Silverlight gaat gevecht aan met Flash om online video

17 mei 2007, 05:46

{title} Microsofts powerhouse is bij uitstek op de computer, meer specifiek het operating system (Windows) en de desktop (Office). Uiteraard is het altijd aanwezige Internet Explorer daar ook nog, maar juist daar krijgt de reus uit Redmond de laatste tijd gevoelige klappen. Niet alleen van open source initiatieven als Firefox, maar vooral op de sites door Java, Ajax en Flash. De verandering van de desktop naar online gaat hard en de grote spelers hebben dit allang door. Denk maar eens aan Google apps. Als je deze ontwikkeling combineert met video, de andere grote online ontwikkeling, dan is er eigenlijk maar één technologie op dit moment: Flash.

Uiteraard kan Flash veel meer dan het mogelijk maken van streaming video’s, met als bekendste voorbeeld YouTube. Het is in breder opzicht een platform waarin sites veranderen van platte HTML-gedirigeerde sites naar echte interactieve pretparken of kantoren waar alles mogelijk is wat op de desktop met veel software ook kan. Microsoft heeft deze analyse ook gemaakt en heeft recent de soft launch gehad van Silverlight. In de Amerikaanse weblogs al de Flash-killer genoemd.

Wat vinden jullie ervan?

Enkele voorbeelden:

 • Fox- Fanstastic four: hier komt de enorme potentie naar voren, jammer dat m’n beeldscherm vies is, want dit is crystal clear.
 • MSDN home: community van MS met veel video, kleine player erg handig voor in je blog of site.

Wel even de plug-in downloaden natuurlijk.

Silverlight kent (net als Flash) verschillende gezichten: voor de consument is het niet meer dan een plug-in voor de browser. Overigens: voor elke browser. Voor de ontwikkelaar is het een platform waarmee in diverse talen gebouwd kan worden aan online ervaringen, gekoppeld aan expression studio een complete suite om de ervaringen mee te ontwerpen. De koppeling tussen wat de ontwerpers kunnen en wat de plugin mogelijk maakt zal het uiteindelijke succes van Silverlight bepalen. Daarbij zal vast mee gaan spelen dat er aardig wat Windows Media Servers op deze wereld staan, die nu het onhandige Windows Media Player van de desktop trekken om hun filmpjes af te spelen.

De afrekening van Silverlight zal grotendeels plaats gaan vinden op het gebied van online video. De komende jaren zal online video uitgebreid worden tot rich media experiences, maar zowel Flash als Silverlight bieden die mogelijkheden. De vraag is dus of Microsoft met zijn enorme slagkracht en de ferme basis met windows media servers, het Flash moeilijk kan maken. Zeker bij de ontwerpers die van huis uit op Macs werken en Adobe erg hoog in het vaandel hebben. Silverlight komt hen hierin tegemoet door hen gratis streaming te bieden via het Live platform. Het is slechts vier Gb, maar wel een slimme zet.

Als ik de recensies mag geloven is het Microsoft gelukt om een goed platform neer te zetten. Maar de markt is tot nu toe sceptisch. Zeker op de kleine ronde die ik langs ontwerpers en video networks heb gehouden. In ieder geval zal het tijd gaan kosten om Silverlight een plek te geven naast Flash. Maar tijd heeft Microsoft wel. Wat vinden jullie van Silverlight?

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

22 Reacties

  Bas

  In Firefox schaalt de speler niet goed mee zodat het bedieningspaneel niet zichtbaar is, tevens reageert de browser niet door scrollbalken toe te voegen. Beetje jammer dus. De beelden zijn echter prachtig!


  17 mei 2007 om 07:05
  media

  Ziet er strak uit; snel en goede kwaliteit. De plugin installeren is secondenwerk. Maar wat is het voordeel voor mij als publisher om te kiezen voor Silverlight? Nagenoeg alle gebruikers hebben de flashplayer geinstalleerd. Als ik kies voor Silverlight moeten ze een extra drempel nemen.


  17 mei 2007 om 07:08
  Gijsbregt

  @ Bas

  Dat viel mij ook op. Terwijl ze juist cross-browser beweren te zijn. Opera is ook net uit of is in de maak.

  @ Marco

  Belangrijkste punt is integratie (met Live platform inclusief alle onderliggende devices) en kosten (al die Windows Media Servers werken niet met Flash).


