Hyves gaat OpenSocial

Hyves gaat OpenSocial

Gisteren is het nieuws uitgelekt dat er onder leiding van Google een initiatief is gestart luisterend naar de naam OpenSocial (pagina pas eind deze week beschikbaar). Alhoewel de officiele aankondiging later zal komen, geeft Yme Bosma van Hyves op zijn weblog Ymerce alvast inzicht in de plannen van Hyves om ‘open’ te gaan:

(...) Heel in het kort gaat OpenSocial het voor ontwikkelaars mogelijk maken om een applicatie te maken die zonder specifieke aanpassingen kan draaien (vanaf december/januari) op alle websites die OpenSocial ondersteunen. Google is de initiator, maar er is in de implementatie verder geen enkele afhankelijkheid van Google. OpenSocial is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het web het platform is, en niet de individuele websites van bijvoorbeeld Facebook, MySpace of Hyves.

Het is een publiek geheim dat we bij Hyves bezig zijn met het opener maken van onze dienst, OpenSocial pas goed in dat plaatje. En meer nieuws op dat vlak is binnekort te verwachten… Voor Hyves is OpenSocial natuurlijk ook een mooie ontwikkeling die ons laat profiteren van de enorme groei aan leuke toepassingen die nu vooral exclusief voor Facebook en MySpace ontwikkelt (zullen) worden. En voor ontwikkelaars geldt dat hun marktpotentieel enorm toeneemt wanneer ze geen resources meer hoeven te alloceren aan het maken van specifieke oplossingen voor individuele social networking diensten. Een win-win voor iedereen dus, behalve op korte termijn voor de grote gevestigde partij op dit vlak, Facebook, die een strategisch voordeel deels kwijtraakt. (...)
Bosma sluit op zijn weblog af met zijn conclusie dat dit nieuws nog maar eens aantoont dat social networking diensten als Hyves geen hype zijn, maar in toenemende mate een belangrijk onderdeel zullen vormen van de infrastructuur die het web nog socialer, relevanter en onmisbaarder gaat maken. Meer details over de stappen van Hyves zijn inmiddels ook te lezen op Emerce.

Op weblogs als BlueAce, ViNT en Molblog is meer te lezen over OpenSocial van Google.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.