Hyves gaat OpenSocial

31 oktober 2007, 13:07

Gisteren is het nieuws uitgelekt dat er onder leiding van Google een initiatief is gestart luisterend naar de naam OpenSocial (pagina pas eind deze week beschikbaar). Alhoewel de officiele aankondiging later zal komen, geeft Yme Bosma van Hyves op zijn weblog Ymerce alvast inzicht in de plannen van Hyves om ‘open’ te gaan:

(…) Heel in het kort gaat OpenSocial het voor ontwikkelaars mogelijk maken om een applicatie te maken die zonder specifieke aanpassingen kan draaien (vanaf december/januari) op alle websites die OpenSocial ondersteunen. Google is de initiator, maar er is in de implementatie verder geen enkele afhankelijkheid van Google. OpenSocial is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het web het platform is, en niet de individuele websites van bijvoorbeeld Facebook, MySpace of Hyves.

Het is een publiek geheim dat we bij Hyves bezig zijn met het opener maken van onze dienst, OpenSocial pas goed in dat plaatje. En meer nieuws op dat vlak is binnekort te verwachten… Voor Hyves is OpenSocial natuurlijk ook een mooie ontwikkeling die ons laat profiteren van de enorme groei aan leuke toepassingen die nu vooral exclusief voor Facebook en MySpace ontwikkelt (zullen) worden. En voor ontwikkelaars geldt dat hun marktpotentieel enorm toeneemt wanneer ze geen resources meer hoeven te alloceren aan het maken van specifieke oplossingen voor individuele social networking diensten. Een win-win voor iedereen dus, behalve op korte termijn voor de grote gevestigde partij op dit vlak, Facebook, die een strategisch voordeel deels kwijtraakt. (…)

Bosma sluit op zijn weblog af met zijn conclusie dat dit nieuws nog maar eens aantoont dat social networking diensten als Hyves geen hype zijn, maar in toenemende mate een belangrijk onderdeel zullen vormen van de infrastructuur die het web nog socialer, relevanter en onmisbaarder gaat maken. Meer details over de stappen van Hyves zijn inmiddels ook te lezen op Emerce.

Op weblogs als BlueAce, ViNT en Molblog is meer te lezen over OpenSocial van Google.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  WoW!ter

  Hyves is leuk voor Nederland, maar LinkedIn doet ook mee, en het kom mij goed uit dat Ning er ook bij zit. Wat weet Google straks niet.


  31 oktober 2007 om 19:02
  Jeroen den Haan

  Heeft iemand een mening over de motieven van Google in deze? De filosofie van een open web alleen is me iets te nobel 😉 Is het lanceren van OpenSocial defensief van aard (wind uit de zeilen van mogelijke concurrenten), of opent dit voor Google de weg naar een advertentiemarkt waarin Facebook juist net de eerste stappen zet (SocialAds)? Ik krijg er zelf nog niet echt een vinger achter…


  1 november 2007 om 07:00

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!