  17 mei 2007 om 07:20
  Peter Bonjernoor

  Hmm…ik krijg eerst een foutmelding dat de plugin niet geinstalleerd kan worden, en als ik op ‘Details’ klik krijg ik de melding dat de installatie succesvol is, maar de computer eerst oppnieuw opgestart moet worden. De computer opnieuw opstarten voor een browser-plugin? Weird…


  17 mei 2007 om 07:21
  Gijsbregt

  @ Berkes/Marco,

  Ze werken aan Linux heb ik begrepen. Closed source geldt idd ook voor Flash en iedereen zit daar ingelockt. Dat heeft een voordeel: standaardisatie. Maar ook een nadeel: geen concurrentie. Zie jij betere open source initiatieven met schaalbaarheid dan?


  17 mei 2007 om 07:35
  Berkes

  een reactie in meer dan 140 letters:

  Ten eerste is silverlight natuurlijk een microsoft product. Het is daarmee integraal onderdeel van hun markering. Een marketing die op zijn minst agressief te noemen is (maar ook vooral effectief).

  Nu Microsoft gevoelige klappen krijgt vanuit allerlei hoeken.

  Legal: EU legt mega boetes op wegens hun manier van marketen (monopolie vendor lock in)

  desktop/install base: OSX en Ubuntu winnen gestaag terrein. Firefox knabeelt aan het absolute monopolie dat IE en dus microsoft had op het weergeven van internetpagina’s.

  Server: Hier i Ms nooit echt leading geweest, maar nog steeds tussen de 60% en 80% van alle pagina’s geserveerd aan gebruikers komt vanaf een linux systeem.

  Daarom is het -politiek gezien- niet verstandig om met een zo gesloten systeem aan de gang te gaan. Ten eerste zul je maar moeten hopen op serverondersteuning voor de meest gangbare hosts en servers: et kan wel eens heel erg duur worden om simpele video aan je gebruikers te tonen: je bent nl bijna verplicht om dan ook je hele infrastructuur te kopen/huren/licenceren bij MS.

  Clients: nu is er nog een OSX (mac) client. Maar als Microsoft de hete OSX adem in haar nek zat is, zal ze zeer waarschijnlijk simpelweg besluiten de silverlight players voor mac (enzo) niet meer te maken, leveren of ondersteunen. En aangezien alles gepatenteerd en gelicenceerd is, kun je als mac ontwikkelaar ook niet “zelf even een player maken”. Je bent dus geheel aan de nukken van MS overgeleverd. En je levert je gebruikers daar ook aan over. En laten die nukken de laatste tijd steeds meer op bokkensprongen beginnen te lijken…

  Nee: ik denk dat silverlight, in haar huidige gesloten model een stille dood zal sterven, en in haar weg naar beneden zullen een paar durvende ondernemers hun veel te dure licenties bij het grofvuil kunen zetten, als ze niet al falliet zijn.


  17 mei 2007 om 07:44
  Gijsbregt

  @ Berkes,

  Heldere analyse. De klappen die MS krijgt zijn duidelijk. Daarom leek het er (enigszins) op dat met dit platform een andere weg werd ingeslagen: cross-browser, meerdere languages, open voor developers om tools te ontwikkelen. Daar komt bij dat het huidige MS-systeem met WMP ook geen schoonheidsprijs verdient, partijen die daar al zitten, moeten toch wat.


  17 mei 2007 om 07:49
  martinm

  De preview van de X-Men is trouwens Fantastic Four 🙂

  kan iemand het linkje even aanpassen?


  17 mei 2007 om 08:07
  Gijsbregt

  @ Martin,

  Aangepast! Voor een scifi fan toch wel een aardige blooper.


  17 mei 2007 om 08:16
  Laurens

  Het ziet er inderdaad haarscherp uit. Ik verwacht alleen wel dat, dat komt omdat het een hoge kwaliteit filmpje is met een goede server erachter. Het viel mij alleen wel tegen hoe traag mijn computer werd op het moment van het afspelen. Ik heb normaal gesproken (ook bij het kijken van youTube enz…) gewoon allerlei programma’s aan, maar nu moest lang wachten voordat winamp reageerde zodat ik mijn muziek uit kon doen en het geluid van het filmpje kon horen.

