemiddeld in hoge internetvaardigheden
In 2007 was één op de zeven Nederlandse internetgebruikers zeer vaardig op het internet. Hoewel het aandeel internetgebruikers met veel vaardigheden in de afgelopen twee jaar is verdubbeld, ligt het maar net iets hoger dan het gemiddelde in de EU. Nederland staat echter wel bovenaan in Europa voor wat betreft voorzieningen om te kunnen internetten.

Ook in onze buurlanden Duitsland en België houdt de ontwikkeling van internetvaardigheden geen gelijke tred met de snelle verspreiding van ICT-voorzieningen. In Estland en Finland daarentegen beschikte meer dan één op de drie internetgebruikers over hoge vaardigheden.

Vaardigheid door zelfstudie
Meer dan 80 procent van de internetgebruikers leert vaardigheden op het internet door te doen. Daarnaast worden twee van de drie internetgebruikers geholpen door familie, vrienden of collega’s. Het volgen van een cursus wordt vooral door internetgebruikers met weinig vaardigheden genoemd.

Bron: CBS


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Ben het wel eens met Victor Peters dat de cijfers weinig toevoegen. Aan de andere kant, CBS heeft de cijfers toch dus waarom niet publiceren?

  Binnenkort de STIR-cijfers er maar eens naast leggen om te kijken of ze overeenkomen.

  geplaatst op
 • Dit item kwam gisteren ook in het RTL nieuws langs. Grappig was dat we werden vergeleken met Oost-Europeanen, die meer gevorderd zouden zijn omdat ze meer chatten. Een vreemde conclusie als je het mij vraagt: ik zie mezelf als erg ervaren maar chat vrijwel nooit.

  Overigens: actief ipv aktief?

  geplaatst op
 • @Rick: je hebt gelijk, titel inmiddels aangepast. Het wordt tijd dat de eindredacteur aan het werk gaat! ;-)

  geplaatst op
 • Van de cijfers en conclusies klopt niet veel. CBS heeft selectief gewinkeld in de Eurostat cijfers. Als de acht criteria opgeteld en gedeeld worden, staat Nederland op de 5e hoogste plaats. Zie mijn berekening op de posting http://buziaulane.blogspot.com/2008_03_0...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.