Plaxo overname door Google?

10 februari 2008, 08:55

Plaxo logoWired meldt op haar weblog dat Google het online adresboek Plaxo zou hebben overgenomen voor een bedrag onder de 200 miljoen dollar. Begin januari meldde de New York Times al dat Plaxo de investeringbank Revolution Partners ingehuurd zou hebben om een overname voor te bereiden. Plaxo zou na Jaiku de tweede partij binnen korte tijd zijn op het terrein van social networking, die Google aan zijn groeiende portfolio toevoegt.

Volgens Valleywag zou de deal tot stand gekomen zijn door de goede relatie tussen Google’s social netwerk strateeg Brad Fitzpatrick en Plaxo CEO Joseph Smarr. De overnamegeruchten worden nog niet bevestigd door Plaxo. Het bedrijf stelt ‘niet te reageren op geruchten’. Dat de kans groot is dat Plaxo op korte termijn overgenomen wordt, is inmiddels wel duidelijk. Eerder werden al Facebook, maar ook kabelbedrijf Comcast als mogelijke biedingspartijen genoemd. Plaxo is gefinancierd door meerdere venture capital bedrijven waaronder Sequoia Capital. Investeringsbedrijven streven meestal naar een verkoop van hun belang binnen enkele jaren.

Plaxo werd in 2002 gestart als een online adresboek ‘pur sang’. Het bedrijf werd in het verleden vaak bekritiseerd om haar privacy policy. Het bedrijf zou het niet zo nauw nemen met de data van haar gebruikers. Recent verlegde het bedrijf haar focus naar social networking aggregator met Plaxo Pulse, door koppelingen te leggen met onder andere Facebook, Twitter, Digg en Myspace. Daarnaast sloot Plaxo zich samen met Facebook en Google aan bij de Dataportability groep, een initiatief waarmee het uitwisselen van profieldata gemakkelijker wordt gemaakt. Binnen Nederland leidde dat in ieder geval tot een hernieuwde aandacht voor Plaxo middels een stroom van nieuwe gebruikers. Steeds vaker wordt Plaxo daarbij gebruikt naast het eveneens populaire Linkedin.

Met dank aan Reinout te Brake van de Spill Group voor de tip per e-mail.

John Kivit
Directeur bij Multiscope

Ondernemer in marketing, research, innovatie en technologie. Dagelijks druk met Multiscope, Shareforce en de Innoshow podcast.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!