  Ik wil het niet direct afschrijven als een flop met juiste marketing en ontwikkeling valt er nog wel een markaandeel te pakken. Ik moet me nog wat meer in de techniek verdiepen maar in eeste instantie zie ik als ontwikkelaar geen enkel voordeel aan het product. En er zijn wel een aantal nadelen o.a. dat nog vrijwel niemand de plug-in heeft(er haken toch altijd klanten af die het niet willen installeren). Slechts als de ontwikkel kosten lager worden als die met flash wordt het interresant. Maar voorals nog zie ik dat Microsoft niet als strategie gebruiken.


  17 mei 2007 om 11:36
  Gijsbregt

  @ Bram,

  De hele houding van MS rond dit project viel mij ook op. Maar of ze het mee mogen leveren met het volgende SP van Vista? Dat was ook wat WMP de nek om heeft gedaan.


  17 mei 2007 om 13:58
  A. Geertsema

  Naast de kwaliteit (voor de eindgebruiker) is het voor ontwikkelaars erg belangrijk wat de mogelijkheden zijn om een silverlight-product te maken. En hier biedt Microsoft een aantal goede (zo lijkt het) software producten die de concurrentie aankunnen met de dure Adobe Flash software.

  Daarnaast is het binnen Silverlight ook mogelijk om te programmeren in .net. Dit betekend dat alle ontwikkelaars die bekend zijn met .net ook binnen Silverlight aan de slag kunnen. Iets wat voor mij als ontwikkelaars een enorme plus is!


  18 mei 2007 om 05:08
  lrvk

  Crossplatform is alleen de player. Ontwikkelen zul je op Windows moeten doen.

  Volgens mij is Microsoft de enige die baat heeft bij Silverlight. Niet de ontwikkelaar (behalve dan misschien wie al in het Microsoft ecosysteem hangt) of eindgebruiker. Ik zie het als een poging om op termijn weer de exclusieve eigenaar van online video (En rich media apps. En liefst het hele interweb. En uh… nou… alles!) te worden, zoals het met Windows Media en Internet Explorer en ActiveX had moeten lukken.

  Maar ik ben dan ook persoonlijk gefrustreerd: Windows Media Player voor Mac (kijk allemaal, we zijn cross-platform!) kon altijd -heel toevallig- net niet die meest recente videoformaten aan die overal gebruikt werden. Ik geloof in dit opzicht overtuigd in complottheorieën.

  Sinds Flash ook video kan spelen werkt de oude truuk niet meer. Windows Media dreigt op termijn bij het grofvuil te eindigen en dat komt door Flash. Enter Silverlight.

  Microsoft en cross-platform? Ik raad aan om daar niet nog eens in te trappen. Iets met een vos en haren en streken.


  18 mei 2007 om 07:34
  Bart

  Die films zijn zeker de moeite waard maar pakken idd wel de nodige resources(hoe groter je venster, hoe meer resources nodig)!

  Om meerdere redenen zie ik een toekomst in de online video mogelijkheden van SilverLight:

  – Flash movie players zijn, naar mijn idee, verre van foutloos

  – Een combi van streaming server + silverlight lijkt mij ideaal werken! Hoe makkelijk moet het worden??

  – Zulke strakke beelden heb ik in flash nog niet gezien (kon even geen goede vergelijking vinden waarbij een typische internet movie vergeleken wordt op basis van b.v. performance, MB’s traffic e.d.)

  Dat je een plugin moet installeren is nu nog lastig… maar het is een kwestie van even wachten en iedereen wordt dmv een update voorzien van SilverLight! (zat flash vroeger ook niet standaard in een win98 installatie?)

  De discussie over over en closed source lijkt me niet nodig.


  21 mei 2007 om 08:17
  Bart de Vries

  Kiezen is het niet helemaal, Nokia support ook flash. Maar idd, dat ze nu al ondersteuning voor Silverlight gaan inbouwen is wel opmerkelijk!

  Ik heb inmiddels zelf een kleine test gedaan met Silverlight(2.0) maar met name voor MS developing bedrijven is dit, denk ik, een erg interessant product die de techniek veel dichter bij de opmaak lijkt te brengen….

  We zullen het gaan zien!


  4 maart 2008 om 19:58
  Peter

  Hallo,

  Ik wil graag de filmpjes van de Olympische Spelen via de site van de NOS bekijken. Silverlight proberen te installeren, maar ik krijg een foutmelding (ID1509), dat de installatie niet mogelijk is.

  Wat is de oplossing?


  11 augustus 2008 om 07:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!