Update Digitale Televisie

3 september 2007, 03:08

Tijdens de kennisupdate Interactieve TV afgelopen week in Media Plaza, opende Erik-Jan Gelink de dag met een uitstekend overview van de ontwikkelingen in het televisielandschap en digitale tv in het bijzonder.

Gelink ging in zijn presentatie in op de volgende aspecten:

 • Van analoog naar digitaal
 • TV-waarde keten (creatie/produktie, aggregatie, distributie en consumptie)
 • Vergelijking tv-markten in Europa
 • Uitleg digitale tv
 • Vergelijking van de verschillende vormen van digitale tv

De presentatie van Gelink is inmiddels beschikbaar als pdf-bestand (met dank aan Frank Janssen) en terug te kijken via Media Plaza TV.

Een paar relevante berichten die eerder op Marketingfacts verschenen:

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Gijsbregt

  Goede en letterlijk overzichtelijke presentatie van de geschiedenis en vooral de huidige (overvloedige) situatie. Erg benieuwd hoe Erik-Jan zelf TV kijkt.

  Zelf ben ik een halve TV-verlater en heb recent UPC digitale TV 3 maanden op proef. Moet denk ik nog wat meer experimenteren, want de geneugeten van internet mis ik nog steeds, zelfs bij de interactieve kanalen.


  3 september 2007 om 07:08
  media

  Heb destijds je sheets gezien Gijsbregt; had daar wellicht ook in dit bericht naar moeten verwijzen. Misschien maar eens vanuit Marketingfacts een expertsessie organiseren over digitale tv of is het daar nog te vroeg voor?

  We hebben in het verleden interessante expertsessies gehad over search en rss-marketing.


  3 september 2007 om 08:51
  Gijsbregt

  @ Marco,

  Denk dat de markt er wel klaar voor is, mooi uitgangspunt zou zijn hoe (of?) interactie van internet zich naar TV vertaalt.


  3 september 2007 om 09:29
  Karlijn van den Berg

  Lijkt me zeker niet te vroeg. Hier moet de branche bovenop zitten. Nederland moet echt bij gaan benen met internet en dat begint met informeren hierover En die MediaPlaza sessie kan echter overtroffen worden daarin wat mij betreft.


  3 september 2007 om 14:11
  Karlijn van den Berg

  bij internet bedoel ik natuurlijk interactieve Tv ;D


  3 september 2007 om 14:12
  Erik-Jan Gelink

  @ Gijsbregt

  Dank voor het compliment. Hoe ik zelf TV kijk? Da’s een beetje a-typisch, waarschijnlijk vanwege mijn beroepsdeformatie 😉 Ik ruil namelijk steeds van configuratie in de woonkamer.

  Zo keek ik afgelopen jaar TV via een MediaCenter PC, maar de beeldkwaliteit begon mij tegen te staan. Het ding maakt namelijk gebruik van analoog kabelsignaal. Nu kijk ik digitale TV van Casema via de digitale videorecorder van Samsung. Ongeveer de helft van de tijd kijk ik lineair, en de rest opgenomen programma’s. Ik wissel steeds vaker af met Apple TV, waarmee ik via een Amerikaans i-Tunes account films en series bekijk. Totale kijktijd is overigens erg laag, ik denk gemiddeld een uur per dag.

  In de slaapkamer kijk ik via Canal Digitaal, en soms Digitenne. Maar dat laatste is gewoon om te zien hoe het zenderaanbod en de stabiliteit van de dienstverlening zich ontwikkelen.

  Achter de PC kijk ik niet zo veel ‘TV’. Ik test Joost, maar dat vind ik nog niet zo veel voorstellen. En WebTV uitzendingen, daar loop ik ook nog niet warm voor. Ik kijk liever naar de filmpjes op de Dumpert van GeenStijl. Korte, snack sized content is wat ik op die plek zoek.

  Via mobiel kijk ik helemaal geen video. Ik gebruik mijn BlackBerry liever om te bellen en te e-mailen. Ik ben wel benieuwd naar DVB-H (Digitenne op je mobiel), mede omdat ik in 2002 bij Digitenne al demo’s heb gezien.


  3 september 2007 om 14:24
  Gijsbregt

  @ Erik Jan,

  thnks for de “gedeformeerde” inkijk.

  Mijn ADSL2+ ligt er vanwege een verhuizing een maand uit, dus mijn favoriete site Joox is even niet goed beschikbaar. Veel van de andere internet TV-clients kijk ik af en toe om de voortgang te testen. Digitale TV via de kabel en zeker interactieve TV heeft me nog niet overdonderd, om het eufimistisch uit te drukken. En ook de “inspiratie” uit de UK maakt me nog niet warm. Ik wacht op echte VOD (AppleTV met VS-account klinkt goed) en op sociale TV (bookmarking, sharing, chatting en meer). Dat duurt alleen nog wel even.


  3 september 2007 om 14:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!