• Mobile
  wordt gesponsord door

Breedbandgebruik lagere school voorlopig niet optimaal

Breedbandgebruik lagere school voorlopig niet optimaal
,

Van 11 tot 14 maart was er een Australische en Nieuw-Zeelandse handelsmissie op bezoek in Nederland. Deze was vooral geïnteresseerd in de breedband aanpak in Nederland. Australië staat aan de vooravond van een grote investering in breedband. Op dinsdag 13 maart was er een bijeenkomst in Amsterdam, waarbij Erwin van Lun en ik ook aanwezig waren.

Er werd gesproken door vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, OPTA en de gemeente Amsterdam. Zij gaven resp. inzicht in het breedbandbeleid in Nederland, de houding van de regelgever bij de invoering van All-IP van KPN en de opzet van CityNet in Amsterdam. Op zich waren het interessante verhalen, maar veel nieuws kwam er niet uit. Wel deed Toine Maes, directeur van Kennisnet/ICT op School een nogal onthutsende uitspraak over breedband op de lagere school.

Toine Maes schetste in het kort dat er 8.500 lagere scholen zijn in Nederland. Ongeveer 75 procent hiervan heeft breedband (ADSL of hoger); in de meeste gevallen een gratis abonnement van KPN. 750 scholen hebben glasvezel (o.a. alle scholen in mijn woonplaats Almere –JB). Desondanks meent Maes dat het drie tot vijf jaar zal duren voordat de scholen breedband zullen gebruiken op een manier die meest rendabel is voor het leerproces. Breedband zal in eerste instantie gebruikt worden voor de schooladministratie en door de leerkrachten om lesstof van internet te plukken zoals historisch beeld en audiomateriaal van de dienst Teleblik.

Maar de leerlingen zullen voorlopig nog naar school gaan, nadat ze van de computer zijn afgerukt door de ouders; na school kunnen ze weer internetten, maar dan thuis. Op school zullen ze nauwelijks in contact komen met de 30 tot 40 PCs die de school heeft. Dat is niet omdat de leerkrachten de computer niet kunnen bedienen. Maar de klassikale lesmethode laat weinig ruimte voor leren aan de computer. In de komende jaren zullen de scholen moeten omschakelen naar zelfstandig leren. Hierbij zullen ze met de computer en internet moeten leren werken en vooral moeten leren om materiaal zelf op te zoeken op sites als Teleblik. Maar voordat het zover is, zijn we drie tot vijf jaar verder.

Ik heb postings op mijn blog gemaakt van de lezingen, waarbij ik aanwezig ben geweest. Deze worden intussen ook voorzien van de presentaties die gehouden zijn. Zo zijn er al presentaties beschikbaar van de Amsterdam Internet Exchange, Amsterdam CityNet en Almere Kennisstad. Als alles goed gaat komen er nog meer presentaties; voorlopig is de presentatie van Toine Maes nog niet online.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Hmmm. Ik dacht dat het zelfstandig leren nu weer ter discussie werd gesteld. Aangezien het studiehuis nog steeds niet de gewenste resultaten bereikt. vraag me af of vroeger beginnen wel de oplossing is.

  geplaatst op
 • Het gaat hierbij wel om lagere scholen hè frans. De internet penetratie op middelbare en hoge scholen is een stuk hoger, al is het daar ook nog lang niet op orde. Veel scholen moeten met een paar honderd leerlingen een 3 Mbit lijntje delen, wat lang niet altijd goed gaat.

  geplaatst op
 • "In de komende jaren zullen de scholen moeten omschakelen naar zelfstandig leren."

  Van wie "moet" dat: van de internetevangelisten of van de onderwijsdeskundigen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.