De Pers online, wel of niet serieus?

3 april 2007, 11:43

Nog niet zo lang geleden schreef Jeroen Bertrams hier nog dat De Pers met IEX een joint venture hadden gesloten voor de exploitatie van het online kanaal. Een teken dat De Pers dus het internet als serieus kanaal wilde inzetten.

Op de Dutch bloggies sprak ik toevallig nog enkele van de directie van IEX, waar ik (full disclosure) in het verleden heb gewerkt. Die waren vol enthausiasme en er gingen grote dingen gebeuren. En dan lees ik vandaag een interview met Ben Rogmans, de

beoogd

hoofdredacteur, op campusblog, het weblog van de school voor de journalistiek.

“Laat alle andere kranten maar crossmediaal gaan werken, dan zijn wij binnenkort nog de enige krant die bestaat.” ,,Ik vind het niks. Ik heb al een aantal crossmediaprojecten zien sneuvelen en daarmee ging ook meteen een hoop geld verloren.” Ben Rogmans verwacht dan ook dat de kranten er aan onderdoor gaan als ze veel geld blijven besteden aan het crossmediale werken. Hij ziet er geen toekomst in en vindt het zonde van al het geld.

Een samenwerking met websites zoals Skoeps.nl en dat vond hij voor internet wel heel erg interessant, omdat daar de kwaliteit er minder toe doet. Toch interessant, wel een joint venture sluiten, maar een hoofdredacteur die er niets in ziet.

Naschrift: zoals in de reacties hieronder te lezen valt geeft Ben Rogmans aan ‘niets van dien aard gezegd te hebben’. ‘De schrijfster van het verhaal heeft een aantal zaken ernstig door de war gehaald’.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

19 Reacties

  chi666

  Vandaar ook de vraag. Het ziet er goed uit, lijkt me serieus met IEX media erachter, maar dan dit soort opmerkingen…


  3 april 2007 om 12:29
  hans

  ja Bas, soms zijn dingen niet zoals ze lijken 😉


  3 april 2007 om 13:04
  media

  Wat een vreemde opmerkingen van Rogmans. Kan iemand verifieren of hij dit inderdaad heeft gezegd. Het feit dat Willeke Verbeek dit blogt wil nog niet zeggen dat hij het letterlijk zo heeft geformuleerd. Het blijven blogs nietwaar? 😉


  3 april 2007 om 17:31
  Ben Rogmans

  Besten,

  Ik heb mevrouw Verbeek inmiddels ook een mailtje gestuurd. Wat er in haar blogje staat is grote onzin. Ik heb niets van dien aard gezegd. Ze haalt dingen ernstig door de war. Ben blij dat Marco Derksen tenminste die vraag nog stelt, anderen beginnen meteen onder schuilnaam te schimpen. Daarnaast hecht ik eraan te melden dat ik geen hoofdredacteur van De Pers ben, maar beoogd hoofdredacteur (concurrentiebeding Wegener). Ook die nuance was mevrouw Verbeek ontgaan.

  Met groet,

  Ben Rogmans.


  4 april 2007 om 10:32
  chi666

  Ben,

  Ik heb het verhaal inmiddels aangepast met een naschrift. Zou je mij anders even kunnen bellen / mailen?


  4 april 2007 om 10:37
  sander

  Verwonderlijk dat marketingfacts de kant van Rogmans kiest, tenminste deze indruk wekt u met het naschrift, door in de laatste zin de aanhalingstekens te ‘ vergeten’. Dit suggereert dat het laatste een feit is terwijl het eigenlijk gewoon het woord van Rogmans tegen het woord van Verbeek is.


  4 april 2007 om 11:25
  Dennis de Vries

  Maar behalve het argument dat er dingen ‘ernstig door de war’ zijn gehaald, wordt niet duidelijk hoe de beoogd hoofdredacteur van dagblad De Pers dan wel over het gebruik van nieuwe media denkt. Vooralsnog heb ik geen enkele reden om te geloven dat meneer Rogmans betreffende uitspraken niet gedaan heeft. De uitspraken staan nog als een huis.


  4 april 2007 om 12:44
  Christiaan van Halteren

  Inderdaad… er is nog geen enkele uitspraak gedaan van Ben Rogmans, hoe hij dan wél over crossmedia denkt. Wat mij ook opvalt is dat de journalist van dit artikel, Bas van de Haterd, 5 minuten na de reactie van mr Rogmans, vraagt of hij met hem contact wil opnemen. Waarom wordt er niet contact opgenomen met de schrijfster van het eerste bericht (waar deze hele discussie omdraait) ? Nu is het toch angstvallig stil…


  4 april 2007 om 13:12
  chi666

  Ik ben inhoudelijk van plan stil te blijven tot ik de goede man gesproken heb (of als hij geen contact opneemt dan hoor je dat ook vanzelf).

