Streaming video en jongeren een goede match

14 augustus 2007, 07:55

Dat internet veelvuldig wordt gebruikt door jongeren veronderstel ik als algemeen bekend. Maar wat doen ze precies op internet? Vandaag hebben we vanuit newrulez de resultaten van het onderzoek ‘Jij en de Media’ naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat jongeren net als vorig jaar dagelijks het meest MSN’en, maar deze activiteit daalt in relatieve zin licht. We zien een significante stijging in het bekijken van filmpjes op internet. Daarnaast downloaden jongeren steeds meer films en games en bekijken ze ook televisie programma’s vaker via het internet.

De belangrijkste resultaten op een rijtje:

* TV raakt meer op de achtergrond. Alhoewel de totale tijd dat de TV aanstaat stijgt (ruim drie uur), kijken jongeren maar een kleine twee uur per dag.

* Internet is een enorm belangrijk kanaal voor radio onder jongeren. Jongeren luisteren evenveel via internet naar de radio als via kabel en ether. Jongeren luisteren anderhalf uur per dag naar de radio.

* Jongeren internetten steeds meer. De dagelijkse tijd die wordt besteed aan internet stijgt met een half uur naar drie uur per dag, net zo veel als de TV aan staat.

* Drie kwart van de jongeren bezit een mp3 speler en iets minder dan de helft gebruikt een webcam. Beide aantallen dalen iets ten opzichte van het vorige onderzoek.

* Jongeren hebben meestal een abonnement voor mobiel bellen. Iets minder dan de helft gebruikt een prepaid kaart.

* Het favoriete tijdschrift onder jongeren (net als onder mannen, zoals vandaag bleek), is Donald Duck. Ook Cosmo Girl en Power Unlimited worden veel gelezen. Metro is de favoriete krant onder jongeren.

Top 10 dagelijkse internetactiviteiten onder jongeren

(tussen haakjes het percentage dat deze activiteit minstens één keer per week onderneemt)

MSN’en – 72,4% (89,1)

Rondkijken / Surfen – 65,3% (90,2)

Gericht sites bezoeken – 62,7% (87,1))

Mailen – 61,1% (89,2)

Nieuwssites bekijken – 37,9% (58,0)

Filmpjes bekijken – 31,5% (64,7)

Muziek downloaden – 30,3% (63,7)

Profiel bekijken – 25,8% (50,0)

Eigen pagina of site bijhouden – 22,1% (38,5)

Games downloaden – 21,9% (45,0)

Jongeren consumeren media anders dan volwassenen. Om ‘anders’ te specificeren doet newrulez twee keer per jaar onderzoek naar hoe dat gedrag precies verandert. In september 2006 presenteerden we de eerste resultaten van ‘Jij en de Media’.

Lianne van der Kruk is sinds juni 2007 werkzaam bij ilse media dochter newrulez 'the youth interaction company'. newrulez is een 'mediabedrijf nieuwe stijl', waar wordt geopereerd op het raakvlak tussen marketing en media. Newrulez ontwikkelt en exploiteert sites voor en door jongeren, waaronder onder andere: Kaboem.nl, Cu2.nl, Shopgirl.nl, Fancy.nl, Extrafris.nl, Partyscene.nl en Girlscene.nl. Voordat zij aantrad bij newrulez was Van der Kruk werkzaam bij ilse media in diverse marketing en development functies. In de laatste vier jaar als manager marketing en communicatie. Projecten: Invoering nieuwe Corporate ID voor ilse media (de vingerafdruk) Opzetten & ontwikkeling cursus Crossmedia A in samenwerking met SRM (start januari 2007) Consumenten marketingcampagne voor Startpagina (de fluisteraar, het restaurant en acupunctuur commercials, 2006) Sponsoring van de Dam tot Damloop door Startpagina Alle persberichten van ilse media Opzet van STIR en verdere ontwikkeling (mede-initiatiefnemer en oud bestuursvoorzitter) ilse media events: ilse media offline (2005) en ilse media 2.0 (2006) Sponsoring door ilse media van Picnic '06 TV-campagne voor ilse mail (januari 2004) Zoek het zomerwoord - zoekactie op ilse.nl (2003) Aanlevervoorwaarden - onderhandelingen tussen 5 internetexploitanten en PMA digital Voordat ze bij ilse media kwam werken werkte Lianne van der Kruk in Moskou bij Independent Media. Daar viel de website van de Moscow Times (www.themoscowtimes.com) onder haar verantwoordelijkheid. "Ik heb letterlijk met de voetjes in de modder de ins en outs van internet geleerd. Zakendoen met een Russische programmeur, die al mijn mailtjes eerst door een vertaalprogramma moest halen leerde mij een stuk meer over mijn eigen vak: communicatie. Wil je leren to the point te communiceren? Dan is dit echt een aanrader :-)"

Categorie
Tags

3 Reacties

    Jeroen Jonker Roelants

    Lianne, wat ik hierboven mis is een vergelijking met de resultaten van september 2006. Je hebt het over een “significante stijging” en “steeds meer films en games”, maar over wat voor ’n stijgingen en dalingen hebben we het hier?


    15 augustus 2007 om 08:16
    LianneK

    Jeroen, goeie vraag.

    Filmpjes bekijken is vooral gestegen op ‘dagelijks’ niveau. Dat deed in het vorige onderzoek (september 2006)ca 23% dagelijks. In de meting van april is dat gestegen naar 32%. Het aantal dat dat minimaal één keer per week doet is gestegen van 52% naar 65%.

    TV programma’s ging van 10% dagelijks naar 13% dagelijks en minimaal één keer per week van 30% naar 42%

    Films downloaden – dagelijks blijft gelijk, rond de 10% doet dat dagelijks, maar steeds meer jongeren doen het af en toe. Minimaal eén keer per week is gestegen van 20% naar 24%.

    Games downloaden doen steeds meer jongeren ‘weleens’. De dagelijkse of wekelijkse aantallen zijn niet significant gestegen, maar steeds minder jongeren doen het “nooit”. Vorig jaar stond ‘nooit’ nog op 72%, nu is dat gedaald naar 61%.

    Zelf filmpjes uploaden hebben we in deze ‘run’ voor het eerst gevraagd en kunnen we dus niet vergelijken met vorig jaar. Maar, we merken binnen de communities van Kaboem, Extrafris, Cu2 en yourscene dat jongeren daar steeds meer mee bezig zijn. Vandaar dat we ook daar een peiling op hebben gedaan dit keer.


    15 augustus 2007 om 11:02
    Jeroen Jonker Roelants

    Dank! Dat plaatst het een beetje in perspectief. Video wordt een steeds meer geaccepteerde/gewilde vorm van informatieoverdracht. Dat merken we hier bij IDG ook.


    15 augustus 2007 om 13:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!