Maak van je leven een Trumanshow met Ustream

7 mei 2007, 05:41

Maak van je leven een Trumanshow met Ustream In de VS is Justin.TV op dit moment de grote hit: een jongeman die een camera op zijn hoofd heeft gemonteerd en 24/7 uitzendt. Hij is van plan zijn hele leven zo door te gaan, maar is vandaag pas 49 dagen onderweg. Het is als de film de Trumanshow, maar dan zonder de fictie. Het is vreselijk saai, maar haalt de overal de weblogs. Vooral zijn eerste live uitgezonden nachtelijke ontmoeting met een meisje trok veel bekijks.

Op de golven van deze trend, vaart een nieuwe internet startup mee. Ustream heten ze en ze zijn vooral te zien als een 24/7 YouTube (vandaar ook de naam vermoed ik). Het principe is heel eenvoudig: je koppelt de site aan je webcam en je begint met uitzenden. Hmmm, waar hebben we dat eerder gezien? Juist al jaren in de Pr0n-industrie. Maar zo als alles uit deze early adopting industrie, de emancipatie gaat hard. Nu mogen wij ook zonder ons helemaal bloot te geven live chatten met onze kijkers. Ik ben alleen bang dat de streams (uitzendingen kan je het niet noemen) niet zo interassant zullen zijn als hun meer expliciete tegenhangers.

De reacties op internet zijn wisselend, maar het gebruik lijkt te stevig en stabiel voor het korte bestaan van de site. De site biedt niet veel meer dan het kopiëren van wat Justin doet: je zelf (het liefst 24/7) uitzenden. Daarmee wordt het een soort kruising tussen Twitter en YouTube. Volg je vrienden via video dwars door hun hele leven. Hoewel ik veel waarde hecht aan de long tail theorie van Chris Anderson, komt hier toch langzaam de asymptotische benadering van de nul in zicht.

De starters van de site zelf, kiezen voor een thematische aanpak van hun stream: ze gaan op jacht naar celebreties in het urbane LA. Dat lukt af en toe. Maar het vraagt een enorm geduld.

Na het bekijken van deze video is de begrenzing van YouTube op 10 minuten een welkome feature. Bij YouTube is het overigens ook al een tijd mogelijk om direct op te nemen van de webcam.

Ustream is door de commotie rondom Justin.TV in de VS versneld live gegaan. De versie 2.0 komt snel, zo wordt beloofd. Dat lijkt me een goede zaak. Want het is echt niet veel meer dan een platform met opslagruimte en bandbreedte voor webcamstreams. De concurrentie is zich inmiddels aan het opwarmen, want broadcasting yourself is here to stay.

PS: de site is nu under construction en erg langzaam.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

7 Reacties

  zbdigitaal

  Goeie gekte!


  7 mei 2007 om 10:44
  Jan Commandeur

  ik zou het liever op een duif zien en dan lekker de hele dag kijken wat die duif aan het doen is.. zitten toch op de meeste hotspots in amsterdam waar vaak wat gebeurt.. ideetje he 😉


  7 mei 2007 om 16:52
  Annet

  Crazy world indeed! Zie je het voor je, Geer en Goor met een cam op hun kop, ranzig hobbelend op een kameel in Ethiopie, op zoek naar hun eerste digitale aan aids lijdende adoptiekind, een soort Eckky in reallife soapvorm 24 hours a day ? John de Mol, kom er maar in! Yekkkk

  Horror scenario’s doemen op, bij jullie ook? Dat van die duiven vond ik overigens wel een aardige Jan 😉


  7 mei 2007 om 17:19
  ErwinVanLun

  Je kan in elk geval je hond al volgen via een GPS dingetje. Vind je dat ook al Horror, Annet? Of valt dat nog net onder het kopje ‘handig’? En als we dan alle honden van de wereld op Google Earth zien? En als we daar dan alle stambomen aan koppelen? En als we kijken welke honden welk voer eten en welke hond dan het hardste loopt? Kunnen we dan conclusies trekken over de presentatie van het voer. Of in (let op) Second Life? Zijn er eigenlijk honden in Second Life? Best grappig als je iets zo maken waar de hond mee kan spelen en dat reageert op een andere hond, aan de andere kant van de wereld (of bij de buren natuurlijk). Anyway, time for a (real) sleep..


  7 mei 2007 om 19:54
  Danielle Jansen

  @Erwin: tuurlijk zijn er honden in SL 🙂

  Het viel me laatst ook op dat de mannen die bij de formule 1 races de banden verwisselen in de pits straat (heet dat zo?) ook een camera op de helm hebben. Kun je meekijken hoe ze in 8 seconden die banden verwisselen en benzine tanken. Ik ben een leek op het gebied van de motersport maar volgens mij hebben al die racewagens een camera aan boord. Er worden in ieder geval bijna altijd beelden vanuit die wagens getoond, is wel spectaculair wanneer er een botsing is geweest ofzo ;_) Als we nou via interactieve digitale tv kunnen aangeven met *wie* we willen meekijken dan kun je als fan zelf de race met je eigen favoriete coureur meebeleven. ( die radiostreams tussen de coureur en de technici aan de kant kun je ook al meebeluisteren) Wil iedereen bij Louis hamilton in de wagen “meerijden”.


  22 juni 2007 om 19:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!