  Ik ben geen journalist, maar een blogger. Gaarne me niet opnieuw zo beledigen.

  En ten aanzien van de laatste drie posters: het siert mensen als ze zichzelf bekend maken, dus een URL onder je naam laten zien zodat men kan kijken wat je zelf dan schrijft, wie je bent, welk belang je hebt.


  4 april 2007 om 13:18
  Dennis de Vries

  @ Bas van de Haterd: Wat betreft uw laatste opmerking: Ik reageer op persoonlijke titel.

  En journalist of niet, het zou u op uw beurt sieren hoor en wederhoor toe te passen in dit geval. Verder ben ik nog altijd heel benieuwd naar wat meneer Rogmans nou wél bedoelde met zijn uitspraken. Hopelijk kan hij daar snel meer duidelijkheid over geven.

  Vriendelijke groet,

  Dennis de Vries.


  4 april 2007 om 16:24
  Sander Knura

  @ Bas van de Haterd

  Ook ik regeerde op perssonlijke titel en zie niet de noodzaak om hier een URL bij te plaatsen ( het blijven toch blogs, niet waar? )

  Verder wil ik mij bij Dhr de Vries aansluiten, het toepassen van wederhoor is geen kwestie van bogger/journalist/columnist zijn.

  Met vriendelijke groet

  Sander Knura


  4 april 2007 om 16:53
  Aurelie Pols

  “Few things help an individual more than to place responsibility upon him, and to let him know that you trust him.” Booker T. Washington.

  An interesting quote I was gracefuly given this week.

  I agree with Mr de Vries and Mr Kundra.

  kind regards,

  Aurelie


  4 april 2007 om 17:06
  chi666

  @Sander & Dennis. Persoonlijke titel of niet, het siert mensen zich bekend te maken.Met semi anonieme mensen heb ik niets, dus neem ik niet serieus. Juist de opmerking van dhr. Knura past hier perfect in: het is immers een blog. De enige reden voor gebrek aan openheid is als je iets te verbergen hebt. Daar kan ik kort over zijn, daarom ga ik op de rest ook eenvoudigweg niet in.


  4 april 2007 om 20:02
  Dennis de Vries

  Merkwaardige opmerking voor een blogger. Als iemand die onder eigen naam reageert al niet serieus wordt genomen vanwege ‘semi-anonimiteit’ dan blijft er op het internet heel weinig over voor u.

  Hoe dan ook, ik snap dat u doelt op mijn medewerking aan het campusblog van de SvJ. Daar hoeft niet geheimzinnig over gedaan te worden. Ik lever daar mijn bijdrage.

  Daarnaast ben ik linksbuiten bij vierdeklasser Bal in ’t Net, fungeer ik als groepsleider en eerste stuurman bij zeeverkenners ‘De Titanicjes’. Ik ben vrijwilliger in het bestuur van damvereniging ‘Schaakmat’, werp af en toe een hengeltje uit en draag de historische vereniging van Lutjebroek een warm hart toe. U ziet, ik streef openheid na.

  Al het bovenstaande is echter irrelevant. Niets daarvan weerhoudt mij er namelijk van om op persoonlijke titel mijn persoonlijke mening te geven en onder mijn eigen naam vragen te stellen. Dus wat is uw punt?

  Ik vraag me nog steeds simpelweg af wat meneer Rogmans nu wél wilde zeggen over het gebruik van nieuwe media. Hij heeft niets van dien aard gezegd. Heeft het gesprek niet plaats gevonden dan? Bedoelde hij het niet zo? Is het verkeerd geïnterpreteerd?

  Daarnaast zet ik ook mijn vraagtekens bij de manier waarop er op marketingfacts met de inhoud van de berichten wordt omgegaan. Hopelijk kunt u daar nu wel inhoudelijk op reageren.


  5 april 2007 om 01:37
  media

  Bas, ik snap niet dat je zo fel reageert; waarom niet gewoon beide betrokkenen (Rogmans en Verbeek) vragen hoe het nu werkelijk zit en dit of als reactie hier plaatsen of er een nieuw bericht van maken. Bovenstaande reacties voegen weinig toe aan de discussie.


  5 april 2007 om 03:35
  hans

  Bas van de Haterd is een bloggert met een diepgeworteld probleem tov alles dat met IEX te maken heeft. In dit licht moet zijn toon gezien worden.


  5 april 2007 om 05:46
  hans

  Bas, ik ben het helemaal eens met dit stukje reflectie jouwerzijds:

  “..ben ik niet iemand die verder gaat met het leven en niet blijft hangen in het verleden..”

  Maar, ik neem aan dat je bedoelt dat je wel verder gaat?

  Dus, ben ik het toch niet met je eens !

  😉


  5 april 2007 om 06:42
  Michel

  Ik mis even iets. Wat voor negatiefs lees je over IEX Hans?


  6 april 2007 om 11:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!