• Mobile
  wordt gesponsord door

Streaming video en jongeren een goede match

Streaming video en jongeren een goede match
,

Dat internet veelvuldig wordt gebruikt door jongeren veronderstel ik als algemeen bekend. Maar wat doen ze precies op internet? Vandaag hebben we vanuit newrulez de resultaten van het onderzoek ‘Jij en de Media’ naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat jongeren net als vorig jaar dagelijks het meest MSN’en, maar deze activiteit daalt in relatieve zin licht. We zien een significante stijging in het bekijken van filmpjes op internet. Daarnaast downloaden jongeren steeds meer films en games en bekijken ze ook televisie programma’s vaker via het internet.

De belangrijkste resultaten op een rijtje:

* TV raakt meer op de achtergrond. Alhoewel de totale tijd dat de TV aanstaat stijgt (ruim drie uur), kijken jongeren maar een kleine twee uur per dag.
* Internet is een enorm belangrijk kanaal voor radio onder jongeren. Jongeren luisteren evenveel via internet naar de radio als via kabel en ether. Jongeren luisteren anderhalf uur per dag naar de radio.
* Jongeren internetten steeds meer. De dagelijkse tijd die wordt besteed aan internet stijgt met een half uur naar drie uur per dag, net zo veel als de TV aan staat.
* Drie kwart van de jongeren bezit een mp3 speler en iets minder dan de helft gebruikt een webcam. Beide aantallen dalen iets ten opzichte van het vorige onderzoek.
* Jongeren hebben meestal een abonnement voor mobiel bellen. Iets minder dan de helft gebruikt een prepaid kaart.
* Het favoriete tijdschrift onder jongeren (net als onder mannen, zoals vandaag bleek), is Donald Duck. Ook Cosmo Girl en Power Unlimited worden veel gelezen. Metro is de favoriete krant onder jongeren.

Top 10 dagelijkse internetactiviteiten onder jongeren
(tussen haakjes het percentage dat deze activiteit minstens één keer per week onderneemt)

MSN’en - 72,4% (89,1)
Rondkijken / Surfen - 65,3% (90,2)
Gericht sites bezoeken - 62,7% (87,1))
Mailen - 61,1% (89,2)
Nieuwssites bekijken - 37,9% (58,0)
Filmpjes bekijken - 31,5% (64,7)
Muziek downloaden - 30,3% (63,7)
Profiel bekijken - 25,8% (50,0)
Eigen pagina of site bijhouden - 22,1% (38,5)
Games downloaden - 21,9% (45,0)

Jongeren consumeren media anders dan volwassenen. Om ‘anders’ te specificeren doet newrulez twee keer per jaar onderzoek naar hoe dat gedrag precies verandert. In september 2006 presenteerden we de eerste resultaten van ‘Jij en de Media’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Lianne, wat ik hierboven mis is een vergelijking met de resultaten van september 2006. Je hebt het over een "significante stijging" en "steeds meer films en games", maar over wat voor 'n stijgingen en dalingen hebben we het hier?

  geplaatst op
 • Jeroen, goeie vraag.
  Filmpjes bekijken is vooral gestegen op 'dagelijks' niveau. Dat deed in het vorige onderzoek (september 2006)ca 23% dagelijks. In de meting van april is dat gestegen naar 32%. Het aantal dat dat minimaal één keer per week doet is gestegen van 52% naar 65%.

  TV programma's ging van 10% dagelijks naar 13% dagelijks en minimaal één keer per week van 30% naar 42%

  Films downloaden - dagelijks blijft gelijk, rond de 10% doet dat dagelijks, maar steeds meer jongeren doen het af en toe. Minimaal eén keer per week is gestegen van 20% naar 24%.

  Games downloaden doen steeds meer jongeren 'weleens'. De dagelijkse of wekelijkse aantallen zijn niet significant gestegen, maar steeds minder jongeren doen het "nooit". Vorig jaar stond 'nooit' nog op 72%, nu is dat gedaald naar 61%.

  Zelf filmpjes uploaden hebben we in deze 'run' voor het eerst gevraagd en kunnen we dus niet vergelijken met vorig jaar. Maar, we merken binnen de communities van Kaboem, Extrafris, Cu2 en yourscene dat jongeren daar steeds meer mee bezig zijn. Vandaar dat we ook daar een peiling op hebben gedaan dit keer.

  geplaatst op
 • Dank! Dat plaatst het een beetje in perspectief. Video wordt een steeds meer geaccepteerde/gewilde vorm van informatieoverdracht. Dat merken we hier bij IDG ook.

  geplaatst op
 • Grappig dat iedereen toch weer zijn eigen insteek kiest voor de interpretatie van de onderzoeksresultaten. Emerce kopt vandaag 'Populariteit MSN Messenger onder jongeren tanende':

  (...) Nederlandse jongeren verliezen aandacht voor MSN Messenger. Uit periodiek onderzoek van NewRulez blijkt dat dagelijks 10 procent minder MSN't dan vorig jaar. De internetverbinding staat gemiddeld drie kwartier langer open; meer dan 3 uur per dag open. (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.