Markt voor online video in kaart gebracht

18 februari 2007, 07:11

Online Video Industry Index

Emre Sokullu en Richard MacManus hebben op het weblog Read/Writeweb een uitgebreid overzicht geplaatst van spelers in de online video markt. Ze maken daarbij onderscheid in video sharing, intermediaries, video search, video ecommerce, video editing & creation, rich media advertising, p2p, video streaming en vodcasts.

Persoonlijk was ik vooral geinteresseerd in de spelers op het gebied van video search zoals Google Video (dat nu ook de resultaten uit YouTube laat zien), AOL Video Search, blinkx, Pixsy, Mamma, ClipBlast en TV Eyes. In Nederland kennen we op dit gebied o.a. Pczapper.tv.

Zeker naar aanleiding van de eerdere discussie over advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video is het ook aardig om eens te kijken naar de internationale spelers op dit vlak. Google en AdBrite zijn de grootste spelers in deze markt. Andere spelers zijn o.a. aQuantive, KlipMart, PostRoller, eyeWonder, eyeBlaster, DoubleClick, adInterax (afgelopen jaar overgenomen door Yahoo!) en pointroll.

Opmerkelijk genoeg staat mijn favoriete tool om video’s te downloaden van Google Video, YouTube en al die andere videoportals niet in het overzicht.

Iemand al bezig geweest met een vergelijkbaar overzicht te maken voor de Nederlandse markt? Wellicht interessant voor Patrick om eens wat verder uit te werken?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

  marcvanderchijs

  Zoals meestal bij dit soort Amerikaanse onderzoeken kijkt men voornamelijk naar sites in de US. De grootste Chinese video site is Tudou.com, met momenteel tussen de 20-25 miljoen streaming video’s per dag (ik ben mede-oprichter en board member van Tudou). Hoewel een Alexa ranking vergelijking met China vaak wat moeilijk is (relatief weinig Chinezen hebben de Alexa toolbar geinstalleerd) geeft de ranking van 148 van vandaag toch een goede indicatie. Daarmee is de site een stuk groter dan vrijwel alle andere video sites wereldwijd.


  18 februari 2007 om 10:15
  Eric

  Wat is eigenlijk de grootste Nederlandse videosite? Filmpjes.nl en 123video.nl hebben geloof ik al aardig wat bezoekers.


  18 februari 2007 om 12:26
  Janneke247@hotmail.com

  @Marc: respect Marc!


  18 februari 2007 om 15:57
  Gijsbregt

  @ marc,

  comment # 92 niet gezien op de originele posting van R/W-web?


  18 februari 2007 om 17:00
  media

  @Gijsbregt: dank voor de aanvullling; de link had ik overgenomen van read/writeweb.

  @Eric: goede vraag; weet iemand wat de meest populaire videosites van Nederland zijn? Paul?


  18 februari 2007 om 19:13
  janneke247@hotmail.com

  Ik mis liveleak trouwens. Deze site heeft ogrish.com overgenomen


  18 februari 2007 om 19:49
  ruben

  @Eric: Check http://www.videotalent.nl eens. Geen site waar je willekeurige filmpjes op kunt plaatsen, maar alleen eigen materiaal. Daarom staan er minder video’s op dan de genoemde sites (maar wat niet is, kan nog komen), maar heeft wél interessantere content. Ook wordt samengewerkt met b.v. tv-programma’s. Het kan dus zo zijn dat je de ene dag je video uploadt, en dat deze de volgende al wordt uitgezonden bij b.v. Man bijt hond of op BNN’s 101 (natuurlijk wel met toestemming van de maker).


  19 februari 2007 om 13:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!